Sofular Köyü Tombaklar mevkiinde köylü vatandaşların çöp döküm tesisiyle ilgili yaptığı eylemde gerginlik yaşandı. Vali Erdal Ata´nın çöp ve çevre temizliği konusundaki konuşmasına tepki gösteren mahalleli kadınlar Vali´ye tepki gösterdi.
Vali Erdal Ata´nın makam aracının geçeceği yola oturarak önünü kesen kadınları Vali ve diğer yetkililer güçlükle ikna etti. Sofular Köyü Tombaklar mevkiinde 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle faaliyete geçen Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi´ne köylüler tepki gösterdi. Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi´nin alt kısmında oturan Gelik Ayiçi Mahallesi sakinleri, çöp döküm alanında biriken suların içme suları ve mahalle yakınlarından geçen dereye aktığını, sağlıklarının tehlike altında olduğunu söylediler. Çöp tesisinin zemininin brandayla kapatılmaması nedeniyle çöp alanında biriken kirli suyun içme suyu şebekesi ve dere yatağına aktığına dikkat çeken mahalle sakinleri, bugün tesiste inceleme yapan Vali Erdal Ata´nın yolunu kestiler.
Vatandaşların çöplükle ilgili şikayetini dinleyen Vali Ata, Tesisten Sorumlu İşletme Müdürü Kadir Korkmaz ve Çevre Mühendisi Gökay Dilaver´e dönerek, "Bir daha geldiğimde buralarda açık çöp görürsem sizi işten atarım. Sizin göreviniz bu, burada kardeşim! Sızmayla ilgili gerekli tedbirleri alın. O gün konuştuğumuz oradaki havuzu yaptıralım. Kesinlikle dereye su sızmasın. Gerekirse bütün suları toplayıp vidanjörlerle taşıyalım" talimatı verdi.
Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Vali Erdal Ata, "Burayla ilgili bir takım sıkıntılar vardı. Tesiste eksikliklerin olduğunu görüyorsunuz. Önümüzdeki hafta tüm belediye başkanlarını toplayıp imkanlarımızı seferber edip buradaki sorunları asgari düzeye indirmeye gayret edeceğiz" dedi.
´Zonguldak genelinde çöp sorunu var´
Vali Erdal Ata´nın, yetkililerle görüşmesinin ardından makam aracına bineceği sırada bir kez daha köylü kadınlarla karşılaştı. Vali Erdal Ata´nın kent genelinde çöp ve çevre temizliğine dair konuşmasına cevap veren bir köylü, "Sayın Valim, bir dakika, çok zoruma gitti, mahalleniz çöplük dediniz. Bizim mahallemizi kim çöplük yaptı? Bunu büyüklerimiz yaptı. Özel sektörler girinceye kadar bizim mahallemiz mis gibiydi mis! Az çok çöpümüzü de atmıyoruz biz kapılara. Bizim pisliğimiz yol tozu" diye konuştu. Vali Ata ise yanlış anlaşıldığını belirterek, "Benim kastettiğim şey, Zonguldak´ın genelinde çöp sorunu var." şeklinde cevap verdi.
Ata´nın kent genelinin çöple dolu olduğu yönündeki konuşmasına alınan mahallenin kadınları, bu defa yol kapatma eyleminde bulundu. Yola oturarak Vali Erdal Ata´nın içinde bulunduğu makam aracının önün kesen öfkeli kadınları, Vali Ata şu sözlerle sakinleştirmeye çalıştı: "Mahallenizi söyleyin, beraber dolaşacağız. Benim kastettiğim Zonguldak´ın her tarafını çöplük haline getirmişiz. Bizim gayemiz bunu ortadan kaldırmak."
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Çetinkaya da konunun takipçisi olacaklarını ifade ederek, "Sayın Valimiz bu alandaki sorunun giderilmesi talimatını verdi. Biz de konunun takipçisi olacağız, düzeltilmemesi halinde gerekli hukuki yollara başvuracağız" diyerek köylülere söz verdi.
Editör: Pusula Gazetesi