Geçtiğimiz yüzyılın ilk büyük nükleer faciası Çernobil’in 29’uncu yıldönümünde, Mersin Akkuyu’dan sonra ikinci nükleer santralin yapılması planlanan Sinop’ta protesto mitingi düzenlendi. Mitinge Çaycuma ve Devrek’ten Eğitim-Sen üyeleri de katıldı.

Sinop İnceburun’a yapılmak yapılması planlanan nükleer santrali protesto etmek için İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Giresun, Çorum, Ordu, Karabük, Bartın, Zonguldak ve pek çok ilden gelen on binlerce kişi Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda ‘Nükleere Hayır’ mitingi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer santraller yapılması gerektiğini söylemesinin hemen ardından, Sinop’a nükleer santral yapımını öngören uluslararası anlaşma nisan ayı başında sürpriz biçimde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Çernobil’in 29’uncu yıldönümünde nükleer santrallere hayır demek için Sinop’ta yapılan mitingde on binlerce kişi, Diyojen Heykeli önünde bir araya geldi. Halk “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Susma haykır nükleere hayır” ve “Yaşamak için nükleerden vazgeçin” sloganlarıyla Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş kortejinin en önünde “Nükleere hayır” pankartı ardında Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri yürüdü.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TMMOB’ye bağlı odalar, KESK’e bağlı sendikalar, Sinop Çevre Platformu, SİYAD, Derelerin Kardeşliği Platformu, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Tonya Çevre Platformu, H.Ü. Biyoloji Bölümü öğrencileri, Patika Ekoloji Kolektifi, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu, Halkevleri, SDP-Türkiye Gerçeği, CHP, EMEP, HDP, BHH, HDP, Öğrenci Kolektifleri, Çarşı, Devrimci Trabzonsporlular gibi parti, dernek, sendika ve taraftar grupları yürüyüşte yer aldı. Motor Sporları Federasyonu Sinop İl Temsilciliği 100 motor bisikleti ile mitinge destek verdi.

Mitingde konuşan Sinop Nükleer Karşıtı Platform Koordinatörü Zeki Karataş, “Sinop’a nükleer santral yaptırtmayacağız. Akkuyu ve İnceburun’daki projelerin hayata geçmesine izin vermeyeceğiz. Direneceğiz ve mücadele edeceğiz” dedi. Sinop Belediye Meclis Üyesi ve Sinop Balıkçıları Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Türkoğlu da “Nükleer varsa hamsi mamsi yok. Bizler ailelerimizin geçimini Sinop palamutu ile sağlıyoruz. Balıkçılığımı yok ediliyor. 600 balıkçımız var 4000 kişi balıkçılıkla geçiniyor. Bu kadar insanı aç bırakmaya kimsenin hakkı yok” dedi. Türkoğlu, “İnceburun bölgesi, emsali olmayan bir yer” diye konuştu. Gerze Yaykıl köylüleri adına konuşan Beyza Sertkaya ise “Benim köyüme termik santral yapılmak istendiğinde ben 10 yaşımdaydım. Biz direndik ve kazandık. Kendi geleceğimiz ve doğamızı temiz tutmak için nükleer santral istemiyoruz” dedi. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Önder de şunları söyledi: “Nükleer santral anlaşmasını onaylanmak üzere Meclise getiren AKP Hükümeti fırsatçılık yapmıştır. Ancak o santralin yapılması mümkün olmayacaktır. 31 Mart’taki elektrik kesintilerini açıklayamayan Enerji Bakanı bunu böyle bilsin.”

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, “Günlerdir televizyon reklamlarında nükleer santral propagandası yapılıyor. Çocuklara 23 Nisan’da nükleer santral iyi bir şeymiş gibi anlatıldı. Çocuklarımızın geleceğini tehlikeye atanlar bunu güzel bir biçimde pazarlıyor. Ancak nükleer santralin ülkemize hiçbir yararı yok. İhtiyacımız da yok. Rant ve para uğruna insan hayatını tehlikeye atıyorlar” dedi. Sinop Milletvekili CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, “Çernobil ve Fukuşima’dan sonra Dünya’nın bütün ülkeleri nükleer projelerini durdurdu, dondurdu, yasakladı. Bunun için kanun çıkardılar. Nükleer Güç Santrali kurulamaz diye kanun çıkardılar. Biz dünyanın terk ettiği, ürktüğü, kaçtığı, projeyi alıp şimdi Türkiye’ye insan hayatıyla kumar oynarcasına getirmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Enerji Koordisyonu Üyesi Burhan Uyar, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Dikmen Belediye Başkanı Saim İstanbullu, Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da miting de birer konuşma yaptılar.

PRAKSİS grubu, Hasan Akyol, Nurettin Güleç ve Berkhan Güder de şarkılarıyla mitinge katılanları coşturdu.

Editör: Pusula Gazetesi