Zonguldak ve çevresinde vatandaşların kullandığı içme sularında insan sağlığını tehdit eden kirlilik tespit edildi. Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü´nün, Haziran ve Temmuz ayında halk çeşmelerinden aldığı su örneklerinde yapılan bakteriyolojik labaratuvar sonuçlarına göre içme suyunun kirlilik arz ettiği ve halk sağlığı açısından zararlı olduğu tespit edildi. Buna göre, Zonguldak ve çevresindeki içme sularının yaklaşık yüzde 80´inin kirli olduğu tespit edildi. Zonguldak Merkez ve civarında halkın yıllardan beri tükettiği, Zonguldak-Ankara Karayolu üzerindeki Cansızoğlu, Mevlana, Azizler ve Aslan Çeşmeleri, Tepebaşı Mahallesi Çıldır Çeşmesi, Aslansuyu Çeşmesi, Asma Mahallesi Dinamit Ambarları yanı Yaş Su Çeşmesi, Üzülmez Mahallesi Dağbaca Çeşmesi, Ereğli yolu Günbatımı Çeşmesi ve Esenköy Halk Çeşmesi&[#]8217;nden alınan numunelerde kirlilik tespit edildi. Bu sulardan, sadece Tepebaşı Murat Camii civarındaki çeşme ile Tıp Fakültesi yolu üzerinde bulunan halk çeşmesinin sağlığa uygun olduğu belirlendi.


Üzülmez Mahallesi Dağbaca Çeşmesi yakınlarında oturan Yaşar Karamürsel yıllardır içme suyu ihtiyaçlarını halk çeşmelerinden karşıladıklarını, herhangi bir şikayetlerinin olmadığını ifade ederek, "Bu çeşmeden 10 seneden beri su alıyoruz. Daha önce de böyle tahlil yapıldı, su mikroplu çıkmıştı; içmeye devam ettik, bir sıkıntı yaşamadık. Tahlil sonuçları kötü de çıksa içeceğiz, ne yapalım ? Bir damacana suya 4 TL verip de alacak durumumuz yok. Maden ocağında çalışan insanız, damacanayla alıp da içemeyiz." dedi.


İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Özgür Sekreter, yağışlar ve arazinin eğim yapısına göre sudaki temizlilik ve kirlilik durumunun değiştiğine dikkat çekti. Dr. Özgür Sekreter, suları bakterojik açıdan mikrop olup olmadığına ve kimyasal açıdan da elementlerin sıkıntılı olup olmadığına göre sürekli takip ettiklerini kaydederek, şu uyarıyı yaptı:

"Özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından içinde mikrop olup olmaması sağlıkla ilgili ciddi sorunlara yol açabilir, bir gün başka diğer gün başka mikrop bulaşabilir. Bir kez bulaşıcı yol varsa artık oradan hepatit A´lar, hepatit B´ler geçecek diye bir şey yok; başka mikroplar da aynı yolla suya bulaşabilirler. Bir kez kirlenen su, demek ki başka zaman da kirlenebilir. Her an tehlikenin boyutu da büyüyebilir."
Editör: Pusula Gazetesi