Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, Mithatpaşa Tünellerinin her iki tarafında süren çalışmalarda incelemelerde bulundu. Zonguldak Platformu üyeleriyle birlikte önce İkincimakas&[#]8217;taki çalışmaları inceleyen, Karayolları ve şantiye şefiyle çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Tosun, Bağlık tarafında da açıklamalarda bulundu.

TOSUN: &[#]8220;TÜNELLERİ KISA SÜREDE BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ&[#]8221;

Zonguldak Platformu ve imza atan 40 bin vatandaşa teşekkür eden Başkan Zeki Tosun, "Gaz sıkıntısı giderildiği zaman yeniden çalışmalara başlanacak. Tünellerle ilgili Kilimli ilçesinde de iki yeni giriş yapılarak tünelle birleştirilecek. Sivil toplum örgütlerine verdikleri destek için ve tünellerin yapımında emeği geçen Bakanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bakanlarımızın sivil toplum örgütlerine verdikleri önemi de böylece görmüş olduk. Birlik ve beraberliği ilimizde sağlarsak, altından kalkamayacağımız iş olmaz. Tünelleri kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Aksilik olmazsa 2016´da bitecek olan tünellerimiz var. 2017´ye sarkanlarda olabilir diye düşünüyorum. Zonguldak Belediyesi´nin de kamulaştırma ve diğer konularda bize yardımcı olursa, bu işin altından kalkarız" dedi.

SAV: &[#]8220;ZONGULDAK&[#]8217;IN TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK&[#]8221;

Zonguldak Platformu Sözcüsü Osman Sav ise, Mithatpaşa Tünellerinin 2 önemli anlamı olduğunu hatırlatarak, &[#]8220;Zonguldak Platformu&[#]8217;nun ilk önemli icraatı buydu. Somut olarak projenin gerçekleşmesi ve sivil toplum kuruluşlarının isteğini yerine getirmesi anlamında önem taşıyor. Neredeyse 140 sivil toplum kuruluşunun talebi olan Zonguldak&[#]8217;ın trafik sorununa çözecek, Kilimli-Filyos&[#]8217;a ulaşım sorununu çözecek sonradan da istihdamı ve fabrikaların gelmesini sağlayacak bir proje bu. Yaklaşık iki sene oldu, iki sene de 400 metre civarında ilerlendi. Firma daha hızlı ilerlemek için İkincimakas&[#]8217;taki kamulaşmanın bitmesini istemişti. İkincimakas&[#]8217;taki vatandaşlarımız mağdur edilmeden o da çözüldü. Başkanımızdan özellikle hem projenin takip edilmesi, hem de zamanında bitirilmesi için söz istiyorum. Filyos Projesi&[#]8217;nin hayal olmaktan çıkmış olmasını istiyoruz. STK&[#]8217;lar olarak bu işin takipçisi olacağız. Ben tekrar Başkanımıza, bize güvenip imza atan 40 bin kişiye ve yanımızda olan iktidar-muhalefet herkese teşekkür ediyorum&[#]8221; dedi.

Şantiye Şefi Hüseyin Güntürk ise, İkincimakas tarafından da delme işlemlerinin başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

GÜNTÜRK: &[#]8220;TÜNEL ÇALIŞMALARIMIZA ÇİFT TARAFLI DEVAM EDECEĞİZ&[#]8221;
&[#]8220;Tünellerde gaz sıkışmasından dolayı grizu patlaması oluyor. Burası da kömür damarına rastlayan yer. Biz bunu TTK Genel Müdürü ile de görüştük ve onlar da aynı görüşte. Üniversitedeki profesörler de aynı raporları vermişler. Hocalarımız sadece kömür ocaklarından doğacak metan gazı tehlikesinden değil, burada Fransızların da işletmiş olduğu kömür galeri ocakları var, &[#]8216;Bu ocaklar terk edilmeleriyle içleri suyla dolmuş&[#]8217; deniliyor. Bunun yüzde 90 doğruluk derecesi vardır. Boşluktan suyun bir anda patlaması ve metan gazının patlaması tehlikeleri var. Üniversitenin &[#]8216;yatay sondajla girilsin&[#]8217; diye raporu var. Türkiye&[#]8217;de karayolları tünellerinde belki ilk defa böyle bir kömür ocağına rastlanıyor. İlk defa kaçak işletilmiş galerilere rastlanılacak. &[#]8216;Bunlardan doğabilecek tehlikeler olmadan nasıl çözülür?&[#]8217; diye çalışmalar yapıyoruz. Bu tedbirler alınarak tünelinin Bağlık&[#]8217;tan giriş tarafından zaten 400 metre açıldı. Tünel çalışmamıza çift taraflı devam edeceğiz. Zaten tek taraflı çalışırsan maliyeti artar. Bin 500 metrelik tünelin 750 metresi bir taraftan, 750 metresi de diğer taraftan olacak. İkincimakas&[#]8217;ta evleri boşalttık, evleri temizliyoruz. Temizledikten sonra hemen bir hafta sonra çalışmalara başlarız. Şu an portal çalışması yapılıyor. Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi&[#]8217;nin yanından çıkılmış olacak. Yola da dokunmuyoruz. Lisenin olduğu yerde büyük bir kavşak projemiz var. Bu tüneller yapıldıktan sonra Zonguldak rahatlayacak. Devletimiz ödenek konusunda hassas ve biran önce bu tünellerin bitmesini istiyor. Çünkü bunların bitmesiyle Zonguldak&[#]8217;a bir huzur gelecek.&[#]8221;

Konuşmalar sonrasından baklava ikramlarıyla ağızlar tatlandı.

Editör: Pusula Gazetesi