Şoförler Odası Başkan Vekili Osman Bahar, Odayı Alaattin Toros´tan yaklaşık 900 bin TL borçla devraldıklarını ve 10 ay içerisinde 478.335,60 TL borç ödediklerini belirterek, geçmişte yapılan yanlışların hesabını sordu. Başkan Vekili Osman Bahar açıklamasında şunları söyledi:


"Odamız zor bir dönemin içerisinden geçmektedir. Odamızı en çok zorlayan sebeplerin başında da geçmiş dönemlerden gelen borçlar gelmektedir. Bu borçlar 2002-2005 yıllarında başkanlık yapan Muharrem Coşkun ve yönetimi döneminden gelmektedir.


O dönemlerde Odanın üye sayısı 13 bin 500 olmasına rağmen ve Muhasebe Bürosu´nda tutulan basit usul muhasebeye kayıtlı üye sayısı bin 600-bin 800 civarında olup odanın gelirinin bir hayli yüksek olmasına rağmen, Federasyondan alınan Basılı Evrak, Plaka ücretleri hiç ödenmemiş, veresiye alınmış 97 bin TL civarında bir borç yapılmış.


Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliğine olan Katılım ve Eğitim Payları Ödenmemiş 83 bin TL civarında bir borç yapılmış ve bu borçlar günümüze kadar gelmiştir. Yine ticari araçların durak yerlerini belirleme yetkisi Belediye de olmasına rağmen TTK´dan kiralanacak yerleri esnafımıza daha ucuza mal edeceğiz diye, TTK ile sözleşme yapıp şoför esnafına ´Belediyeye rüsum ödemeyin biz TTK ile anlaştık. Rüsum parasından daha az para ödeyeceğiz´ dendi. Ancak; şoför esnafına verilen söz tutulmadığı gibi şoför esnafı mağdur edildi.


Belediyeye ödenmeyen rüsum paraların faiziyle ödemek zorunda bırakıldı. Ve yine TTK ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası arasında yapılan bir yıllık sözleşme tutarı olan miktar ödemediği gibi 480 milyarlık avukatlık masrafı, temerrüt faizi, icra masrafı da olmak üzere faizi işlemektedir. Biz TTK´ya dava açtık bunun üzerine diğer yıllara ait sözleşmeleri iptal ettirdik. Şimdi bu odanın üyesi olarak soruyoruz. Bu 480 bin TL faizi ile beraber 2,5 sene önce odamıza ödenmesi için tebliğ edilmesine rağmen ödenmemiş ve ne yazık ki, bu miktar 1 trilyona ulaşmıştır.


Şimdi ben dahil bütün şoför esnafı olarak soruyoruz. 4 yıl içerisinde odanın üye sayısı ve Muhasebe geliri şimdikinden çok olmasına rağmen oda kar etmemişte, bu kadar zarara nasıl uğratılmıştır.


´Alaattin Toros´un önüne geçemedik´


2005 yılında yapılan seçimi Alaattin Toros ve yönetimimiz kazanmıştır. Odamızı bu kadar borçla devir alıp düzeltme yoluna gidecektik. Ancak Alaattin Toros´un davranış ve tutumsuzluğunun önüne geçemedik. Başkanı görevden alma yetkimizde olmadığından 25-26 ay önce Savcılığa, Emniyet Müdürlüğü´ne ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi´ne suç duyurunda bulunduk. Savcılık soruşturması sonucunda Oda Başkanımız Alaattin Toros tutuklandı.


Görevi 01.11.2008 tarihinde devir aldım. Odamızda yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde odamızın ve şirketimizin hiçbir borcunun ödenmediğini tespit ettik. Bunlar Sigorta, Vergi Dairesi, Esnaf Odaları Birliği, Milli Emlak ve TTK. Bu borçları taksitlendirme yaptık ve ödemeye devam ediyoruz. Alaattin Toros´tan bize kalan borç 900 bin TL civarındadır.


Görevde bulunduğumuz 10 ay süre içerisinde odamızın 478.335,60 TL borcunu ödedik. Alaattin Toros zamanında hiçbir ödeme yapılmadığı için Odamızın ambulansı, makam aracı ve büyük çekicisi bağlı bulunmakta idi. Bağlı bulunan makam aracını ve çekicimizi çözdürüp odamıza çekici yardımı için başvuran şahıslara hizmet verdik ve ticari araç sahibi esnafımızın çekici hizmetlerini ücret almadan yaptık.


Mağdur durumda olduklarını beyan eden 5 tane ticari araç sahibi esnafımızın okuyan çocuklarına burs yardımında bulunduk. Madem bu oda para kazanmıyordu; şu anda mevcut olan üyemiz 2 bin kişi, Basit Usulde Muhasebesi tutulan 300 üyemiz ile bir dönemde 10 ay gibi bir süre içinde ödeme yapabiliyorsak, geçmişteki yönetimin sorgulamasını sizlere bırakıyorum. Ya Odamıza hep beraber sahip çıkarız ya da geçmiş zihniyete teslim ederiz."

Editör: Pusula Gazetesi