Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak’tan gitmeden önce “Teleferik Projesi”ni mutlaka hayata geçirmek istediğini, fakat Zonguldak Belediyesi ile Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) yapması gerekenleri tamamlamasını beklediğini söyledi.

Lavuar alanının koruma altında olduğunu ve para vererek bu projeyi yapacaklarını ifade eden Vali Kaban, Zonguldak’ın yaşanacak bir kent olduğunu belirterek, Pusula’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Beni teleferik konusu biraz üzüyor. Belediyemiz, lavuar alanındaki 18 çalışmasını bir türlü bitirmedi. Buna üzülüyorum. Ben inanıyorum ki, teleferik, Ordu’yu nasıl harekete geçirdiyse, Zonguldak da öyle olacaktır. Bugün insanlar Ordu’yu teleferik ve havaalanı ile hatırlıyor. İnsanların aklında kalacağı bir şey olmalı. Fener’e yapılacak teleferik çok ses getirecek. Yatay teleferik olayı Türkiye’de henüz yok. TTK’nın da üzerine düşeni yapması lazım. Bu, üstüne para vereceğimiz bir şeydir. Koruma altında olan bir alan ve onların belki de asla işine yaramayacaktır. Onların adım atmasını bekliyorum, ama maalesef sıkıntı var. 2 sene geriye gidilse de bana, ‘nereye gitmek istersin?’ diye sorulsa, ben ‘Zonguldak’ derdim. Zonguldak, hakikaten güzel bir kent... Çok güzel bir mağaramız var. Yapılacak çalışmalardan sonra Türkiye’nin ilk kez bu denli aydınlatılan bir mağarası olacak. Konsept mağara olacak. Hatta girişinde kentimizin bir özelliği olarak kömürü hatırlatacak tarzda ocakta kullanılan başlıklarla girilecek. Işık efektleri olacak. Bütün bunlarla birlikte kenti bir şehre dönüştürmek, kültür oluşturmak için çalışıyoruz. Bu, bir bina yapımı gibidir. Herkes koyabildiği kadar tuğlayı koyar. Bizde koymaya çalışıyoruz, ama Zonguldak sürekli eksiğiyle, hatasıyla, kusuruyla değil de, artılarıyla gündeme getirilmesi gereken bir şehir. Çok artımız var. Sürekli bunları konuşmaktan Zonguldak’ın ne kusuru var, ben hatırlamıyorum. Gündeme geldikçe zaten çözülüyor.”

Editör: Pusula Gazetesi