Zonguldak Emniyet Müdürlüğü, Spor Toto 3´üncü Lig ekiplerinden Zonguldakspor’un maçlarını oynadığı Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu´nun maç oynamaya elverişli olmadığı yönünde rapor hazırladı. Rapor, Türkiye Futbol Federasyonu´na (TFF) gönderilecek.

İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz ve Zonguldakspor Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Öztürk´ün katılımıyla Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıda, tribünlerinde derin çatlaklar oluşan Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu´nun durumu tartışıldı. İl Emniyet Müdürü Osman Ak, 1940´da yapılan Gençlik ve Spor Bakanlığı´na ait statla ilgili hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

AK: STADYUMUN BU HALİ FACİAYA DAVETİYE

Ak, ´Spor güvenliği yasası´ kapsamında her yıl futbol müsabakaları başlamadan stadyumlar hakkında ´durum tespit raporu´ hazırlandığını, TFF´nin de bu rapora göre maç oynanacak statları belirlediğine işaret etti. Mevcut haliyle Karaelmas Kemal Köksal Stadı´nın maç oynanmaya elverişli olmadığını ifade eden Ak, şöyle konuştu:
"Stadyumda en ufak bir şey olursa, mesela yangın veya istenmeyen bir hadise olduğunda 2 kişinin geçebildiği yerden 5 bin kişiyi çıkarmaya çalışacağız. Bu stadyumun bana göre en facia olarak nitelendirilen durumu bu. Maçları kimsenin burnu kanamadan oynatmaktır bizim görevimiz. Bu stadyum bu halde bu seyirciyi kaldıramaz. Gerekli iyileştirmeler yapılırsa tabii ki o zaman bakılır. Bu şekliyle bu stadyumda maç oynamak faciaya davetiye çıkarmaktır. Bizim de buradaki çabamız bunların önüne geçmektir."


Çevik Kuvvet Şube Müdürü Faruk Atay da Emniyet Genel Müdürlüğü´nün statlara güvenlik sertifikası verirken istediği 12 koşuldan 9´unun Karaelmas Kemal Köksal Stadı´nda olmadığını söyledi. Atay, "Geçen yıl kapalı tribün çatlaklar nedeniyle kapatıldı. Seyirci alınmadı. Diğer tribünlerdeki riskli bölgeler tel örgülerle kapatılarak önlemler alındı" dedi.



AKDENİZ: PROJEMİZ ÜÇ YILDIR HAZIR, ZONGULDAKSPOR’U BEKLİYORUZ

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz ise "Bu yıl stadyum kapalı tribünlerden başlanarak yapılacak. Kapalı tribünler yapılırken maç oynanamaz. Çünkü açık tribünlerdeki duvarlarda da riskler bulunuyor. Stadyumun saha içindeki eksiklerini tamamladık, şimdi tribünleri yenilemek istiyoruz. Üç yıllık bir proje, Zonguldakspor maçlarını Stadyumda oynadığı için hayata geçiremedik.

Zonguldakspor Kulübe’ne stadyumun uygun olmadığını Stadyumu yapmak istediğimizi belirttik. Emniyet ve Gençlik Spor açısından bu süreçte riskler getirdi, ancak Zonguldakspor’a avantaj sağladığı için katlandık. Sezon içerisinde oynatmama kararları vardı, Zonguldakspor’un menfaatleri doğrultusunda sezonu tamamlamasını bekledik. Bu yıl tribünleri yapmaya başlamak istiyoruz. İlk planda kapalı tribünden başlayacağız. Kapalı tribün yapılırken maç oynanabilir mi diye soruluyor. Oynanamaz. Çünkü asıl risk açık tribünlerde..Kapalı kısmı 3 kişilik tribün yapıldıktan sonra, etap etap oynamaya başlanabilir maçlar. Kapalı tribünü yıktıktan sonra ihaleye çıkartıyoruz. Bu bittikten sonra tribünlerin diğer etapları yapılacak. Altında 100 metrelik atletizm pisti olan, fitnes salonu olan, cafeleri olan tribün yapılacak. Akdeniz, stadyum yapılıncaya kadar Zonguldakspor maçlarını başka bir statta oynaması gerektiğini söyledi.

ÖZTÜRK: STADYUMUN YAPILACAĞINA İNANCIM YOK

Zonguldakspor Yönetim kurulu üyesi Şükrü Öztürk ise şu görüşlere yer verdi, “Benim şahsi fikrim bu kapalı tribünde yapılmaz, bu stadyumda yapılmaz. Süper Lig’de Karabükspor maçlarını oynarken tribünleri yapıldı. Bu sorun Zonguldak’ın sorunu. Emniyet açısından ilçelerdeki stadyumlar güvenli değil.”

EMNİYET TARAFINDAN ÇIKARTILAN SONUÇ BELGESİ ŞU ŞEKİLDE

Kapalı tribünün ve çatısının her an çökebileceği, Açık tribünde bir olay olması veya kriz durumunda müsait olmadığı, böyle bir durumda ezilme ve elim vakalara karşılaşma riskinin yüksek olduğu, fazla iddiasız ve az seyirci gelen müsabakaların çıkışlarında bile sıkışmaların yaşandığı görülmüş, Ayrıca statta seyirci ve sporcu güvenliğini sağlayabilecek fiziki yeterlilik bulunmadığı, Mevcut bina ve tüm eklentilerin zamanın şartların uygun olarak hizmet verebilecek nitelik taşımadığı, mevcut koşullarda, seyirci yoğunluğu sportif müsabakalar için kullanımın uygun olmadığı değerlendirilmektedir.

Editör: Pusula Gazetesi