&8216;Çok başarılı hizmet etti&8217;

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen´in görevden alınmasına yönelik tartışmalara Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Eski Başkanı ve Ak Parti Milletvekili Köksal Toptan farklı yaklaştı.
Dağdelen´in başarılı bir dönem geçirdiğini ve bunun siyasi bir baskı olarak değerlendiril-memesi gerektiğini belirten Köksal Toptan, Rıfat Dağdelen&8217;in başka yerlerde değerlendirilebileceğini söyledi.
Genel Müdür Dağdelen&8217;in, Hükümet&8217;in bir memuru olduğunu ve bu tür değişikliklerin normal karşılanması gerektiği ifade eden Toptan, değerlendirmesinde şunları söyledi: "Gerek bürokratik makamlar gerekse politik makamlar gelip geçicidir. O nedenle bunları çok büyük spekülasyon konusu yapmamak lazım.
Rıfat Dağdelen orada yaklaşık 6 yılı aşkın süreden beri çok başarıyla hizmet etmiştir. İlgili Bakanlık gerek görürse yer değişikliği yapabilir. Bunlar normal karşılanmalıdır. Yani bunların günlük tartışmaların odağında tutmamak lazım. Hele siyasetin odağında hiç tutmamak lazım. İktidarın nasıl baskısı olur ki. Sonuçta oda hükümetin bir memuru. Baskıya falan gerek yok.
İktidar nasıl uygun gördü getirdiyse yine uygun görebilir ve başka göreve verebilir. Bunlar olağan şeyler. Dediğim gibi çok başarılı hizmet etmiş bir arkadaşımızdır ve bunları spekülasyon yapmamak lazım. Başka yerde değerlendirilebilir. Öyle bakmak lazım."


Erdoğan: &8216;Görevden alınması, Bakanımızın tasarrufudur&8217;

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Rıfat Dağdelen´in görevden alınması kararının kendileri ile bir ilgili olmadığını söyledi. Sendikaların Dağdelen´in görevden alınması ile ilgili açıklamalarına bir anlam veremediklerini belirten Erdoğan, "Sayın Genel Müdürümüzün gelişi onların açıklamaları üzerine yapılmadı. Tamamen Ak Parti hükümetinin takdiriydi" şeklinde yanıt verdi.
Bu zaman kadar Dağdelen hakkında olumsuz hiçbir açıklamada bulunamadıklarını ifade eden Milletvekili Fazlı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz oradaki sivil toplum kuruluşlarının hepsinin kendi işlev alanlarıyla ilgili, bölgemizin özel durumlarıyla ilgili ve kendi konumlarıyla ilgili açıklamalarını saygıyla karşılarız. Ancak Sayın Genel Müdürümüzün gelişi onların açıklamaları üzerine yapılmadı. Tamamen Ak Parti hükümetinin takdiriydi. O günkü şartlarda 6 ay vekâleten ondan sonra da asaleten olmak üzere buraya gelişi onların hiç haberi olmadan sağlanmış oldu. Sayın Genel Müdürümüzde 6 yıldan beri Türkiye Taşkömüründe görev yapıyor. Sayın Bakanımızın görev değişikliği oldu ve yeni bir Bakan geldi. Zonguldak´ta seçimler oldu belediye başkanları değişti. Sayın Valimiz, Emniyet Müdürümüz değişti. Yarın Milletvekilleri değişebilir. Yani bunlar çok doğal şeyler.
TTK Genel Müdürümüzün durumu da yeni Bakanımızın tasarrufunda olan bir şeydir. Kendisi değerlendirme yapıyor. Bizim Genel Müdürümüzün şahsıyla ilgili, konumuyla, kimliğiyle, kişiliğiyle ilgili hiçbir olumsuz beyanda bulunmadık. Bundan sonrada öyle bir beyanımız olmaz. Biz gelirken iyi niyetle bu meseleleri hep birlikte çözmüş isek, yeni Bakan bir takdir hakkında bulunacaksa ve bu görüşmelerde bize bir şey söylerse biz yine Sayın Genel Müdürümüzle ilgili Sayın Bakan söylenmesi gereken değerlendirmeyi yaparız.
Biz bu hususta tamamen Sayın Bakanın ve kendi çalışma arkadaşlarının seçimi ile ilgili bir süreçtir. Bu süreçte başlatılmıştır. Şuanda değerlendirme aşamasında ve bekleyip önümüzdeki günlerde göreceğiz. Zonguldak kamuoyu, oradaki sendikalar, sivil toplum kuruluşları olayı siyasi ve ideolojik bir yaklaşım içerisine lütfen sokmasınlar. Biz bu zamana kadar ne siyasi nede ideolojik bir yapı ile bu meselelerin içerisine gittik. Şahsen başka birilerinin de üzerine gitmesini doğru bulmam.

Ak Parti olmasaydı TTK kapanırdı
Tüm söylenenlerde dedikodudan ibarettir. Biz Sayın Genel Müdürümüzden ve TTK çalışanlarından kişisel beklenti içerisinde bundan önce olunmamıştır bundan sonrada olunmayacaktır. Tamamen kurumun geleceği, karlılığı, verimliliği ile ilgili düşüncelerimiz olmuştur. Biz Ak Parti hükümeti olarak bu tür meselelere, bu zamana kadar ne ideolojik ne de siyasi bir yaklaşımda bulunduk. Hatta bazı açıklamalar yapılıyor. "Ak parti burayı arpalık olarak kullanmak istemektedir" deniliyor. Tam tersi Ak Parti Türkiye Taşkömürünü korumak ve kapatılmasını engellemek üzere her türlü adımı atmıştır. Ak parti iktidarı olmasaydı şuanda Türkiye Taşkömürü Kurumu hem kapatılmakla karşı karşıya kalmıştı hem de oraya 4 bin 500 tane yeni eleman alınmamış olacaktı. Bakanlarımızın Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumuna bakışı açık ve net bir şekilde ortadadır. Yani bürokratik yapılanma sürecinde bazı kararlar yeni Bakanın elindedir. Bu değerlendirmeleri Sayın Bakanımız yaparak doğru olanı değerlendirecektir. Buna da herkesin saygıyla ve olumlu bir şekilde güçlendirecek şekilde yapması lazım. Güzellikte buradadır.
Yani 6 yıl görev yapmışsa ve bundan sonrada yapacaksa yine Sayın Bakanımın tasarrufuna, yaklaşımına, iyi niyetine bağlıdır. Zoraki şeyler, farklı yaklaşımlar hem bizleri hem de Sayın Bakanımızı üzer. Ben bu tür yaklaşımları da doğru görmüyorum. Böyle bir yaklaşım içerisinde olmak kimseye de fayda sağlamaz diye düşünüyorum. Bu bir takım işidir, ekip oyunudur. Eski Meclis Başkanımız Sayın Köksal Toptan Bey&8217;le ve Polat Bey&8217;le bir araya gelip en kısa zamanda bu meseleyi görüşeceğiz. Mümkün olduğu kadar sağduyulu ve akli selim olarak hareket etmekte herkesin yararına olacağını düşünüyorum."


Türkmen: ´Hamdi Bey doğrusunu söylemiş´

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağlen´in görevden alınması ile ilgili, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar´ın ´Başarılıysa kalır, başarısızsa gider´ yönündeki açıklamalarını doğru bulduğunu söyledi.
Dağdelen´in görevden alınması ile ilgili henüz görüşme yapmadıklarını ve önümüzdeki günlerde belli olacağını belirten Türkmen, açıklasında şunları söyledi: "Biz son gelişmeleri bilmiyoruz. Bu konuyla ilgili Bakanımızla görüşme yapacağız. Asıl mevzu başarılır veya değildir mevzusu değil. Ama ne olduğunu bilmediğimiz bir iş olduğu için görüşme yapmadan bir şey söylemek doğru değildir. Hamdi Bey doğrusunu söylemiş ama sendikalar neden böyle bir açıklama yapmışlar anlayamadım. Genel Müdürün gitmesinde bir katkısı olacağını da zannetmi-yorum. Kayıt dışı siyaset olmaz. Siyasette siyaseti aktörler vardır. Yani bizi ilgilendiren bir konu değildir. Onun kendi Bakanlığı ile ilgilidir. Çalışmasıyla ilgilidir. Bakan Bey´le onu görüşmek lazım. Görevden alınmalıdır veya alınmamalıdır diye de bir şey söyleyemem."


&8216;Dağdelen başarılı bir Genel Müdürdür&8217;
Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen´in görevden alınması ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Mevcut iktidarın taleplerini yerine getirmediği için görevden alınmak istendiğini belirten Koçal, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar´ın açıklamaları ile ilgili de; "Ak Parti İl Başkanının TTK Genel Müdürü ve onun gibi bürokratlarla uğraşma yerine Zonguldak´a hizmet taşıma yönünde mücadele vermesi yapabileceği en uygun iştir. O TTK Genel Müdürü ile yeterince ilgilendi ve artık yeter" dedi.
Koçal, Pusula´nın soruları üzerine açıklamalarına şöyle devam etti: "Daha öncede bu konuda görüşümü ifade etmiştim. İl Başkanlığı dönemimde de TTK Genel Müdürüne yönelik bir takım yaptırımlara karşı tavrımızı ortaya koymuştuk. O zamanda, ´Herkes kendi işini yapsın. Siyasetçi siyasetini yapacak, devlet memuru da memurluğunu yapacak. Devlet memuru ve bürokratlar bu ülkenin yasa ve yönetmelikleri çerçevesinde görevlerini yaparlar. Hukuk çerçevesinde görevlerini yaparlar. Siyasetçi kendi işini yapacak, bürokratta kendi işini yapmış olacak´ demiştik. Zonguldak´ta beğenirsiniz beğenmezsiniz. Elbette herkesin çalışmasını herkes beğenecek diye bir koşul yok. Ama Zonguldak´ta TTK Genel Müdürü başarılı bir Genel Müdürdür. Bunu bu işten, bu meslekten anlayanlar, TTK´yı bilenler bu şekilde değerlendirmektedir. Bizim gözlemlerimiz de aynı doğrultudadır. O nedenle siyasetin devlet memuruna karışmaması gerekmektedir. Devlet memurunun şahsı ile ilgili bir eğilim, söylem içerisinde olmamalıdır. Devlet çarkı işlememelidir. Yasa ve yönetmelikleri işlemelidir.

Uçar, TTK Genel Müdürü ile değil, Zonguldak´ın sorunlarıyla uğraşsın
Her zaman iktidarın dediği olacak diye bir koşul yok. Bizlerde bir takım şeyler talep edebiliriz. Kendi istediği olmadığı zamanda bürokratın yerini değiştirmek isteyebilir. Ama kanunlarımız bürokratların, memurların her zaman koruyucusudur. O nedenle ben Ak Parti İl Başkanının TTK Genel Müdürü ile uğraşması yerine Zonguldak´a hizmet alınması konusunda çaba sarf etmesini öneriyoruz. O TTK Genel Müdürü ile yeterince ilgilendi ve artık yeter. TTK Genel Müdürü başarılı bir insandır. Görevine devam etmesi Zonguldak´ın hayrınadır. Bu arada Ak Parti İl Başkanının TTK Genel Müdürü ve onun gibi bürokratlarla uğraşma yerine Zonguldak´a hizmet taşıma yönünde mücadele vermesi yapabileceği en uygun iştir.

&8216;Dağdelen, iktidarın taleplerini karşılamadığı için istenmiyor&8217;
Esas itibariyle mevcut iktidar TTK Genel Müdürü&8217;nden taleplerini gerçekleştiremedikleri için bu tür bir anlayış sergiliyorlar diye düşünüyorum.Yani bunların yasa ve yönetmeliklere uymayan talepleri vardır.
Yasa ve yönet-meliklerin dışında talepleri vardır. Bu talepleri kendini bilen bir bürokrat yerine getirmez. Yasalara uymayan bir talebin yerine getirilmesi o kuruma ihanettir. Devlete ihanettir. O nedenle bu Genel Müdürün böyle bir ihanet içerisinde olacağını düşünmüyorum. Bunların getirdiği öneriler gerçekleşmediği için yani gayri yasal talepleri olduğu için bu Genel Müdürü istememekte-dirler kanaa-tindeyim."


Editör: Pusula Gazetesi