Elsan Enerji tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan 350 milyon Dolar’a satın alınan ve Bereket Enerji tarafından işletilen Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), çevreyi kirletmeye devam ediyor.

Santral atığı kalorisi düşük Zonguldak kömürünü yakmak için kurulan santrali satın aldıktan sonra, ihtiyacı karşılamak için kömür ithal eden ÇATES’de, ithal kömürü istenen kaloriye indirmek ve maliyeti düşürmek için de kükürt oranının çok yüksek olduğu linyit kömürü kullanılması tartışmalara neden oldu.

Linyit kömürünü çok ucuz olduğu için kullanan santral yönetimi, Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürlüğü’nün yazdığı cezaları da umursamıyor. Uzmanlar, “Baca gazı sülfür arıtma tesisi nötralizasyon tesisini çalıştırmadığı zaman ekonomik anlamda müthiş bir tasarruf oluyor. O yüzden yazılan cezalar komik kalıyor. ÇATES’ten çevreye salınan asit, kostik ve yağın mutlaka önüne geçilmeli. Yoksa bölgede büyük bir felaket yaşanabilir” diyorlar.
ÇATES’in baza gazı sülfür arıtma tesisinin de çalışmadığına işaret eden uzmanlar, “Linyit kömüründe kükürt oranı çok yüksektir. ‘Kükürt’ demek, ‘asit’ demektir. Bacadan salınan kükürt, asit yağmuru olarak geri döner. Bu da insan sağlığı için çok büyük bir tehdittir. Önlem alınmalıdır” dediler.
ÇATES’in devlet tarafından işletildiği dönemde hem gaz, hem de toz ölçümü için iki ayrı istasyonun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da izlenebileceği şekilde kurulduğu belirtirken, istasyonların halen çalışıp-çalışmadığı merak ediliyor.

Uzmanlar, bu istasyonların çalışması halinde, ÇATES’in çevreye verdiği en ufak zararın bile kayıtlara geçeceği, çok büyük cezalarla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor. İstasyonlardan birinin Muslu Kaz Köyü’nde, bir diğerinin ise ÇATES lojmanlarının içinde olduğu öğrenildi.

Editör: Pusula Gazetesi