Demirsu her dönem işçi şikayetlerinin olduğunu fakat kriz nedeniyle bu şikayetlerde biraz daha artış olduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti:


"İşçi şikâyetlerimiz elbette ki var. Kriz nedeniyle şikâyetlerde az da olsa bir artış oldu. Çünkü bu küresel bir krizdir, bütün dünya etkilenmiştir. Ancak yapılan araştırmalara göre diğer illere nazaran Zonguldak kesinlikle en az etkilenen iller arasında. Belki bunun sebebi çok fazla iş yerinin bulunmayışı ya da emekli işçi sayısının fazla oluşundan kaynaklanıyor olabilir. Çıkarılan işçi sayılarına baktığımızda Zonguldak´ta çıkarılan işçi sayısı diğer illere göre daha az. İşçi çıkarımları ve işçi şikâyetleri zaten her dönemde vardı. Sadece bu dönemde sayılarda biraz artış oldu.


Müdürlüğümüze ulaşan işçi şikâyetlerini bekletmeksizin Çalışma Bakanlığı İş Müfettişlerine gönderiyoruz, İş müfettişleri de program çerçevesinde Bakanlığımızdan onay almak suretiyle bu şikâyetleri değerlendiriyorlar.


İşçi şikayetlerinin tamamı inceleniyor. Düzenlenen rapor sonucuna göre işlemlerimizi yürütüyoruz. İşçilerin yasal haklarının takipçisi oluyoruz. Çözümlenemeyen konularda işçileri Yargı´ya yönlendiriyoruz. İşçi şikâyetlerinin konusu nu genel olarak ücretlerini zamanında alamama ve işten çıkarılmalar oluşturuyor."


´İşveren ve muhasebecilerin


yükü azalacak´


Yasa değişiklikleri ile ilgili de bilgi veren Demirsu: "4857 sayılı yasanın üçüncü maddesi gereği bir iş yerini kuran, her ne surette olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işverenlerin Müdürlüğümüze bir ay içerisinde başvurma zorunluluğu vardır.


İşverenlerimiz mümkün olduğunca bu yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Bilindiği üzere 28.02.2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında Kanunun 5.maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılan bildirimlerin, 01.08.2009 tarihi itibariyle 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun 3.maddesi, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 62. maddesi, 4447 sayılı İşsizlik sigortası Kanununun 48.maddesi ve 4857 sayılı İş Kanununun 3.maddesi hükümleri uyarınca Çalışma Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Bölge Müdürlüklerine yapılması gereken bildirimlerin yerine geçeceği hükmolunmuştur.


Başka deyişle belirtilen tarih itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimler Türkiye İş Kurumuna ve Müdürlüğümüze yapılmış sayılacaktır. Bu uygulama ile İşverenlerimiz ve Muhasebecilerin yükleri büyük ölçüde azaltılmıştır. Ancak yasanın yürürlük süresinin Ağustos olması nedeniyle Temmuz ayı içerisinde Müdürlüğümüze yapılan başvuru sayısında önemli derecede artış olmuştur.

Müdürlüğümüze ulaşan evrak sayıları son derece fazla olması nedeniyle şu anda çalışmalarımızda büyük bir yoğunluk vardır. Bu yığıntıyı temizlemek ve işverenlerimizi mağdur etmemek adına mesai saatleri bitiminde de görevlerimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi