Zongudlak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı Çatalağzı Beldesi’nde bulunan termik santralleri beldesinde istemeyen ve bunun yanında kurulması planlanan 2 termik santrale karşı olduklarını belirten vatandaşlar, Çatalağzı’nda bulunun Havuzbaşı’nda toplanarak geleceklerini tartıştı. Yapılması gündemde olan 2 termik santral için de eylem planı hazırladı. Çatalağzı Belediyesi önderliğinde düzenlenen toplantıda termik santrallerin kirliliğine dikkat çekmek için maske dağıtıldı. Düzenlenen toplantıya CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP İl BaşkanI Ertuğrul Koltuk, MHP Kilimli ve Çatalağzı yönetimi, Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, Çatalağzı ve Zonguldaklı vatandaşlar katıldı. Çatertalağzı vatandaşlarına mikrafon uzatıldığı toplantıda, vatandaşlar termik santraller konusunda görüşlerini ifade etti. Çatalağzı’nda termik santral istemediklerini ifade eden vatandaşlar, ÇED toplantılarının yapılacağı 6 ve 7 Ağustos tarihlerinde eylem yapma kararı aldı.

ADIYAMAN: “TERMİK SANTRALE HAYIR, ÇED TOPLANTISI’NA DA HAYIR…”

Bölgelerinde termik santral istemediklerine dikkat çeken Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, “Sözü fala uzatmadan bizim yapacağımız son vuruş noktası vardır. Biz bu termik santralleri bölgemizde istemiyoruz. Bu termik santralleri istemiyorsak yapılacak olan ÇED değerlendirmesini de istemiyoruz. Şimdi bu zamana kadar toplamda 3 bin 45 megavatlık bir termik santral var. Yapılacak olanlarla birlikte toplamda bu rakam 4 bin 425 megavata çıkacak. Bu santrallerin zaten çevreyi ne kadar kirlettiklerini bizler bilemiyoru. Ancak bundan sonra bu bölgede yaşam değil, yeşillikler bile kalmayacak. Biz burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının burada yapacağı toplantıları da istemiyoruz. Bu toplantılar neden yapılıyor, bizim, halkın görüşünü sormak için yapılıyor. Bizim görüşümüz zaten açık, biz burada termik santral istemiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde aynı bölgede toplam megavat sayısı 4 binlerin üzerine çıkan bir termik santral bölgesi yok. Termik santrale hayır, ÇED Toplantısı’na da hayır…” şeklinde konuştu.

AKGÜN: “6 AĞUSTOS’TA MUSLU’DA, 7 AĞUSTOS’DA ÇATALAĞZI’NDA HEPİNİZİ EYEME DAVET EDİYORUM”

Birilerinin belde halkına sormadan Ankara’dan kararlar almasına karşı olduklarını ifade eden Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Burada yaşanan bir sıkıntı var ve bu konuda görüşlerimizi ifade etmek için buradayız. Geleceğimiz için neler yapabiliriz sorusuna cevap aramak için toplandık. Eski defterleri karıştırmanın bir anlamı yok. Bizler burada bir karar alacağız ve ona göre hareket edeceğiz. Halkımızla örgütlenerek hareket edersek bizler bu işi halledebiliriz. Buradaki insanarı korkutmuşlar, bu insanlar bir dilim ekmeğe muhtaç bırakılmışlar. Ama biz Muslu Belediye Başkanım Sayın Sebahattin Adıyaman ve Zonguldak halkı ile birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Birileri burada yaşayanlara sormadan Ankara´da karar veriyor. Biz de burada termik santrale katlanacağız. Biz de vatandaşız ve bizim de söz hakkımız var. Çatalağzı ve Muslu beldelerinde ´termik santral yerine tekstil fabrikası kuracağız´ diye kimse bir şey demiyor. Termik santralin zararlarını anlatmaya gerek yok, bilimsel olarak belli. Beldemizde yeteri kadar termik santral kuruldu. Bundan sonra beldemizde termik santral istemiyoruz. ´Mevcutlarının eksikleri giderilsin ve biz burada sağlıklı yaşayalım´ diyoruz. Bu da bizim temel insan hakkımızdır. Termik santralin kurulmaması için kenetlenmemiz lazım. Buraya gelen bütün halkımıza teşekkür ediyorum, bu bir adımdı. Bunun arkası inşalah gelecek. 6 Ağustos’ta Muslu’da, 7 Ağustos’da Çatalağzı’nda hepinizi eyeme davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

TURPÇU: “SANTRALLERDE İTHAL KÖMÜR YAKMAK, BAŞKA ÜLKENİN ZEHRİNİ ZONGULDAKLILARA SOLUTMAKTA BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Termik santraller konusunda TBMM’ye soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, şöyle konuştu: “Derdimiz büyük, burada yaşayan birisiyim. Her zaman buradan geçerken Çatalağzı halkının bu kirliliğe neden sesiz kaldığını hep merak ettim. Bunu ilk başta Zonguldak’ın kömür kenti olmasına ve ilk santralin de 1948 yılında yapılmasına bağladım. Bu kömürün bu santralde yakılmasına bağladım. Ancak sonra fark ettim ki santralde yakılan kömürler ithal hale gelmeye başladı. Yani bizi bu şekilde yanıltarak buralara termik santral yaptılar. Gördüğümüz burada bulunan santraller ne Zonguldak kömürünü yakıyor ne de dünyada bulunan diğer santraller gibi sağlık ve çevre koşullarına uygun bir biçimde çalışıyor. Bunlar yetmezmiş gibi yeni termik santraller yapmaya karar verdiler. Bunu neden yaptılar, bizim sesimiz çıkmadığı için yaptılar. Geç de olsa burada böyle bir toplantının düzenlenmesini bir kazanım olarak değerlendiriyorum. Biz mevcut santrallerin de dünyadaki standartlara uygun şekilde olmasını istiyoruz. Biz Ünal Demirtaş ile birlikte TBMM’ye bir soru önergesi sunduk ve bunun içerisinde termik santrallerle ilgili olarak en ince ayrıntısına kadar her şey yer alıyor. Yeni santrallere geçit vermemeliyiz. Bunun yolu da anarşi yapmaktan değil, mevcut kanunları en iyi şekilde kullanmaktan geçiyor. Bununda ötesinde halkımızın da tepki göstermesi gerekiyor. Bunun en güzel örneğini de Rize’de Havva anamız bize en iyi şekilde gösterdi ve bütün dünyaya sesini duyurmayı başardı. Çataağzı Beldemiz de Havva Anamız gibi insanları çıkartabilecek bir beldemizdir. Burada kullanıla ithal kömür, Zonguldak’ta bulunan yerli kömürden 10 kat daha fazla havayı kirletmektedir. Kömür kenti olan Zonguldak’ta termik santral kurup bu santrallerde ithal kömür yakmak, başka ülkenin zehrini Zonguldaklılara solutmakta başka bir şey değildir. Burasını bir nevi fırın olarak kullanıyorlar.”

YAVUZYILMAZ: “İŞ VERME VAADİYLE YANINDA BİR BÖBREĞİNİZİ, BİR CİĞERİNİZİ, HAYATINIZI SÖKÜP SİZDEN ALACAĞIZ DİYORLAR”
Termik santrallerin yapılıp yapılmaması konusunda referandum yapılamsını öneren CHP Milletvekili Adayı Deniz Yavuzyılmaz, “Halk olarak bilgilerimizi daha fazla artırmalıyız. Bu sorunun iki ana boyutu vardır. Bunun birinci boyutu doğaya ve bizlere verdiği zarar, ikinci boyutu ise ekonomik buyutudur. Ekonomik boyutu bizi bir kıskaç altına alıyor. İşsiz gençlerimize iş verme vaadinde bulunuyorlar ama diyorlarki bunun yanında bir böbreğinizi, bir ciğerinizi, hayatınızı söküp sizden alacağız diyorlar. Bunun pazarlığını bizimle yapmak istiyorlar. Bizim katledilmemize izin vermeyecek olan 10 binler var, bunun da dikkate alınmasını istiyorum. Refandum ile halkın görüşüne başvurulma yöntemi de var. 8 bin 600 kişinin 8 bini belediyeye ‘Biz termik santral istemiyoruz’ şeklinde başvuruda bulunursa bu bir kamuoyu oluşturacaktır. Bu muslu ve Zonguldak genelinde de yapılabilir” dedi.


Editör: Pusula Gazetesi