Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasının ardından çıkarılan “Torba Yasa”yla yer altı maden ocaklarında çalışan işçilere en az 2 asgari ücret tutarında aylık ücret ödenmesi hükmü getirilmişti. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürlüğü,bu kararı uygulamamış, bu nedende Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetimi de, hak kaybına uğrayan maden işçilerinin bireysel dava açacağını açıklamıştı.

2014 KPSS girişli TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Büyük Hazırlık Servisi’nde çalışan maden işçisi Tugay Soylu da, 11 Eylül 2014 tarihinde Zonguldak 2’nci İş Mahkemesi’ne dava açmıştı. Dün Zonguldak 2’nci İş Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşması, maden işçisi Soylu’nun lehine sonuçlandı. Emsal teşkil edecek dava nedeniyle hak kaybına uğrayan yaklaşık 3 bin maden işçisinin de bireysel dava açacağı öğrenildi.

GMİS Kozlu Şubesi Yönetim Kurulu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Düşük ücretle çalışan KPSS, 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımızın merakla beklediği mahkemenin bugün (dün) öğleden önce yapılan son oturumu bizim lehimize sonuçlanmıştır.Mahkemenin vermiş olduğu karara göre, ‘TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde çalışan 2014 KPSS girişli Tugay Soylu´ya 15 Eylül 2014 ile 14 Ekim 2014 tarihleri arasında ödenen ücretin eksik olduğunu, o tarihte Tugay Soylu´ya uygulanan yevmiyenin 53,88 TL değil, 75,60 TL olması gerektiği, buna istinaden 1 aylık maaş farkı olan 557,87 TL’nin Tugay Soylu´ya ödenmesi gerektiği’ kararı çıktı.Bu karara göre TTK yönetiminin şu ana kadar yaptığı yorumların ve uygulamanın yanlış olduğu bizim iddia ettiğimiz gibi hukuk tarafından tespit edilmiş oldu.Bundan sonraki süreçte mahkeme kararını TTK yönetiminin ne şekilde ve ne zaman uygulanacağına dair haberler yine sendikamız ve bizler tarafından duyurulacaktır. Düşük ücretle çalışan tüm yeraltı çalışanlarımıza hayırlı olsun, ‘bu uygulamayı yapmayan diğer tüm kurum ve kuruluşlara da ders olsun” denildi.



Genel Maden İşçileri Sendikası Mali Sekreteri Adnan Tıska, sosyal paylaşım sitesinden maden işçilerine müjde verdi.

Tıska, ‘Soma faciasından sonra yeraltında çalışanlara 2 asgari ücretten az ücret ödenmez’ şeklinde yasa geçtiğini fakat kurum sosyal hakları sayarak ‘zaten veriyorum’ diye uygulamadığını belirterek, “Sendika olarak dava açtık. Bugün sonuçlandı ve bizim lehimize karar çıktı. Tüm yeraltı maden işcilerimize hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Soma´da hayatını kaybeden 301 kardeşime Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun” dedi.

Öte yandan GMİS Yönetim Kurulu’nun da bugün geniş çaplı bir açıklama yapması bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi