Ramazan ayı 33 yıl sonra ilk defa Ağustos ayına denk geldi. Bu da iftariyelik ve sahurluk gıda satışında daha fazla önlemler almaya zorluyor. Hava sıcaklığının Ramazan&[#]8217;da da devam edecek olması uzmanlara göre dikkat edildiğinde önemli bir engel değil. Hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, il müftülüğü tarafından camilerde hazırlıklar son kez gözden geçirildi.


İl Müftü Vekili Kenan Habiboğlu, yaklaşan Ramazan ayı hazırlıkları hakkında bilgi vererek, tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerif&[#]8217;ini kutladığını söyledi.


Beraat Kandili´ni kutlayan Müslümanların, şimdi heyecanla on bir ayın sultanı Ramazanı beklediğini belirten Habiboğlu, Ramazan ayında müftü, vaiz ve diğer görevliler tarafından Müslümanların İslamiyet hakkında bilgilendirileceğini belirtti. İslam Alemi´nin iştirakle beklediği Ramazan ayına çok az bir süre kalması ile birlikte müftülüğün çalışmalarını değerlendiren İl Müftü Vekili Kenan Habiboğlu, bu yıl Ramazan ayında Merkez Ulucami´de hatipli teravih namazı kılınacağını söyledi.


´Oruç insanları huzura ve mutluluğa eriştirir´


11 ayın sultanı Ramazan ayının tüm İslam âlemine hayırlı olmasını dilediğini belirten Habiboğlu; "Önümüzdeki Cuma günü oruçta olacağız ve ilk teravih namazını kılacağız. Ramazan ayında orucu ruh ve beden olarak tutulmalı. Bu nedenle din görevlileri olarak vatandaşlarımıza özellikle Ramazan ayı içerisinde ibadet bütünlüğünü anlatıyoruz. İbadet, komşu, hak ve hukuki hakkına, insan hakkına ve beşeri münasebetlere Ramazan ayının dışındaki hassasiyetten fazla daha da hassasiyet gösterilmesini arzu ve temenni ediyoruz. Kişi oruç tutsun veya tutmasın dedikodu ve gıybet etmemeli. Oruç tutmayan kişiye ön yargılı davranılmamalı. İnsanların dış görünüşüne bakarak davranışları kınanmamalı. İnsanlarımız ruh ve bedenlerini oruç tutarak temizliyor. Vatandaşlar Ramazan ayında diğer aylardan çok hayır ve hasenata, ibadetlere yönelirler, güzel iş yapmak için yarışırlar. Ramazan ayında teravih namazları kılınır. Oruç insanları huzura ve mutluluğa eriştirir"


´Ekonomik kriz orucu etkilemez´


Ramazan ayı dolayısıyla personellere gerekli uyarılar yaparak camilerde temizlik yapıldığını bildiren Habiboğlu; "Ramazan ayı münasebetiyle görevli personellerimize gerekli uyarılar yapıldı. Camilerin dış temizliği olmak üzere, bütün şadırvanları, alt ve üst mekânları elden geçirilip temizlenmiştir. Ramazan ayında görevlilerimiz daha çok cemaat ile ilgilenecekler, bazı nasihatlerde bulunacaklar. İnsanlarımız eski Ramazanlar deyince 30-40 yıl önceki Ramazanları arıyor. Eski Ramazanlarla şimdiki Ramazanların arasında çok büyük fark var. Eskiden Ramazan ayında özellikle kahvehane ve lokantalar tadilata girerdi.


Eskiden iş yerleri bakım onarımını Ramazan ayında yapardı. Fabrikalar bile işçisine Ramazan ayında daha fazla izin vererek Ramazanın önemini vurguluyordu. Eskiden birbirlerine giderek misafirlik ve birbirlerinde oruç açma olayları çok fazla olurdu. Bunun yanında bu kültürümüz çürümeye başladı. Vatandaş geçim derdine düştü. Ama şunu da belirteyim. Ekonomik kriz orucu etkilemez. Sadece vatandaşın bütçesini etkiler. Eskiden 10 çeşit yaptığı yemeği 5 çeşit yapar.


Esnaflarla yaptığımız görüşmelerimizde aşırı bir değişiklik olmayacak. Meyve, sebze ve gıda fiyatları aynı olacak. Esnafımıza da çağrıda bulunmak istiyorum. Ramazanı fırsat bilip de fiyatlarda oynamamalarını söylüyoruz. Aşırı zam fobilerine girmemelerini ve hatta imkanları var ise Ramazanda fakire fukaraya yardımda bulunmalarını istiyoruz. Esnaflarımıza ticaret yapmasın demiyoruz ama kar oranlarını Ramazan nedeniyle düşürmelerini öneriyoruz Ramazan ayı hayır ayıdır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi