Zonguldak'ta 2010 yılında hayatını kaybeden emekli öğretmen Ferhunde Eşref'in adı konferans salonunda yaşayacak.
Zonguldak Belediyesi eski Başkanı İsmail Eşref'in ablası Ferhunde Eşref'in kızı Özlem Solu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Bridge To Turkey’in katkıları ile annesinin adına Merkez Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu'na konferans salonu yaptırdı. Açılışa; Ferhunde Eşref'in kızı Özlem Solu, İsmail Eşref, ÇYDD Genel Merkez Başkan Yardımcısı Gülsüm Kaya, ÇYDD Zonguldak Şubesi Başkanı Derya Dilaver, Kozlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mansur Gök, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Konferans salonunun yapımında emeği geçen başta Eşref Ailesi olmak üzere katkısı olan herkese teşekkür eden Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu Müdürü Murat Güveren, "Zonguldak'ta bu şekilde modern görünümlü bir konferans salonu olan tek okul, Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu’dur. Ayrıca bunun da mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. Gerçekten tabandan tavana böyle bir modern konferans salonuna kavuşmak, eğitimde birçok ihtiyaçları karşılayacak. Birçok okulumuzda olması gereken, yapılması gereken bir salonun belki şu an Zonguldak'ta olması okulumuz adına gurur vericidir. Eğitim-öğretim yuvalarını dört duvar arasından kurtarmak gerekiyor. Bu tip salonlar, atölyeler, uygulama bahçeleri ile eğitimi sadelikten çıkartıp çocuklarının geleceğine katkıda bulunacak bu tür yerlerin okullarda bulunması son derece önemlidir. Salonumuzu daha işlevsel hale getirmek için çaba sarf edeceğiz. Okulumuzun bugünlere gelmesini de sağlayan Kurucu Müdürümüz Kozlu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mansur Gök’e çok teşekkür ediyorum" dedi.
"HAYATI BOYUNCA TEK SİLAHI EĞİTİM OLDU"
Ferhunde Eşref'in kızı olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Özlem Solu da, "Şu an bu projenin en zor kısmı. Duygularımı nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum. Cumhuriyetin değerlerini prensip edinmiş, inançlı, sevgi dolu annem ve başta ben olmak üzere birçok öğrencinin Ferhunde Eşref'in kızı olmaktan dolayı gurur duydum. Hayatı boyunca tek silahı eğitim oldu. Eğitim sayesinde daha güzel bir dünyaya inandı. Ardında bıraktığı binlerce öğrencisi gibi ben de Ferhunde Eşref'e yaraşır bir evlat olmaya çalışıyorum. Bu anlamda daha önce görev yaptığı bu okulda hayalimi gerçekleştiren, her türlü detayla bizzat ilgilenen ABD’den Zonguldak'a heyecanımı aktaran sevgili dayım İsmail Eşref'e sonsuz teşekkürler ediyorum. Bu salonun anlamı benim için gerçekten büyük. Bu projeye ABD’de yaşayan birbirinden değerli eğitim sevdalısı, gönüllü Türklerin oluşturduğu Bridge To Turkey Vakıf ile birlikte çalıştık ve çok teşekkür ediyorum. Türkiye'de aydınlık günler için eğitimin tek umudu haline gelen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği desteklerini hiç esirgemediler. Kendilerine çok teşekkürler. Bu konferans salonunun yapılmasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığı ile 6 tıp öğrencisine burs verebilmemde bana maddi ve manevi olarak desteğini esirgemeyen sevgili eşim Turhan Solu'ya buradan çok uzaklardan ABD’ye teşekkürlerimi gönderiyorum" diye konuştu.
Eğitim-öğretime 34 yılını veren ablası anısına böyle bir proje yapmak istediklerini ifade eden İsmail Eşref ise, "Rahmetli ablam, Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu'nda beş yıl hizmet verdi. Yeğenim Özlem Solu böyle bir proje başlatmak istediğini söyleyince, biz de bu okulu tercih ettik. 34 sene öğretmenliğe hizmet veren merhum ablamın anısına yaptık. Güzel oldu ve Zonguldak'ta böyle bir adımın örnek olması gerekir. Hem de Zonguldak'ta örnek olmak istedik, anlamlı oldu" dedi.
Programda açılış konuşmalarının ardından Ferhunde Eşref'in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi ve öğrencilerin hazırladığı müzik sunumu gerçekleştirildi. Annesinin öz geçmişinin yer aldığı sinevizyon gösterimini izleyen Özlem Solu, gözyaşlarına hakim olamadı.

Editör: Pusula Gazetesi