Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Kültür Araştırmaları Derneği ve Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından gerçekleştirilen 5. Kültür Araştırmalar sempozyumu Zonguldak&[#]8217;ta başladı. ZKÜ Tıp Fakültesi A Salonu&[#]8217;nda açılışı gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, TGC Genel Başkanı Orhan Erinç, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erman Yerdelen, Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Gönül Pultar, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ve rektör yardımcıları, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, KGD Başkanı Atilla Öksüz, TGC Zonguldak Temsilcisi Osman Sav ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Gönül Pultar konuşma yaptı, Doğuş Holding yönetim Kurulu üyesi Erman Yerdelen konuşma yaparak Zonguldak&[#]8217;ın önemine değindi. TGC Başkanı Orhan Erinç, &[#]8220;Destek veren örgütlerden biri olmaktan mutluluk duyuyorum. ZKÜ&[#]8217;nün düzenlediği seminerleri nedeniyle bu kez ortak çalışmayla ev sahipliği yapmanın gururunu duyuyorum. Bu sempozyum topluca örnekleri ele alma konusunda önem taşımaktadır&[#]8221; diye konuştu.
Ardından konuşan ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz, &[#]8220;ZKÜ&[#]8217;de sizleri sempozyumda ağırlamaktan onur duyuyorum. Sizlere bu konuşmalardan sonra Zonguldak ZKÜ hakkında bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Kömürün bulunuşu 1800 yıllara kadar gidiyor. Fransızlar, İtalyanların havzada yer alması Zonguldak kömürünün bulunmasında etmendir. Cumhuriyetle var olmuş bir kent Zonguldak. Maden işçisinin güvence altına alınması daha Cumhuriyet kurulmadan öncesinde gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetin ilk il yaptığı kenttir Zonguldak. Geçmişte TTK 65 bin işçiden şimdilerde 9 bin işçiye indi. Konservatuarımız var. Düzenli olarak konserler yapıyoruz ve yapmayı planlıyoruz. Cumhuriyet değerlerinin oluşmasında başlıca etmenlerden birisi Tunalı Hilmi Efendi&[#]8217;dir. Kozlu&[#]8217;nun nüfusunun bugün 33 bine çıkmasının en büyük etmendir. Tunalı Hilmi Bey Zonguldak&[#]8217;ı çok seviyor. Türkiye&[#]8217;nin ilk meslek hastalıklarının hastanesinin doğrudan kurulmasında çok büyük etkisi var, kadın haklarında çok büyük etkisi var. Çeşitli sebeplerle hocaların buralardan ayrılması ile bu okul 1932 yılında kapatılıyor. Ardından tekniker okul değeri düzeyine indiriliyor. 1960&[#]8217;lara kadar Zonguldak&[#]8217;ta maden mühendisleri yetişiyor. Yapılan yürüyüşün ardından buraya devlet akademi kuruyor. Halen 7 fakültemiz var. 8. fakültemiz Bakanlar Kurulu kararındadır. TBMM Başkanı Köksal Toptan önderliğinde TBMM stüdyolarını yeniledi. TBMM&[#]8217;nin sistemi okulumuza bağışlandı. Şimdi televizyonumuz var. ZKÜ Atatürkçü düşünce doğrultusunda Atatürk ilkelerini özümsemiş yurtsever gençler yetiştirme azmindedir&[#]8221; dedi.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref&[#]8217;de sempozyumun açılışında bir konuşma yaparak sempozyumu düzenleyenlere teşekkür etti. Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de konuşmasında şunları kaydetti:
&[#]8220;Medya kültür ilişkisi olduğu için Belediye Başkanı ve rektörden istirhamım var. Hemşerilik kültürünü kalıcı hale getirmelerini istiyorum. Rektör hangi işe el atsa onu birinci sınıf hale getirirler. Derneğinde etkinliklerini tanıma fırsatı yakalayacağım. Programın özelliği niteliği çok önemli.&[#]8221;
Konuşmaların ardından oturuma ara verildi.
Editör: Pusula Gazetesi