Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası Zonguldak İl Temsilciliği katkılarıyla düzenlenen ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölümü´nün, Zonguldak kenti ile Kozlu ve Kilimli Beldelerinin kentsel sorunları ve çözümlerini kapsayan planlama çalışmaları sonucu şekillenen ´Zonguldak Metropoliten Alan Planlama ve Tasarım Projeleri´nin sunum ve panel programı gerçekleştirildi.


Zonguldak Belediyesi Nikâh Salonu´nda yapılan ´Zonguldak Metropoliten Alan Planlama ve Tasarım Projeleri´nin sunum ve panel programını ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Keskinok, Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Pembeoğlu ve Şehir Plancısı Zonguldak, Kozlu ve Kilimli Metropoliten Alan Stüdyosu Öğrenci Temsilcisi Deniz Kimyon sundu.


ODTÜ öğrencileri her sene bir ilde kentsel sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla yaptığı araştırmalar nedeniyle bu sene Zonguldak´ı pilot il olarak seçip Zonguldak için bir yıllık proje çalışmaları yaptılar.


ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Keskinok, Zonguldak´ı metropolitan bölgesi olarak merkez ve alt merkezler ilişkisi konumunu incelediklerini söyledi.


Zonguldak´ın Türkiye´nin vahşi doğasının kent içine kadar girdiği enteresan kentlerden biri olduğunu belirten Keskinok; "Özellikle alt merkezlerin birbirleri ile ilişkisi konusunu tartıştık. Maden ocakları ve kent ilişkisini inceledik. Zonguldak´ı seçme nedenimiz, öğrenciye mümkün olduğu kadar değişkenliği olan bir kenti seçmek bizim için her zaman önemlidir. Çalışmalar bölgesel ölçekte ve kentsel ölçekte gerçekleştirildi.


İşçi konutlarını önemli bir endüstri mimarisi olarak önemsedik. Bütün bunları yaparken mevcut kullanılmayan sanayi alanları ayırımını yaptık. Orman ve yabani hayatı koruma alanları bütün bu doğal yerleri de değerlendirdik. Diğer yandan doğal peyzaj öğelerini saptamaya çalıştık. Bütün bu yapılan işin bölgesel yapılanma üzerindeki verilerin olası sonuçlarını irdeledik. Yani dörtlü görev dağılımlarından oluşan gruplar bu 25 bin ölçekteki çalışmalar ürettiler" dedi.


Ardından panelde, özellikle Lavuar alanı ve Üzülmez Deresi üzerindeki çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapıldı ve çevre yolu çalışmaları değerlendirildi.

Editör: Pusula Gazetesi