Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, Zonguldak Valisi ve ERDEMİR Yönetim Kurulu’nda devletin altın hissesinin temsilcisi Ali Kaban’ın istemesi durumunda arabuluculuk yaparak istemesi durumunda tüm sorunları çözüme kavuşturabileceğini söyledi.
Kdz. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, yönetim kurulu başkanvekili Sertan Yalçın, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Çivici, Selçuk İnceoğlu, Abdülkadir Çınar ve Hasan Yavuz katıldı.

“ZOR BİR DÖNEMDE ZOR BİR ÇALIŞMA OLACAĞINA İNANIYORUM”
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, basın toplantısına 7 Haziran 2015 genel seçimlerini değerlendirerek başladı. Sonuç ne olursa olsun Zonguldak’ın kazanması temennisinde bulunan Tetiker, “İnşallah Zonguldak’ın da kazanacağına olan inancımız tam. Seçilen tüm milletvekili arkadaşlarımızın hepsini tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Seçim sonrası seçilmek, milletvekili, bakan olmak önemli değil. Önemli olan o gücün ve koltuğun hakkını verebilmek. Seçilen milletvekillerimizin canhıraş bunu yerine getireceğine inanıyoruz. İşleri kolay değil. Haliyle Türkiye’nin sorunları birikmiş. Tabloda tamamen bir değişiklik yaşanmış. Bu değişiklik inşallah Türkiye için hayırlara vesile olur. Bu değişiklik içerisinde bir hükümet çıkartmak kolay olmayacaktır. Bu benim şahsi düşüncemdir. Zor bir dönem içerisinde zor bir çalışma olacağına inanıyorum. Bu zorlukları aşacak olanlarda yine partilerin yönetim organlarıdır. İyi niyetli davranıp bir hükümet çıkartırlarsa bu Türkiye’nin yararına olacaktır” dedi.

TSO’NUN NİSAN VE MAYIS AYLARINDAKİ FAALİYETLERİ
Nisan ve Mayıs aylarında TSO olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgiler veren Tetiker şunları söyledi; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde meclis üyelerimiz 17-18-19 Nisan’da eğitim aldılar. Bu eğitimlerin bütün masrafları TOBB tarafından karşılandı. Eğitimlerde odalarda nasıl faydalı olunabileceği, TOBB ve TSO’ların neler yaptığı, faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme toplantılarıdır bunlar. TÜYAP Yapı fuarına 50 üyemizle ziyaretlerde bulunduk. TOBB’un 71. Genel kuruluna katıldık. Körfez TSO kardeş odamız bizi ziyarete geldi. Birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk. Onların liman tecrübeleri çok yüksek. Orada bilindiği gibi 11-12 tane özel liman var. Son derece sağlıklı bir şekilde faaliyet gösteriyorlar. Körfezdeki bu tecrübelerinin bizim ortak paydalarımızda ne gibi faydaları olabilir? Bunları konuştuk, tartıştık. İleriki dönemlerde Körfez kardeş odamızla birlikte güzel projeler yapabileceğimiz inancındayız. Kadın, genç ve siz basın mensupları ile birlikte ekonomi çalıştayı düzenledik. Bir sabah kahvaltısında sayın belediye başkanımızla ve sanayicilerimizle bir sabah kahvaltısında buluştuk. OSB’de yatırım yapan sanayicilerimiz ortak dertlerini dile getirdiler. Burada bir yan yol meselesi var. Plajın oradan OSB’ye gelen anayolda herhangi bir sorun yok. Dere kenarından giden yollarda bir takım bozukluklar olduğunu söylediler. O yolunda kullanılmasını istediler. Belediye orada arka taraftan yeni bir yol açacağını söyledi. Bu yolla birlikte OSB’nin geliş ve gidişinin rahatlayacağını ümit ediyoruz.”

DEMİRÇELİK GENEL MÜDÜRÜ TSO’YU ZİYARET ETTİ
Ereğli’de faaliyet gösteren demir çelik fabrikasının genel müdürünün kendilerini ziyaret etmesinin önemli olduğunu dile getiren Tetiker, kendileri ile yaşanan sorunları masaya yatırdıklarını ifade etti. Tetiker ziyarete ilişkin olarak yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Söylemek istediğim en önemli şey Erdemir ile olan bizim ilişkilerimiz. İnşallah ümidimiz iyiye gitmesi düşüncesinde. Ziyarete geldiler, oturduk konuştuk, sohbet ettik. Bunun devam edeceğini söyledi sayın genel müdür. ‘En kısa zamanda ben sizi davet edeceğim, birlikte oturacağız, sorunların çözümüyle ilgili’ dedi. Ben daha önce bunu hep dile getirdim. Sayın Coşkun Ulusoy ile de Sayın Ali Pandır beyle de belirli mutabakatlarımız var. Bu mutabakatlar havada kalmasın, devam etsin. Arada belki kraldan çok kralcılar vardır. Veya bu çözümleri provoke etmek isteyen insanlar vardır. Bütün bunların hiçbirine itibar etmeden, sağlam bir irade koyarak, karşılık sorunların çözümü çok basit. Bizim taleplerimiz neler, onların kabul edecekleri neler? Kaldı ki zaten bütün her şey Kdz. Ereğli’nin rahatlaması için. Bu rahatlama kendileri içinde önem arz eder. Bizim tüccarımız burada para kazansa, yatırıma dönüşse. Hep söylerler ‘Ya senelerden beri sac tüccarı para kazandı da ne oldu? Yatırıma mı dönüştü?’ derler. Sac tüccarları para kazandı arasından 7 tane boru profil fabrikası kuran sanayici çıkarttı. Boru profil fabrikası kurup ihracat yapmak, sanayicilik yapmak hele 96’lı yıllarda koalisyon hükümetleri döneminde çok zor bir hadisedir. Bu en zor şartlarda 7 tane borcumuz çıktı. Bunların hepsini saymaya gerek yok. Erdemir’den yüksek düzeyde mal alan insanlar. Şimdi 7 tane borucudan 3 tanesi ayakta kalmış. Allah muhafaza azıcık daha tavır konsa, eğer bizim anlattığımız sorunlara Erdemir eğilmese, üç borucumuzda aradan çıksa, 500 kişi çalışıyor oralarda, bu işçileri kaybetsek kime ne yararı var?”

TETİKER’DEN ALTIN HİSSE VURGUSU
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tetiker, Altın hisse temsilcisi Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın yaşanan sorunlarda neden arabuluculuk yapıp devreye girmediğine ilişkin soruyu da değerlendirdi. Vali Ali Kaban’ın istemesi durumunda demir çelik fabrikası ile yaşadıkları tüm sorunların çözüme kavuşabileceğini belirten Tetiker, kendisinin çekincelerinin ne olduğunu, yönetim kurulunda neler konuşulduğunu ise bilemediğini vurguladı. Tetiker “Altın hissenin yapacağı görevler belli. Altın hisse orada yönetim kurulunda yapılan faaliyetlerde anlaşmazlık çıkar veya devletle ilgili bir sıkıntı vardır, orada bir hakemlik görevidir. Devlet adına denetleme görevidir. Altın hisseden çok fazla bir şeyde bekleyebilirsiniz. Sayın Vali burada istedikten sonra bizim arabulucumuzda olur, meselelerin altında çok basit hemen anında bizi karşılık getirip meselelerle birinci derecede ilgilenebilir. Bu çok doğru bir soru ve bendende doğru bir cevap. İstesin ama. Burada sayın valide kendisinde bir risk görüyorsa, nasıl bir risktir onu da bilemem. Bunlarla yönetim kurulunda oturup kalkarken neler konuşulduğunu bilemiyorum. Bu konuşmalar esnasında benimde konuştuklarımı yabana atmayın. Burada sürekli yanlış bilgilendirme var. Biz TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Memişoğlu paşayı Ankara’da ziyaret ettik. O toplantıda bütün bilgilendirmelerin yanlış olduğu doğrultusunda. Tamamen yanlış bilgilendiriliyor. Bunlar yazık günah. Ereğli’ye yapılan kötülük. Bana yapılan bir kötülük değil. Ben Yaşar Tetiker’im, doymuşum bu makamlara. Ben gittikten sonra ne olur? Kim gelirde hangi meselelere bakar? Erdemir senelerden beri buralarda kullanabileceği insanları istiyor. Eğer kullanabileceği insanlar buraya gelir, kullanmaya başlarsa açık ve net söylüyorum, ben ölürüm kalırım bunu bitaraf yazın Ereğli biter. Kovboy şehrine döner bu kent. Ereğli’den bir daha medet beklemeyin. Ereğli’nin bütün yatırımları, sanayisi ve bütün sacayakları Erdemir ile doğru orantılı gider. Erdemir ile olan kazanımlarla gider” şeklinde konuştu.
Ereğli’de faaliyet gösteren demir çelik fabrikalarının bekar lojmanlarının bulunduğu bölgede metalürji fakültesi kurma girişimini desteklediklerini ifade eden Tetiker, eski hastane yerinin kampüs için Bülent Ecevit Üniversitesi’ne devrinin mümkün olmaması durumunda vakit kaybetmeden mevcut eğitim fakültesi binasının bulunduğu 25 hektarlık alanda derhal yeni kampüs çalışmalarına başlanması gerektiğini vurguladı.

Editör: Pusula Gazetesi