Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şubelerinin Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin imzasıyla gönderdikleri mektubun ardından Genel Merkez Yönetim Kurulu da 7 imzalı bir mektubu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´a gönderdi.
GMİS Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen´in görevden alınması düşüncesinin tekrar gözden geçirilmesini istedi.
GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu´nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´a faks yoluyla gönderdikleri mektup şöyle;
"Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Sayın Rıfat Dağdelen´in görevinden alınacağı yönündeki haberlerin Zonguldak mahalli basınında yer alması üzerine madenci arkadaşlarımız Sendikamız şubelerinden ve işyeri temsilcilerinden bilgi almaya çalışmaktadır. Genel Müdürümüzün alınacağının söylenmesi ve yerine kimin görevlendirileceği konusunda çeşitli isimlerin konuşulması soruları artırmakta ve tedirginlik yaratmaktadır. Sayın Rıfat Dağdelen görev yaptığı süre içinde çeşitli konulurda farklı düşünsek de TTK adına önemli adımlar atmıştır.
Gelik 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu (+126 -668), Karadon Yeni Servis Kuyusu (+50 -735) ile Kozlu Uzunmehmet-1 Kuyusu (+14 -828) hizmete alınmıştır. Armutçuk 13 Nolu Kuyu (-300 -400) derinleştirilmiştir. Ayrıca bu dönemde havza genelinde galeri sürme ve galeri ıslahı hazırlıkları için 33 bin 300 metre iş ihaleye çıkarılmış ve bugüne kadar 15 bin 831 metresi gerçekleştirilmiştir. Derin kuyu ve ana katlar 30 yıl hizmet verecektir. Kurumun, dolayısıyla ülkemiz demir-çelik sanayisi başta olmak üzere diğer sanayi sektörlerinin de geleceği güvence altına alınmaktadır.
2008 yılı sonunda günlük üretim 7 bin 410 ton iken Eylül 2009 tarihi itibariyle günlük 10 bin 300 tona ulaşmıştır. Erdemir ve Kardemir´e verilen metalurjik kömür üretimi artmış, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali´nin (ÇATES) günlük ihtiyacını karşılama noktasına gelinmiştir. 2002 yılından bugüne Kuruma 4 bin 348 işçi alınmış, 7 bin 590 işçi emekliye ayrılmış ama üretim ve verimlilik artmaya devam etmiştir. Sayın Genel Müdürün görevden alınması durumunda, doğal olarak bu sürecin kesintiye uğrayacağı endişesi doğmuştur. Üretim ve verimliliğin arttığı, iş barışının ve huzurun sağlandığı bir dönemde ortaya atılan bu düşüncenin TTK´yı, Zonguldak´ı olumsuz etkileyeceği açıktır.
Başta maden işçileri ve Kurum çalışanları olmak üzere Zonguldak´taki bu huzursuzluğun giderilmesi için eğer böyle bir karar var ise Sayın Genel Müdürün görevden alınması düşüncesinin yeniden gözden geçirilmesini arz ediyoruz.
Editör: Pusula Gazetesi