Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı’nın 19 Nisan 2015 Pazar günü Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 12.30’da başlayacak kongresinde yeniden aday olan mevcut Başkan Ercan Şehri, Pusula’nın sorularını yanıtladı. Başkan Şehri, 6 aylık hapis cezası kararının aday olmasını engellemeyeceğini söyledi. Geçmiş dönemde Ankara’nın itibarını kazandıklarını ifade eden Şehri, bu seçimde yönetimde değişiklikler yapacağını söyledi.

Şehri, Aydın Arıcı’nın aday olarak esnafın sistemini bozduğunu, üyelerin kredi çekmesine engel olduğunu ileri sürdü. İyi niyetli olmasının bedelini ağır ödediğini belirten Şehri, “Karakol karakol gezdim, ama kimse benim için ‘para yedi’ diyemez” dedi.

Esnafın çok yıldırıldığını gördüğünü ifade eden Şehri, şunları söyledi:

“ANKARA’NIN İTİBARINI KAZANDIK, O BAKIMDAN MUTLUYUM”

“Ben buraya göreve geldiğimde takip oranı yüzde 176’dı. Yüzde 100’ün altına indiği zaman kredi veriliyordu. Bu zaman zarfında tasarruflarla beraber Halk Bankası’na 2,5 milyon faiz ödedim. Ondan sonra yüzde 100 durumuna geldik, arkadan gelen 135 bin TL bir para vardı. Bu parayı ödemeyen arkadaşlara Halk Bankası müdürüyle beraber 36 ay taksit yaptık. İcra taahhüdünde bulununca, bizim kredilerimiz açıldı. Makam aracımız vardı, onu sattık. 2 kişiyi emekli ettik, peşinden 3 kişiyi daha emekli ettik. Çalışan sayısını 9 kişiden 3 kişiye düşürdük. Emekli olanların parasını da ödedik. Kooperatifte her açılan hesap 7’nci gurupta açılırdı. Halk Bankası’nın destekleriyle beraber 6’ncı gurup olarak açıldı. Kooperatifi 50 bin lira ile açtık. İlk 1,5 sene çok zorluk çektik, bütün bölge kapalıydı. Ankara’dan baktıklarında bütün bölgenin kapalı olduğunu görünce burada bir ekonomik krizin olduğunu algıladılar. 1,5 sene bankanın denetiminde zor şartlar altında kredi verdik. Senelerdir bu camianın içindeyim. Esnaf çok yıldırılmış, çok ürkütülmüş. Bazı arkadaşlarım buraya gelmeye korkuyordu, bunu da kırdık. 1 Aralık’ta Ankara’da itibar sağladık. Her para istediğimizde para eksik geliyordu, ama artık tamamı geliyor. Ankara’nın itibarını kazandık, o bakımdan mutluyum. Esnafı rahatlatacak çok önemli iki projem var, bunu Genel Kurul’da açıklayacağım.”

“ADAY OLMASI BURADA HERKESİN SİSTEMİNİ BOZDU, HER ŞEYE ENGEL”

Arıcı’nın iki kez üst üste aday olmasının kooperatifi olumsuz etkilediğini ifade eden Şehri “Yönetim kurulunda değişiklik yaptım, yönetimdeki arkadaşlarımız eski yönetimden kalma isimler. Yeni listeyi özenle, titizlikle araştırarak yaptık. 15 gündür çalışmamız var, bu arkadaşlarımla çalışmadan çok mutluyum. Bundan önceki dönemde esnafı hiç gezemedim, bir sürü sıkıntılar vardı. Aday olan Aydın Arıcı arkadaşımızı da takdirle karşılıyoruz, ama iki sene üst üste aday oldu. Aday olması burada herkesin sistemini bozdu. Her şeye engeldir. 4 senemin 2 senesi böyle gitti. O vaziyette 2,5 milyon faiz ödedim. Kredi çıkmıyordu, kredi çıkarttım. TESKOM’da Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin itibarını sağladım. Arıcı aday çıkınca buradaki arkadaşlar haliyle strese girdiler. Arkadaşlar strese girince de buradaki işler aksıyor” diye konuştu.

Kooperatifte fuzuli bir harcama yapmadığını ifade eden Şehri, şunları söyledi:

“ÖYLE BİR ŞEY OLSA AYDIN ARKADAŞIMIZ BASINDA, FACEBOOK’TA YERDEN YERE VURURDU BENİ”

“Bu cezayı bütün yönetim olarak aldık. Ertelemeli bir ceza bu, bunun sebebi de esnafları borçlarından icraya vermediğimizden aldık. Müfettişlerle görüştüm, bu cezayı aldığımı söyledim. Eğer böyle bir engel varsa ‘Ben istifa ediyorum’ dedim. ‘Ben işi sağlama alayım’ dedim, ‘bırakıp gideyim’ dedim. Müfettiş bana, ‘Bu iş para cezasına dönseydi eğer, sen buraya katılamazdın’ dedi. ‘Para cezası olmadığı için devam edebilirsin’ dedi. Burayı baltalamak için, esnafın önünü kapatmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Benim adaylığımı ve başkanlığımı etkileyecek herhangi bir şey olsa kesinlikle burada durmam. Küçük duruma düşürmem kendimi. Bencilliğinden, egoistliğinden, kendi çıkarlarını düşünmek yüzünden esnafa zarar veriyorlar. Benim yönetimimdeki kişi Aydın arkadaşımızın yanına gitti. Hiçbir zaman diyebilir mi ki ‘Ercan cebine 1 lira para koydu’ ya da ‘Ercan fuzuli harcama yaptı’. Deme şansı yok. Öyle bir şey olsa Aydın arkadaşımız basında, Facebook’ta yerden yere vururdu beni. Eğer ben üyelerin hepsini icraya verseydim ben bu cezayı yemezdim. Arkadaşlarımızı rahatlattım, iyilik yaptım. Faturasını ağır ödedim. Ağır ceza nedir bilmezdim, karakol nedir bilmezdim. Karakol karakol gezdim, ama mutluyum, kimse benim için ‘para yedi’ diyemez. Çok kişiye de yardım ettim, bundan gurur duyuyorum. Babam bana üç şey öğretti: İyilik yap koy rafa, sana taş atana ekmek at, büyük lokma yut, büyük laf konuşma. Ben şimdi büyük konuşmam, peşin yargıda bulunamam. Arkadaşlarım eğer beni takdir ediyorlarsa beni seçerler. Eğer seçmezlerse, ‘ben bir yerde hata yaptım’ derim, onu araştırırım.”

Editör: Pusula Gazetesi