Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, yol genişletme çalışması sırasında geçen 16 Temmuz'da meydana gelen heyelanda evleri yıkılan ve hasar gören hak sahiplerine ev yapılacak.
Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Karşıyaka Mahallesi'ndeki heyelan nedeniyle 88 binada 195 konutun tahliye edildiği ve 376 vatandaşın afetten etkilendiği belirtildi. Heyelan bölgesindeki teknik çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

4 TEMEL NOKTAYA DİKKAT ÇEKİLDİ

“Valiliğimizin talimatları doğrultusunda bu işle görevli kamu kurum ve kuruluşları heyelanın ortaya çıkardığı olumsuzlukların giderilmesi amacıyla yoğun bir çalışma içerisine girmişlerdir. Bu konuda gerek görevli kurumlarla ve değerli halkımızla çok sayıda toplantı yapılmış, bu toplantıların neticeleri de basın bülteni vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşılmıştı. Heyelanla ilgili olarak bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca çok hızlı ve sonuç alıcı çalışmalar yapılmasına rağmen, sanki çalışmalarda bir eksiklik varmış gibi, çalışmalardan bihaber olduğu, ya da yeterince bilgisi olmadığı değerlendirilen bazı kişi ya da kesimlerce konunun anlaşılamadığı değerlendirilmektedir. Bu dört temel konu; yıkılan İmam Hatip Lisesi ile ilgili işlemler, kayan toprak parçasının tahliyesi ile ilgili işlemler, Çomaklar Deresi’nin suyunun tahliyesi ile ilgili işlemler, mağdur bina sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili işlemlerdir.”

10 MİLYON TL’LİK İMALAT YAPILDI

“Bu çerçevede okulun geçici olarak Devrek Merkez Gazi Ortaokulu’na taşınması tamamlanmıştır. Pansiyonda kalan öğrencilerin ise Devrek Sosyal Bilimler Lisesi Pansiyon binasında kalmaları sağlanmıştır. Yeni okul binası yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşülerek acil yatırım programına alınması talebi iletilmiştir. Ayrıca İsmetpaşa mevkiinde bulunan on dönüm arsanın okul yapım yeri olarak tahsis edilmesi işlemleri tamamlanmış olup, ihale süreci başlatılmıştır. Kayan Toprak Parçasının Tahliyesi İle İlgili İşlemleri ile ilgili olarak, Bakanlar Kurulu’nca konunun takip ve işlemlerin yerine getirilmesi görevi Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’ne verilmiştir. Heyelan kütlesinin özelliklerini tespit etmek için çağrılan firma tarafından otuz yedi ayrı noktada toplam bin 250 metrelik temel sondaj çalışması yapılmıştır. Jeolojik haritalar tamamlanmış, bölgenin jeolojik ve jeoteknik özellikleri bilimsel anlamda ortaya konmuştur. Bu bağlamda toplam bin 450 metrelik heyelan akış bölgesinde jeolojik-jeoteknik profiller en kesitler ile jeoteknik projelendirme aşaması tamamlanmıştır. Bölgeyle ilgili heyelan önleme işi 14 Ağustos 2015 tarihinde Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek çalışmalar başlatılmıştır. Karayolları Bölge Müdürlüğünce ifade edildiği üzere; önceki yıllarda meydana gelen heyelanların bertaraf edilmesi de dahil ortaya çıkan ihale bedeli toplam 82 milyon 297 bin 723 TL olup, bugüne kadar 10 milyon TL’lik imalat yapılmıştır. Bu ihaleden bazı teknik ayrıntıları aşağıdaki gibi ifade etmek mümkündür: Söz konusu ihale kapsamında yol güvenliğini sağlamak amacıyla 400 bin metreküp yarma kazısı, 1 milyon 357 bin metreküp heyelan kazısı, 750 bin metreküp taş dolgu, 25 bin 780 metre 120 santimetre çapında yerinde dökme kazık, 350 bin metreküp istifli taş dolgu imalatları yapılacaktır. Yapılan heyelan önleme ihalesi kapsamında heyelan çanağının tepe noktasına yük hafifletmesine ve 120 santimetre yerinde dökme kazık yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup; bugüne kadar 10 adet, toplam 250 metre, 120 santimetre çapında kazık, 120 bin metreküp heyelan kazısı, Km:1+900-2+100 arasında 170 adet 4 bin 590 metre uzunluğunda 120 santimetre çapında kazık yapılmıştır. Yukarıda görüldüğü üzere Karayolları tarafından yapılan çalışmalar bütün hızıyla devam etmektedir.

Çomaklar Deresi’nin Suyunun Tahliyesi İle İlgili İşlemler: Heyelan sonrasında derenin bir bölümünün kapanması üzerine Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nce suyun tahliyesi için iki ayrı proje hazırlattırılmıştır. Projelerden birisi bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tepkisini çektiği için diğer projeye ağırlık verilmiş ve kanalın mevcut akış noktasından geçirilmesi planlanmıştır. Ayrıca projede derenin membağında iki adet tersip bendi yapılması planlanmıştır. Devrek Belediyesi’nin kamulaştırma işini maddi anlamda sağlayamayacağının anlaşılması üzerine Devlet Su İşlerince kamulaştırmanın yapılması görüşmeleri başarıyla sonuçlanmış, ayrıca kişilerin rızasının alınması için uzlaşma görüşmelerinin yapılması görüşmeleri sağlanmıştır. Dere ıslahı ihalesi 1 Ekim 2015 tarihinde yapılmıştır. İhale süreci devam etmekte olup, yapıma en geç 12 Ekim 2015 tarihinde başlanacaktır. Yapım işleminin 4-5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanmıştır.”

43 BİN 250 TL KİRA YARDIMI

“AFAD Müdürlüğü tarafından heyelan süresi zarfında 88 binada 195 konut tahliye edilmiştir. Heyelandan 376 vatandaşımız etkilenmiş, boşaltılan 88 binada kiracı olmaya hak kazanan 73 aileye 2 ay içerisinde Toplam 43 bin 250 TL kira yardımı yapılmış olup, kira ödenmesine devam edilecektir. AFAD Müdürlüğü’nce boşaltılan saha için Müdürlükçe jeolojik etüt raporu düzenlenerek AFAD Başkanlığı’na sunulmuştur. Başkanlıkça uygun görülen rapor Valiliğimizce onaylanarak nihai olarak AFAD Başkanlığına sunulmuştur. Böylelikle ‘Afete Maruz Bölge Kararı’ onaylanmış olacak, Karayollarınca yapılan iyileştirme çalışmalarına müteakip hak sahipliği çalışmalarına başlanacaktır. Böylece afetten zarar gören insanımızın ‘Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik’ gereğince aile başına asgari bir ev sahibi olması mümkün olacaktır. Bu projenin yapımı TOKİ tarafından gerçekleştirilecektir. Bunlara ek olarak; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca 77 aileye Toplam 40 bin 800 TL nakdi yardım yapılmıştır. Ayrıca Valilik makamınca Türkiye genelinde afetzedelerin eğitim gören çocuklarına eğitim yardımı amaçlı yardım kampanyası başlatılmıştır.”
Editör: Pusula Gazetesi