Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Aday Adayı ve AK Parti eski İl Başkanı Hamdi Uçar, Pusula Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İlknur Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Milletvekilliği adaylık sıralaması, ileriki günlerde Zonguldak’ı nelerin beklediği, diğer siyasi partilerin adayları gibi birçok konuda sorularımızı yanıtlayan Hamdi Uçar, ilk olarak kimseyi kırmadan, dökmeden, Zonguldak’a yakışır bir seçim olmasını diledi.
Uçar, Zonguldak’ta AK Parti’nin 2 milletvekili çıkartması halinde Zonguldak’ın kaybedeceğini ve birinci sıra adayının çok çalışması gerektiğini belirtti.

İlknur Yılmaz: Sıralamayla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Hamdi Uçar: 7 Haziran seçimlerimizin Türkiye’ye ve Zonguldak’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Önemli bir süreç geçirdim. Bütün partiler, adaylarını YSK’ya teslim ettiler. Bizde de 5 değerli arkadaşımız aday olarak gösterildi. Ülkemiz ve bölgemiz adına çok önemli bir seçim. Ülkede yaşamış olduğumuz süreçler belli. Ülkede; istikrarın, huzurun temini ve devamı açısından önemli bir seçime giriyoruz. Zonguldak ilimizde de umut ediyorum ki, partimiz birinci parti olarak çıkacaktır. Bundan şüphemiz yoktur. Bu vesile ile daha önce benim Başbakanımıza teslim ettiğim dosyadaki Zonguldak’ın sorunlarının çözümlenmesi adına yeni bir süreç başlamış olur diye düşünüyorum. İnşallah seçilen arkadaşlarımız Zonguldak’ın bu sorunlarını, problemlerini, eksik kalmış yatırımlarının hızlı bir şekilde yapılması, halkımızın hizmetine sunulması adına çaba gösterirler, mücadele ederler.

Yılmaz: Diğer partilerin listelerine bakarak Zonguldak’ı nasıl bir seçim bekliyor?

Uçar: CHP’nin ve MHP’nin listeleri geçmişten biraz daha farklı, çok değerli ve çok kaliteli isimler var. Geçmişte bürokratik anlamda, Bakanlık anlamında ya da iş camiasında hizmet etmiş arkadaşlar var. Çetin bir seçim süreci yaşanacağı belli, bu anlamda bizim listemizdeki arkadaşlarımız da kendi alanlarında kendilerini kabul ettirmiş, ispatlamış arkadaşlar. Çok daha farklı bir liste çıkabilirdi. Bizim tabanımızın, seçmenlerimizin beklediği bir liste değildi, açıkça söyleyeyim. Ben 13 yıldan beri bu teşkilatın içerisindeyim. Listeler ne olursa olsun elbette bizde partimiz için, davamız için bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çok daha kucaklayıcı bir liste olabilirdi, Genel Merkezimiz böyle takdir görmüş, bizim kırgınlığımız, dargınlığımız olmaz. Partimiz adına, davamız adına hizmetlerimizi devam ettireceğiz.

Yılmaz: Hüseyin Özbakır’ın aday gösterilmesi, geçmişte, şimdiki Cumhurbaşkanı ile bir yakınlığından dolayı olduğu konuşuluyor. Ercan Candan’a yönelik eleştiriler hep “Ereğli Milletvekili” olduğu yönündeydi. Bu yorumlara bakarsak, Faruk Çaturoğlu Alaplı’dan mı milletvekilliği yapar? Hüseyin Özbakır da Ankara’dan mı milletvekilliği yapar? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Uçar: Siyasi partiler adaylarını tespit ederken, “bu bölgenin, o bölgenin” diye ayrı bölgelerden temsil edilen insanlar olarak bakılmasına karşıyım. Bana göre o partiyi temsil edecek insanlar, hakikaten o liyakata sahip iseler, temsil kabiliyetine sahip, şehrin problemlerini iyi bilen, analiz edebilen kişilerse aynı bölgeden 2-3 kişi de olabilir. Ercan Candan’ın geçmişteki süreci bugünkü Faruk Bey’in, Hüseyin Bey’in bölgesel dağılımla ilgili; Faruk Bey’in Alaplı’dan olup da Çaycuma’nın sorunlarına duyarlı olmazsa, zaten Zonguldak milletvekili olamaz. Hüseyin Bey, Devrek’in sorunlarına karşı duyarlı olamazsa, Zonguldak’ın milletvekili olamaz. Buna bu pencereden bakmamak lazım. Zonguldak’ın ekonomik olarak çok önemli sorunları var. Zonguldak’ın teşvik kapsamına alınması lazım, belli bir bölgeye hitap edecek, katkı sağlayacak bir proje değildir. Bu anlamda tüm Zonguldak’a katkı sağlayacak, yollarımızla, tünellerimizle, teşvikle, TTK ile Ereğli’deki tersaneler bölgemizle, Zonguldak’ı tümüyle ayağa kaldırabilecek bir çalışma olması lazım. Geçmişte biz bu hataları yaşadık, bölgenin milletvekili o bölgeye ağırlık vermeye kalktı. Bu yanlış bir düşünce, böyle olmaması lazım... Bundan sonraki süreçte temenni ediyorum ki; seçilen milletvekili arkadaşlarımız bölgesel anlamda değil, genel anlamda hizmet verilmesi düşüncesine sahip olurlar. İnşallah seçilen arkadaşlar da bu duygularla hareket ederler.

Yılmaz: Başbakana verdiğiniz dosyayı kim takip edecek, kimlerin takip etmesi gerekiyor?

Uçar: Ben bu dosyayı aday adaylığı dönemimde muhtelif toplantılarda dile getirdim. Zonguldak’ın 5 önemli sorunun dile getirdim. İvedilikle TTK’nın norm kadrosunun 14 bin 500 işçi olması gerekirken 10 bin işçi çalışıyor. TTK’nın masaya yatırılması gerekiyor. 550 milyon gibi para sübvanse ediliyor. Yollarımızın ivedilikle bitirilmesi gerekiyor, Filyos Liman Projesi’nin ihalesi yapıldı, ama neticelenmedi. Zonguldak’ın merkezinde 60 yıl önce yapılmış şehir stadımız var, bütün etkinlikler orada yapılıyor. Buranın kaplı tribünleri şu an kullanılmıyor. İvedilikle buraya bir şehir stadı yapılması lazım... Ereğli’de tersaneler bölgesi, 2008 krizinden sonra çöktü. Buranın hemen faaliyete geçirilmesi lazım, bunların içinde tümünü çözecek en önemli proje Zonguldak’ın teşvik kapsamına alınmasıdır. Zonguldak’ı teşvik kapsamına aldığımızda bu sorunların çoğunu çözmüş olacağız. Bunların dışında sorunumuz yok mu, var tabi ki. Bunları teferruat olarak görmüyorum ama büyük sorunları çözdüğümüzde ufak tefek sorunlar da çözülür. Bu dosyayı takip edecek, bu sorunların üstesinden gelebilecek bir ekip olmasını istiyoruz. Umut ediyoruz ki, bu arkadaşlarımız bunları takip eder, çözer temennisindeyiz. Bize ihtiyaçları olduğu takdirde bizi davet ederler, bir görüş sorarlarsa biz de desteğimizi veririz.

Yılmaz: Zeki Çakan ve Şerafettin Turpcu, hem siyasi tabanda, hem de Zonguldaklılar tarafından tanınan isimler, ama Hüseyin Özbakır ise siyasetin içinde hiç olmadı. Sizce bu dönem AK Parti’nin işi zor mu?

Uçar: Her seçim zordur. Muhalefetin, rakibinizin adayları, sahaya çıkan insanların mücadelesi tabii ki önemlidir. Muhalefetin isimleri tanınmış isimlerse tanınmayan isimler iki katı fazla çalışmak durumundadır. Elbette ki kolay değil. Bu bağlamda da kendilerine çok önemli sorumluluklar, görevler düşüyor. “Ben birinci sıraya geldim, nasıl olsa seçilirim” mantığıyla hareket edilirse tabii ki Zonguldak’ta sıkıntı olur. Zaten burada en çok çalışması gereken kişi birinci sıradaki insandır. Kaldı ki, üçüncü sırada Milletvekilimiz Özcan Bey var. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ama 4 yıldır milletvekilliği yapmış, herkesin tanıdığı, bildiği bir simadır. Geçen dönem yine üçüncü sırada ciddi manada performansı vardı. Böyle bir ortamda da özellikle birinci sıranın tanınırlık, bilinirlik anlamında gece-gündüz demeden çalışması lazım… Bu 2 ayı çok iyi değerlendirmesi lazım. Yoksa elbette ki sıkıntılar olabilir. AK Parti’nin milletvekili sayısının da 3’ten 2’ye düşme lüksü yok. Düştüğü takdirde de Zonguldak kaybeder.

Yılmaz: Zonguldak kamuoyunun yorumu, AK Parti’nin 2, CHP’nin 2 ve MHP’nin 1 milletvekili çıkaracağı yönünde. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Uçar: Böyle bir tablo ortaya çıktığı takdirde burada AK Parti değil, Zonguldak kaybeder. Yerelde yaşadıklarımızı görüyorsunuz. İktidar partisinin milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşmüşse, orada merkezi hükümetin bakışı nasıl olur? Biz isteriz ki, AK Parti yine milletvekili sayısını korusun ve hizmetler konusunda da merkezi hükümete baskı yapılsın. Benim yapmış olduğum başkanlık dönemimde eksik kalan, benim içimde ukde olan, Zonguldak hizmetlerinde geri kaldığımız bu projelerin bu dönemde yapılması için benim ciddi anlamda heyecanım vardı. Şu anda da beklentim var. Çünkü işimiz, aşımız, ekmeğimiz, dostlarımız buradadır. Zonguldak’ın geriye gitmesini asla hazmedemeyiz ve kabul edemeyiz. Birileri bu şehirde bürokratlık yapmıştır ve olmadı der çeker gider ama biz burada yaşıyoruz. Bu şehrin her alanda gelişmesi için ne gerekiyorsa destek vermek zorundayız. İnşallah bu sorunlarda bu dönemde çözülür.

Yılmaz: Siz nasıl bir sıralama bekliyordunuz?

Uçar: Aslında bu kamuoyunun takdiridir, ama bütün arkadaşlarımız liste açıklandıktan sonra bizleri arıyorlar. Üzüntülerini dile getiriyorlar. Bende 13 yıl görev yapmış olan biri olarak bahsettiğim sorunların çözülmesi konusunda çok heyecanlıydım. Bazıları, “Siz İl Başkanıydınız, neden yapmadınız?” diyebilirler. Açıkça söylüyorum, teşkilatların başında olan kişi şehre yapılacaklarla ilgili herhangi bir yaptırım gücü yoktur. O sadece teşkilatları koordine eder, organize eder. Zonguldak’ta milletvekilliği adaylığı tespitinde teşkilatların o kadar yetkisi, gücü yok. Ulaştırma Bakanlığı’na gidip, “Yolumuzun şu kadar ödeneğini çıkartın” dediğinizde milletvekiliniz, “Bir dakika, burada milletvekiliniz var” der. Bunlar milletvekilinin sorumluluğunda olan şeylerdir. O nedenle benim 13 yıllık başkanlık dönemimde yapabilecek bir şeyim yoktu.

Yılmaz: Siz bunu gördüğünüz için mi milletvekilliğine aday oldunuz?

Uçar: Öncelikle ben haddini bilen insanlardan biriyim. Geçtiğimiz dönem aday adaylarımıza baktığımızda, biz bu dönemde devam edelim düşüncesi içerisinde olduk, ama belli ki 13 yıllık zaman içerisinde teşkilatları da, şehrimizi de iyi tanıyan bir kişi olarak bize bir sorumluluk düştüğünü düşündük. Alt yapımız var. Genel Merkezi tanıyan, meclisi tanıyan bir kişi olarak hizmetleri daha hızlı kazandırabiliriz düşüncesi içerisinde yola çıktık. Yoksa milletvekilliği sıfatı alma adına yola çıkmış değiliz. Bunun ekonomisinden faydalanmak için yola çıkmış da değiliz. Onun için bürokratik camiadan çıkmış insanlar belli bir süre bu görevi yapıp belli mevkilere geçebilirler ama biz bu şehirde yaşıyoruz. Bizim içimizi acıtan problemlerin çözülmesi için bir yola çıktık ama böyle takdir edildi ve bizde buna saygı duymak zorundayız.

Yılmaz: Partilerin birinci ıralarına baktığımız zaman sizce adaylar arasından bir bakan çıkabilir mi?

Uçar: Seçimin sonucuna, parlamentoya giden milletvekilli sayılarına bakmak lazım. Elbette ki içimizden geçen, Zonguldak’tan bir Bakan olsun. İllaki bir bakan olma konusunda da ısrarımız olsun. Çünkü Bakanı olan illerde hizmetler ne yazık ki biraz daha farklı geliyor. Ben bunu da kabul etmiyorum ama keşke bizim de bir bakanımız olsaydı da şehrimizin problemleri kısa yoldan çözmüş olsaydık. Şehre karşı biraz daha duyarlı olmuş olurlardı. Bu dönem de Bakanın ötesinde Zonguldak’ı gören insanların olması lazım. Bakmakla bu işler olmuyor. Bu şehre ve bu şehrin sorunlarına kendisini vermesi lazım... Anketler şu anda AK Parti’nin yüzde 45’in üzerinde olduğunu gösteriyor. Şüphemiz yok ki, AK Parti yine tek başına iktidardır. Muhalefet partili milletvekili arkadaşlarımız orada muhalefetin milletvekilliğini yapacaklar ve sadece o sıfatı alacaklar. Onun ötesinde yapabilecekleri bir şey yok. Bunu 13 yıldır görüyoruz. Önemli olan iktidar partisinin parlamentoya gönderdiği isimlerden bakanlık yapabilecek, sorunlara duyarlı olabilecek kişiler var mı, yok mu ona bakmak lazım. Bunun takdiri de genel merkezimizindir.

Yılmaz: Adaylara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Uçar: Zonguldak, siyasi açıdan zor bir şehir. Kozmopolit yapıya sahip bir şehir... Burada siyaset yapmak çok zor… O nedenle kulakları her şeyi duymayacak. Şehrin problemlerine kendilerini odaklayacaklar. Çok demokratik, herkesin kendi görüşlerine saygı duyulduğu bir seçim süreci geçirmelerini temenni ediyoruz. Kimseyi kırmadan, dökmeden, inşallah Zonguldak’a yakışır bir seçim olur. Bütün adaylara başarılar diliyorum.

Editör: Pusula Gazetesi