Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Demir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir ve maden şirketi sahipleri Alaaddin Kurnaz, Suat Velioğlu ve Musa Bahadır, Maden Kanunu’ndaki değişiklikte gösterdikleri katkılardan dolayı AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar’a teşekkür ziyaretinde bulundular


DEMİR: “MİLLETVEKİLLERİMİZİN HEPSİNE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ”

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, AK Parti Milletvekili Özcan Ulupınar’ı ziyaretinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sayın Vekilimize bu yoğun temposuna rağmen bizi kabul ettiği için teşekkür ediyorum. Bir yandan Genel Merkezdeki görevleri, bir yandan Meclisteki görevlerinin arasında bize zaman ayırdığı için kendisine şükranlarımızı sunuyoruz. Zonguldak özel sektör madenciliği, 18 aydır ciddi sıkıntılar yaşıyordu. 2014 Eylül ayında ‘Soma Torba Yasası’ adını verdiğimiz yasal düzenlemeyle gelen ek maliyetler, Zonguldak’ta özel sektör madenciliğini durma noktasına getirmişti. 5 bin 500 olan işçi sayılarımız yakın zamanda bin 500’e kadar düşürülmüştü. Ocaklarımız rölantiye alınmıştı. Tabiri caizse, güvenlik ekipleri ocaklarımızda bulunuyordu. İşçi sayısı ve üretimi minimum seviyelere düşürülmüştü. 7 Haziran seçimlerinden önceki süreçte de biz sıkıntılarımızı anlatmıştık. Çözüm çalışmaları başlamıştı. Belirli bir mesafede alınmıştı. Ama 7 Haziran’dan sonra hükümetin kurulamaması üzerine seçimlerin tekrarlanması gibi durumlar yaşanınca epeyce zaman kaybına uğradık. Ama nihayetinde yeni Hükümetimizin kurulması ve yeni Bakanımızın iş başı yapması ile birlikte sorunun çözülmesi için hızlıca bir çalışmanın içerisine girildi. Biz Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu ile üzerimize düşeni yapmaya gayret ettik. Ankara’da Sayın Vekillerimizin hepsine şükran borçluyuz. Bakanlık seviyesinde sayısız toplantılar yapıldı. Hepsinde Sayın Milletvekillerimizin büyük payı var. Bu süreçte çok büyük gayret gösterdiler. Zonguldak özel sektör madenciliğinin bu torba yasayla birlikte oluşan maliyetleri giderilmiş görünüyor. Biz bu süreçteki emekleri için Sayın Vekilimiz Özcan Ulupınar’a teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte Zonguldak için yapacağı tüm çalışmalarında kendisine başarılar diliyoruz.”

ULUPINAR: “EL ELE VERDİĞİMİZ ZAMAN HALLEDEMEYECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK”

Milletvekili Ulupınar ise, şunları söyledi:

“Sayın Başkanımız Metin Demir ve değerli arkadaşlarımıza ‘hoş geldiniz’ diyorum Bu bize şunu gösteriyor: Benim dışımda diğer 2 Milletvekilimizin, AK Parti İl Başkanımızın, TSO Başkanımızın ve özel kömür işletmesi sahibi arkadaşlarımızın bu işte çok büyük emeği var. Ben hepsine teşekkür ediyorum. El ele verdiğimiz zaman halledemeyeceğimiz bir şey yok. Arkadaşlarımızla her platformda bu durumu dile getirdik. Başbakanımızla defalarca görüştük. Güçlü bir hükümet olmasaydı, AK Parti tek başına iktidar olmasaydı bunun gerçekleşmesi mümkün değildi. Daha önce olmalıydı. 7 Haziran’da hükümetin kurulamamış olması, 1 Kasım genel seçimleri derken bütçenin geçmesi, terör hadiseleri, Suriye olayları nedeni ile yasanın çıkması bugünlere nasip oldu. Hayırlı, uğurlu olsun. Zonguldak’ın bu işletmelere ihtiyacı var. Bu işletmelerin ayakta kalması 5 bin kardeşimizin Zonguldak’ta çalışması demek. Zonguldak’ın tüm sorunlarında keşke böyle el ele verip çözebilsek. Başbakanımızı Zonguldak’a davet ettik. Kendisi ile önceki günde bu konuyu konuştuk. ‘Bir Zonguldak’a gelemedik. Madene inmek istiyorum’ dedi. İnşallah Zonguldak’ta kendisini madene indireceğiz. İnşallah ondan sonrada TTK’nın büyümesi için, üretiminin artması için, zararının azalması için, işçi açıklarının giderilmesi için olumlu gelişmeler olacak. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben maden yasasının hayırlı olmasını diliyorum.”

DEMİR: “EK MALİYETLER BU KARARNAME İLE ÜZERİMİZDEN ALINMIŞ OLDU”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın ziyaretinde konuşan Demir, şunları söyledi:

“Rödevanslı saha işletmecileri olarak 18 aydır ciddi sorunlar yaşamıştık. Torba yasayla getirilen ek maliyetlerin karşılaşması noktasında ciddi gayretler vardı. Tekrarlanan seçimler nedeniyle epeyce vakit kaybettik. Ama çok kıymetli Milletvekillerimizin destekleri ile yeni Bakanımızın konuya vakıf olması ve çözüm üretilmesi ile nihayet Nisan ayı itibari ile bu sorun çözüldü. Bizde rödevanslı saha sahipleri arkadaşlarımızın temsilcileri ile değerli Milletvekillerimize teşekkür ziyaretinde bulunduk. Bu aşamadan sonrada muhakkak yapacak başka işler var. Bakanımızın işaret ettiği yerli kömürden elektrik üretimine destek verilmesi konusunda yine kıymetli Milletvekillerimizle birlikte Bakanlıkta girişimlerimizi sürdüreceğiz. Ama bu aşamada şunu söyleyebiliriz. 2014’de yapılan yasal düzenleme ile birlikte Özel Maden işletmecilere getirilen ek maliyetler bu kararname ile üzerimizden alınmış oldu. Bu düzenleme bizi ayağa kaldıracak bir düzenlemedir. Ama eskisinden daha da karlı duruma gelmemiz için çalışmalara devam edeceğiz. Ben emeği geçen tüm vekillerimize teşekkür ediyorum.”

KURNAZ: “ÜRETTİĞİMİZ KÖMÜRLERİ SATMAMIZ NOKTASINDA SIKINTILARIMIZ VAR”

Özel kömür işletmesi sahibi Alaattin Kurnaz, ürettikleri kömürü satabildikleri takdirde çalıştırdıkları işçi sayısının artacağın ifade ederek, “Metin Demir Başkanımızın öncülüğünde vekillerimize teşekkür ziyaretinde bulunduk. 2014 yılından bu yana bilinen sıkıntılarımız vardı. Bu sıkıntıları şu anda aşmış bulunmaktayız. Ama ürettiğimiz kömürleri satmamız noktasında sıkıntılarımız var. Onu da aşarsak, Zonguldak, 5 bin 500 işçisini kaybetti, ama bu iki katına çıkacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZBAKIR: “MERAK ETMESİNLER, BİZ ZONGULDAK’IN ARKASINDAYIZ”

Rödevanslı sahalarla ilgili çalışmalarının bundan sonrada devam edeceğini belirten Milletvekili Özbakır ise şöyle konuştu:

“Özel saha işletmecileri arkadaşların zor durumda olduklarını tespit edince yasal düzenleme için girişimlere başladık. Milletvekili arkadaşlarımızla bu mağduriyeti gidermek için uzun zamandır çalışıyorduk. Yoğun bir çalışma sonrası bir neticeye ulaştık ve yasayı çıkardık. Zonguldak adına mutluyum. Bize katkıda bulunan Sayın Başbakanımıza, Bakanlar Kurulu’na, Enerji Bakanımıza, arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Rödevanslı sahalarla ilgili çalışmalarımız bundan sonrada devam edecek. Rödevansçı arkadaşlarımızın yeni işçi alma durumları var. Bud a Zonguldak için iyi olacak. Merak etmesinler, biz Zonguldak’ın arkasındayız. Bu yeni yasa Zonguldak’ımıza hayırlı olsun”

DEMİR: “BUNDAN SONRAKİ AŞAMADA BEKLENTİLER VAR”

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir ve berberindekiler, daha sonra AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu'na ziyarette bulundular. Kendilerine zorlu süreçte destek veren Milletvekili Çaturoğlu'na teşekkürlerini sunan Demir, "Talihsiz süreçlerde zaman kaybettik. Sizlerin katkılarınızla TTK ile de yapılan çalışmayla bu işin altından kalktık. Kararnamede formül karışık, ancak çalışmamız sürüyor. Maliyetin tamamen karşılandığını söyleyebiliriz. Sahadan sahaya 44 lira ile 58 lira arasında katkı değişiyor. Bundan sonraki aşamada beklentiler var. Kararnameyle zarar eden durumdan kurtulacağız. Ancak katma değer üretme anlamında farklı beklentiler var. Bakanlığımızın yerli kömürden elektrik üretimine destek mekanizması gündemde... Bu da hayata geçerse, Zonguldak özel maden sektörü eskisinden daha iyi olacak" dedi.

Maden şirketi sahiplerinden Suat Velioğlu ise, "Sayın Vekilimize ve bize destek olanlara teşekkür ederiz. 3 Milletvekilimiz hep birlikte oldukları sürece iyi şeyler oluyor. Bu birlikteliğin bozulmamasını dilerim” dedi.

ÇATUROĞLU: “UZUN UĞRAŞLAR SONUCU SORUNU ÇÖZDÜK”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Milletvekili Çaturoğlu da, "Bakanlar Kurulu kararı rödevans saha işletme sahiplerine, Zonguldak'a ve ülkemize hayırlı olsun. Bu müjdeli haberi Resmi Gazete’de görünce çok sevindim. Ayrıca üniversitemize iki fakülte daha açılması yayınlanınca çifte bayram yaşadık. 7 Haziran öncesi, Bakanlarımız bölgeye geldiğinde de bu konuları gündeme getirdik. Başbakanımıza da seçim otobüsünde bu konuyu aktardık. Zonguldak'ta kömür çıkarmanın diğer yerlere göre dezavantajda olduğunu söyledik. Uzun uğraşlar sonucu sorunu çözdük. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması için yerli üretime önem verilmesi gerekiyor. Yerli kömür kullanan santrallerde destek verilmesi yönünde çalışma yapılıyor" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi