Zonguldak şehir merkezinin trafik sorunu ile - Kapuz-Kilimli- Çatalağzı ve Filyos hattındaki ulaşım sorununu çözecek olan 40 yıllık Mithatpaşa Tünel Projesi´ni hayata geçirmek için imza kampanyası başlatıldı.


Zonguldak´ta 100 civarında sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan Zonguldak Platformu´nun 17 kişilik çalışma grubu tarafından yürütülen imza kampanyasının ilk gününde yoğun ilgi vardı.


Karaelmas Vergi Dairesi önünde oluşturulan stantta Tünelin yapılması için imza atan il kişi Almanya´da gazetecilik yapan Cevdet Albay oldu. Tatilini geçirmek için memleketi olan Çaycuma´ya gelen Albay, Almanya´dan bu kampanya hazırlıklarını takip ettiklerini belirterek;


"Zonguldaklılar bu kampanyaya sahip çıkabilirlerse sorunun çözümü için önemli bir adım atmış olurlar. Bizde memleketimizde güzel şeylerin hayata geçmesini arzu ediyoruz. İlk imzayı atmış olmakta benim için sürpriz oldu" dedi.


Kampanyanın ilk gününde platform oluşumunda yer alan çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve üyesinin yanı sıra vatandaşlar, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları kampanyaya destek olmak için sıraya girdiler.


Kampanyaya Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen imza atan ilk Milletvekili oldu. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ile Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk´te imzalarıyla kampanyaya güç ve destek veren isimler oldu.



CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve yaklaşık 100´e yakın dernek tarafından oluşturulan Zonguldak Platformu tarafından trafik sorununun çözümü için başlatılan kampanyaya destek verdiklerini belirterek platform üyelerine teşekkür ettiler.


Belediye Başkanı İsmail Eşref´i ziyaret eden CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ile Hakkı Süha Okay ziyarettin ardından, Zonguldak Platformu tarafından Karaelmas Vergi Dairesi önünde Mithatpaşa Tüneli´nin yapımı için başlatılan imza kampanyasına destek vermek için katıldılar.Kampanya ile ilgili bilgi veren Zonguldak Platformu Sözcüsü Osman Sav; "Zonguldak Platformu olarak burada Zonguldak´ın en büyük trafik sorununa el atmış bulunmaktayız. Zonguldak´ın en büyük sorunlarından biri de trafik. Trafiğin çözümlenmesi için Mithatpaşa Tüneli projesi var. Yaklaşık 30-40 yıllık mecliste bulunan proje bir türlü hayata geçirilemedi. Bizde Zonguldak Platformu olarak bu projenin hayata geçmesi için imza kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Bu kampanyada ´bin 100 metre olan Mithatpaşa Tüneli için bin 100 metre imza´ sloganıyla kampanyayı başlattık. Kampanyamız bir hafta boyunca sürecektir. Herkesin desteğini istiyoruz " dedi.


Türkmen: ´Zonguldak, görüntüsü ve yollarıyla en geri kalmış illerden biri´


Zonguldak´ın şehir merkezi görüntüsü ve yollarıyla en geri kalmış illerden biri olduğunu belirten Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen kampanyanın tünelle ilgili çalışmalara hız kazandıracağını belirterek; "Önemli olan insanların yaşadığı kente toplumsal olarak sahip çıkmak. Eğer bu birlik beraberlik yok ise yapılan çalışmalarında bir anlamı olmuyor. Zonguldak´ın arazi yapısı karayolu ve duble yollar yapmaya çokta müsait değil. Zonguldak şehir merkezi görüntüsü ve yollarıyla en geri kalmış illerden biri.


Bunun düzelmesi için gayret gösteriyoruz. Türkiye´de başlatılan duble yol çalışmalarıyla beraber Zonguldak´ta da bir takım çalışmalar var.


Bu belki biraz yavaş ilerliyor ama çalışmalar devam ediyor. Şehir geçişleri çok önemlidir. Mithatpaşa Tüneli´nin proje ihalesi yapıldı ve bitti. Bundan sonra tünelin açılma ihalesi olacak. Bu toplum yapılan çalışmalara sahip çıktığı müddetçe yapılan çalışmalar hızlanacağına inanıyorum. Hepimiz bu çalışmalara destek vermeliyiz ve bu bizim için hayati önem taşımaktadır. Bir sorunumuz daha var ve bunu da yıllarda bu yana gündeme getiriyoruz. Zonguldak Limanı´nın kapatılması lazımdır.


Sıkışıp bir yerde kalıyoruz ve trafik olarak ilerleyemiyoruz. Bunu kamuoyu olarak araştırmamız lazım. Ben bunu geçmiş dönemlerde Başbakanımızla da konuştum. ´Siz orada denizi dolduracaktınız ne oldu´ dedi. Burası bizim geçeceğimiz yer değildir. Bizim burada geçeceğimiz hiçbir yer yoktur. Gerçekten çok önemlidir. Çatalağzı´nda da bize fazlasıyla yetecek bir liman yapılıyor. Bu liman yapılıp hizmete girdikten sonra bu kamuoyunun duyarlılığını liman içinde özellikle istiyorum.


O zaman yollarınızı ve alışveriş merkezlerimizi daha fazla halka hizmet yapabiliriz. Tünelin yapılması için çalışmalara katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah bu çabalarımız Mithatpaşa Tüneli´nin temelinin atılmasına vesile olur" dedi.


Anadol: ´İktidar yapmazsa 2001´de iktidara geldiğimizde biz yaparız"


Kampanyaya katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Zonguldak´ın gelişmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi.


Zonguldak´ın trafik sorununun kendisinin yakından bildiğini belirten Anadol; "Zonguldak Türkiye´nin diğer illerden farklı bir il olmakla birlikte, tarihi ve coğrafyası ile Cumhuriyet ilidir. Zonguldak Türkiye´nin ilk ilidir. O nedenle Cumhuriyetin kurulmasının ardından kurulan Zonguldak´a o dönemlerde özen gösterilmiştir.


Zonguldak´ın Türkiye´ye çok büyük üretim katkıları oldu ve maden mühendisleri yetiştirdi. Sağ iktidarlar zamanında Zonguldak bölündü, küçüldü. Büyük Zonguldak gitti, iki yavru il oldu. Ne Zonguldak´a ne de onlara faydası olmadı. Zonguldak´ın öteden beri en büyük sorunu da trafik oldu.


Eskiden bu caddeden tren geçerdi. Hem de kömür treni. Çalışmaya başladığı zaman bacasından çıkan dumanlar bütün bu caddedeki evleri ve işyerlerini berbat ederdi. Şimdi sadece tren yolu kalktı, ama trafik sorunu olduğu gibi devam ediyor. Zonguldak´ı bu sorundan kurtarmak lazım. Kampanyayı başlatan tüm dernekleri kutluyoruz. Sonuna kadar bu kampanyanın yanındayız. İktidar bu kampanyaları değerlendirmezse, 2011 yılında CHP iktidara gelecektir. O zaman Zonguldak´ın trafik sorununu hep birlikte çözeriz" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi