ÇATES&[#]8217;i satın alan Elsan&[#]8217;ın da içinde bulunduğu Bereket Enerji Grubu&[#]8217;nun Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, düzenlenen basın toplantısında &[#]8220;Halk&[#]8221; vurgusu yaptı. Halkın ve kamunun yararına olmayan hiçbir şeyin sürdürülemeyeceğini belirten Saldanlı, &[#]8220;Halk istemiyorsa, halka rağmen yapmayız &[#]8220; dedi. Saldanlı, küçük araştırmalarında halkın istediğinin ortaya çıktığını belirtti.

Çevreye duyarlılıklarının olduğuna dikkat çeken yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı, ek santralle 600-700 kişiye iş olanağı sağlanacağını, bunun da Zonguldak&[#]8217;tan alınacağını belirtti. Sosyal sorumluluk projelerinin de olacağını ifade eden Saldanlı, Zonguldak Kömürspor&[#]8217;a destek sözü verdi. Başlangıçta desteklerinin az olacağını kara geçtikten sonra ise gerekli desteklerde bulunacağını belirten Ceyhan Saldanlı, zaman istedi.


ÇATES&[#]8217;i aldıktan sonra ek santral talebinde bulunan ve 7 Ağustos&[#]8217;ta da ÇED toplantısı yapılacak olan Elsan, basınla buluştu. ÇATES&[#]8217;in gezdirildiği basın mensupları Elsan&[#]8217;ın da içinde bulunduğu Bereket Enerji Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ile bir araya geldi. ÇATES Sosyal tesislerinde yapılan toplantıda kendilerini tanıtıp yatırımlar hakkında bilgi veren Saldanlı, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

&[#]8220;ENERJİ VARSA HAYAT VAR&[#]8221;

Bereket Enerji Grubu&[#]8217;nun Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, &[#]8220;Enerji, çağdaş yaşam stili içerisinde çok önemli bir role sahiptir. Artık enerji varsa sanayi var, ticaret var, hayat var, haberleşme var. Enerji yoksa bunların hiçbiri yok. Geçenlerde bir enerji kesintisi oldu. Hepimizin hayatı altüst oldu. Demek ki elektriğin kesintisiz, ekonomik, kaliteli bir şekilde bütün tüketicilere ulaştırılması hayati bir öneme sahip. Kişi başına elektrik tüketimleri 3000 kilovat saat civarında. Bizim ülkemizde de bu rakam aşağı yukarı böyle, dünyada ortalamalar seviyesindeyiz. Türkiye&[#]8217;de elektrik yıllarca devlet tarafından üretilmeye çalışıldı. Devlet Türkiye&[#]8217;deki akarsuların 3/1&[#]8217;ni değerlendirmeyi başardı. Rüzgâr santralimiz hiç yoktu. O dönemde günde 4 saate varan kesintiler vardı. Sonra dünyadaki diğer ülkelerdeki gelişmelere paralel olarak özelleştirilmeyi milli bir politika haline getirdik. Bugün Türkiye&[#]8217;de elektrik dağıtımının yüzde 100&[#]8217;ü özelleştirilmiş durumda. Üretilen elektriğinde yüzde 60&[#]8217;ı özel sektör tarafından yapılıyor&[#]8221; dedi.

&[#]8220;5 MİLYONA YAKIN MÜŞTERİMİZ VAR&[#]8221;

İstihdamın Zonguldak&[#]8217;tan sağlanacağına dikkat çeken Saldanlı, &[#]8220;Yatırımlar devam etmektedir. Bu arada bizim şirketimiz burada önemli rol oynayan şirketlerden bir tanesidir. Bereket Enerji Grubu bir Anadolu şirketi. Merkezi Denizli&[#]8217;de. Türkiye&[#]8217;de ilk lisanslı HES yapan şirket biziz. 3 megavatlık bir santralle başladık. Arkasından Dalaman&[#]8217;da 37,5 megavatlık bir yatırım yaptık. Arkasından Adana&[#]8217;da 50 megavatlık mentaj derken bugün özelleştirmeden aldıklarımızla birlikte 2000 megavatlık kapasiteye ulaştık. Aynı zamanda grubumuz Ege bölgesindeki elektrik dağıtımını yapan gruptur. İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla illerinde 5 vilayette elektrik dağıtımını biz yapıyoruz. 5 milyona yakın müşterimiz var. Türkiye&[#]8217;nin enerjide önde gelen grupları arasındayız. Çalışan sayısı 10 bin civarında. Elektriği sadece üretmek değil, çevreyle uyumlu şekilde, ucuz üretmek önemli. Bu kadar yatırım yapıldığı halde Avrupa&[#]8217;nın 3. ucuz elektrik fiyatı Türkiye&[#]8217; dedir&[#]8221; dedi. Saldanlı, ayrıca ek üniteye alınacak işçilerin tamamının Zonguldak&[#]8217;tan alınacağına dikkat çekerek, &[#]8220;Biz istihdam sağlarken 1 megavata bir işçi olarak düşünülüyor. O nedenle 600-700 civarında işçi alacağız. Bu inşaat halinde daha da fazla olacaktır. İstihdamı da buradan alacağız. Diğer işyerlerimizde olduğu gibi buradan istihdam sağlayacağız&[#]8221; dedi.

&[#]8220;BİZİ BUGÜNE GETİREN PRENSİPLERİMİZDİR&[#]8221;

Prensiplerinden taviz vermeyeceklerini belirten Saldanlı, &[#]8220;Yenilenebilir enerjiye öncelik vermek gerekiyor. Rüzgârla ilgili yatırımlara katıldık, kömür yatırımını da özelleştirmeden aldık ve o konuda da devam ettirmek zorundayız. Kömür demek çevreye uyumsuzluk demek değil. Bizim için bu noktaya gelmiş bir şirket için belli prensipler var. Esasında bizi bugüne taşıyan bu prensiplerdir. Bilime uygun davranmak, iyi yetişmiş insanlarla çalışmak, bilgi seviyemizi yükseltmek çünkü enerji bilgidir, teknolojik bir yatırımdır. Çalıştırdığımız 1000 &[#]8216;e aşkın personelin çoğu teknik ve vasıflı insanlar. Dolayısıyla eğitimli insana yatırım yapmak zorundayız&[#]8221; dedi.

&[#]8220;HALKLA BERABER, HALKIN YARARINA YAPILAN İŞLER KALICIDIR&[#]8221;

Halkın istemediği hiçbir şeyi kendilerinin de istemeyeceğini ifade eden Saldanlı, şunları söyledi:

&[#]8220;Onun dışında inandığımız ikinci faktör, fayda halkın yararıdır. Hiçbir uğraş yoktur ki elektrik kadar halka yararlı olsun. Çevre yatırımları son derece önemli, çağdaş normlara uygun olarak bu yatırımların yapılması gerekiyor. Biz ÇATES&[#]8217;de bu yatırımları yasanın ön gördüğü süre içerisinde tamamlayacağız. Bundan sonra yapacağımız yatırımlarda da aynı prensipleri takip edeceğiz. İnancımız odur ki halkın yararına, kamunun faydasına olmayan hiçbir şey sürdürülemez. Halkla beraber halkın yararına yapılan işler kalıcıdır. Dolayısıyla burada ilave bir ünite yapmayı planladık, halkımıza soracağız, istiyorsa yapacağız, istemiyorsa yapmayacağız. Faydalarını anlatacağız, &[#]8220;iş demek: aş demek, ekmek deme.&[#]8221; Olduğunu anlatacağız. Ama ne kadar halkın yararına bile olsa, halk katılmıyorsa, halk istemiyorsa halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Her hâlükârda teşekkür edeceğiz. Tamamda deseler, hayır da deseler biz işimizi yapacağız. Halkı aydınlatmaya çalışacağız ama kararı halk verecektir. Ben bu toplantıya gelirken rakamları kontrol ettim, devralalı 6 ay olmuş, bize yerli üreticilerin üretebildikleri tüm kömür, getirdikleri tüm kömür alınmış. Aynı şekilde taş kömür işletmesinden ürettiği tüm kömürü almışız ve almaya da devam edeceğiz.&[#]8221;

&[#]8220;BİZ KARARIMIZI 3-5 KİŞİYE DAYANARAK VERMEYİZ&[#]8221;

7 Ağustos&[#]8217;ta yapılacak ÇED toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, &[#]8220;Eylem yapmak anayasal bir hak, haksa yapabilirler tabi ama biz kararımızı üç beş kişiye dayanarak vermeyiz, bu konuda ki kararı devlet verecektir. Halkın katılım toplantısı ÇED ile ilgili onay verilmezse yapmayız bunun göstergesi o olacaktır. Halk istiyor anket yapıyoruz, daha kapsamlı anket yapabiliriz ama yasal prosedür sonucunda belirlenecektir. Biz yardımlar yaparız yörenin diğer sorunlarına duyarsız bir şirket değiliz yapabildiğimiz kadar özellikle eğitime destek sağlıyoruz. Burs veriyoruz ve zaman zaman belli yerlerde okullar yaptırdığımız oldu. Biz insana yatırım yaparız, öyle bir taleple ilgili bir bilgim yok. Biz öncelikle prensiplerin şirketiyiz, doğal kaynakları kullanmayan kendi bilgili insanını kullanmayan faydaya dönüştürmeyen bir ekonominin ileriye gitme şansı yoktur. Doğal kaynaklarımız suyumuz, madenimiz, doğamız, kömürümüz öncelikle bunların kullanılması lazım. Biz ÇATES&[#]8217;de buraya getirilen yerli kömürün tamamını aldık, ithal ettiğimiz kömür de oldu, yetmediği için bunu kömür üreten arkadaşlarımız biliyor olmalı, bu yörede ki insanlar için aş demek iş demek kömür. Bundan sonra da bu prensibimizin değişmesi mümkün değil. Ancak yetiştirilemezse, verilmezse, eksik kalırsa ithalat yaparız. İnsanların yerel kömürü durdurup da ithal kömüre yönelmenin doğru bir şey olmayacağını biliyorum&[#]8221; dedi.

TOKYO VE ALMANYA ÖRNEĞİ&[#]8230;

Saldanlı, &[#]8220;Bugün Tokyo&[#]8217;nun ortasında termik santral var. Almanya&[#]8217;nın bir çok şehrinde termik santraller var bunlar çevre ile uyumlu çalışıyorlar. Atık ısıdan evlerin ısıtılması gibi projelerin de geliştirmek gerektiğini düşünüyorum. Bilimine, tekniğine uygun olduktan sonra Avrupa&[#]8217;nın belirlediği çevre standartlarına uygun olduktan sonra bunların herhangi bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Şuanda almış olduğumuz ithal kömürün miktarı 60 bin ton, 50 bin tonluk kısmı hali hazırda kullanılmıyor. Bizim saldığımız emisyonlar çevre mevzuatında olması gerekenin altında ancak 2017 yılının sonunda bu emisyon değerler 400 miligramın altına düşürülecek, bizde o zamana kadar gerekli önlemi almamız lazım. Bir bacayı yaptık bitti diğer bacayı yapmamamız bizden kaynaklı bir sebep değil, devlet tarafından yapıldı. Mart 2016&[#]8217;da yapmaya başlayacağız, zaten birinci bacadan da bu şekilde filt çıkmayacak. 5 aydan sonrada 50 miligramın altında olacak. Biz bu santrali devletten alalı 6 ay oldu devlette olsaydı bu kadar çabuk kabul yapılmayabilirdi, ikinci ünitenin yapımı da bu kadar kısa sürede olmayabilirdi. Vatandaşlarda bilgi eksikliği söz konusu olabilir. Kimsenin bize ÇATES kül atıyor deme şansı olamayacak, böyle bir hat yok, olmayınca ne ile atacaksın&[#]8221; dedi.

KÖMÜR İŞLETMECİLERİNE MESAJ&[#]8230;

Ceyhan Saldanlı, kömÜr işletmecilerinden alınan kömürle ilgili sorulara ise, &[#]8220;Ticari hayatta şirket yöneticilerinin çok fazla seçim hakkı yoktur, belli kurallara uymak lazımdır. Nedir bu kural, ayakta kalmak. Sizi döndürecek olan şey zarar etmemek hiçbir şey zararına sonsuza kadar gitmez, devlet bile zarar etse bir taraftan vatandaşlar çıkıyor demektir. Dolayısıyla biz zarar etmeyecek kendisine ödeyebilecek kendisine ödeyebilecek makul bir maliyetle bunu almak mecburiyetindeyiz. Bunun dışında kim tersini söylerse yanlış söyler. Çok karlar peşinde değiliz bu işçiye parayı verebilmek için ayakta kalmamız lazım bunun içerisinde makul fiyatlarla almamız lazım. Bizim sürdürülebilir maliyete bakarız elektrik fiyatına bakarız, bu kaça mal oluyor ona bakarız ve makul fiyat neyse ondan alırız buna kimsenin itirazı olamaz. Üretmek demek makul ve kıymetli fiyatlarla üretmek demek bunun çok üzerinde fiyatlarla üretim yapmak doğru bir iş değil. Ben hem özel sektörün hem taş kömürü yükseltmesinin makul fiyatlarla elektrik fiyatlarını karşılayacak fiyatlarla üretim yapacağının düşünüyorum onu ileriki zaman gösterecek. Mevcut bir sözleşme var, sözleşmenin sadığıyız çünkü hukukun temeli ahdi vefadır, yapılmış sözleşmeye uymaktır. Bize bu sözleşmeler verildi, bu sözleşmelere sonuna kadar uyarız. Zararsa da zarardır. Sözleşmeye uymak daha önemlidir. Bizim ayakta kalabilmemiz bu faaliyeti sürdürebilmemiz bu kadar insana ekmek vermeye devam edebilmemiz için maliyet denen şeyi dikkate almak zorundayız. Bunu dikkate almamak demek intihar etmek demektir. Devlet, özel sektör diye bir ayrım yok, biz herkese eşit davranıyoruz&[#]8221; dedi.

&[#]8220;ÇİMENTO FABRİKASI DÜŞÜNÜYORUZ&[#]8221;

Ceyhan Saldanlı, sosyal sorumluluk anlamında bölgeye vereceklerinin sorulması üzerine, &[#]8220;ÇATES veren bir kuruluştur alan değil, alması vermesi dengelidir. Tabi bu yörenin ekonomisine baktığımızda kömür ve santral arasına sıkışmış bir durum var, bunu çeşitlendirmenin faydalı olacağının düşünüyorum ben. Bizim de farklı yatırımlarımız söz konusu olduğunda yöreyi öncelikle değerlendireceğiz. Tabii ki yatırımlar küçük şeyler değil, zaman alan uzun araştırmalar yapılması gereken şeyler. Bizim güneş santrali konusunda çalışmalarımız devam ediyor ama şuanda bir sonuç yok. Bu bir niyet, niyetin maddiyata dönüşmesi zaman alıyor. Biz pek çok santralimizi 5 sene geliştirdikten sonra başlayabiliyoruz işe. Bakkal açar gibi hemen başlayalım işe olmuyor. Gerek enerji gerekse diğer yatırımlar. Çimento fabrikasını düşünüyoruz. Şuanda kül barajında bir problemimiz yok, şuanda kül barajı kaldırabilir fakat iki barajı birden kaldıramaz. 10-15 sene sonra bir fizibilite yapılması lazım&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi