21 Haziran 2009 tarihinde Uzunmehmet Anıtı&[#]8217;nda düzenlenen törene Zonguldak Vali Vekili Fethi Özdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Garnizon Komutan Vekili Kd. Kurmay Yarbay Güven Şağban, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, MMO Zonguldak Şube Başkanı Endoğan Kaymakçı, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, bürokratlar, meslek örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunmasının ardından yapılan konuşmalarda TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, bölge ve ülke için kömürün önemini anlattı. Dağdelen, &[#]8220;Biliyorsunuz taşkömürü, 1829&[#]8217;da bulunduktan sonra günümüze kadar insanımıza ısı, ışık, aş ve iş olarak hizmet etmiştir. Bugün de bu işlevi devam etmektedir. Zonguldak&[#]8217;ın Zonguldak oluşunun nedeni de burada taşkömürünün var oluşudur. Ve bu kömürün işletmesini de TTK yapmaktadır. Günün koşullarına göre gelişerek devam edecektir. Zonguldak&[#]8217;ta iş imkanlarının birinci ünitesi olacaktır. Kömür sayesinde 100 binlere yakın insan çalışmış ve 4 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlere Allah&[#]8217;tan rahmet diliyorum&[#]8221; dedi. GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu yaptığı konuşmada, Uzunmehmet ve tüm şehitleri anarak, emekli madencilere uzun ömür temennisinde bulundu. Muslu, &[#]8220;Uzun Mehmet, Zonguldak ve Kömür&[#]8217;ü birbirinden ayırmak mümkün değildir. Çünkü 161 yıldır, ülkemiz ve milletimiz için bu topraklardan çıkardığımız kömür, akıttığımız ter, gözyaşı ve kan bu üçlüyü kaynaştırmıştır. Bu anlamlı günde, ilk şehidimiz Uzun Mehmet&[#]8217;i ve tüm maden şehitlerimizi sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz. Emekli madencilerimize ise sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz&[#]8221; diye konuştu. Taşkömürünün dünya sanayisi için vazgeçilemez bir enerji kaynağı olduğunu anlatan Muslu şöyle devam etti:
&[#]8220;Biz Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesinin insanları olarak bölgemizde bulunan taşkömürünün önemini çok iyi biliyoruz. Çünkü bu doğal zenginliğimiz için dünyanın dört bir yanından yabancı şirketler buralara geldiler. Osmanlı İmparatorluğu&[#]8217;nun ekonomik zorluklar içinde olduğu bir dönemde bizim taşkömürümüzü alarak kendi sanayilerini geliştirdiler. İnsanlarımız açlık, yoksulluk ve sefalet içinde çalıştırıldı.
Ve biz, Ulusal Kurtuluş Savaşı ile birlikte madenlerimize sahip çıkabildik.
Sanayinin önemini gören ve tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlığı öncelikli hedef olarak belirleyen büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, öncelikle madenlerimize ve madencilerimize sahip çıktılar.
Bizler her geçen gün biraz daha fazla kömür kazarak ülkemizin sanayileşmesine hizmet ettik. Demir-çelik fabrikalarımız, enerji santralımız ve başka fabrikalarımız oldu. Zonguldak büyüdü ve gelişti, Türkiye büyüdü ve güçlendi. Türkiye bölgesinde ve dünyada, bağımsız, saygın ve örnek bir ülke olunca emperyalist amaçlar taşıyan ülkeler tarafından hedef haline geldi.
Büyük önderimiz Mustafa kemal Atatürk&[#]8217;ün yaptıklarını ve önümüze koyduğu hedefleri ortadan kaldırabilmek için ulusal bütünlüğümüzü, birliğimizi, beraberliğimizi bozacak girişimlerini hızlandırdılar. Ekonomik, sosyal, kültürel politikalarımızı bozmak için her fırsatı kullandılar. Türkiye&[#]8217;yi üretimden uzaklaştırmak, tüketici bir topluma dönüştürebilmek için her yolu denediler.&[#]8221;
&[#]8220;ÜRETİM ARTMAYA BAŞLADI&[#]8221;
Muslu maden ocaklarına son dönemlerde alınan yeni işçilerle üretimin artmaya başladığını belirterek, ülke ve milletin geleceği için üretmeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Emekliye ayrılan işçilerin yerlerinin de doldurulmasıyla üretimdeki net artışın açıkça görülebileceğini vurgulayan Muslu, &[#]8220;Biz, Türkiye&[#]8217;nin taşkömürü için dışarıya 2 milyar dolar ödemesini istemiyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin üretime ihtiyacı var. Yeraltında 1.3 milyar ton kömürümüz var. Bu yılın başında işbaşı yapan arkadaşlarımızın işe adapte olmasıyla üretim yükseliş seyrine girdi. Emekliye ayrılanların yeri yeni arkadaşlarımızla doldurulursa, üretimdeki net artış açıkça görülecektir.
Yeni hazırlıklar ve yeni işçi alımıyla 5 milyon ton satılabilir hedefine ulaşmak ve TTK&[#]8217;yı kendi kendine yeter bir duruma getirmek mümkündür. Biz maden işçileri olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda ve çalışma barışını koruyarak üretmeye devam edeceğiz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak öncelikle örgütlü bulunduğumuz TTK ve Maden Tetkik Arama (MTA) işyerleri olmak üzere bulunduğumuz her yerde, ülkemizin ve milletimizin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz. Madencilik dünyanın en zor mesleği ama bugün her şeye rağmen bu mesleği sürdürmek zorundayız. Çünkü taşkömürü, hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağı&[#]8221; dedi. Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da yaptığı konuşmada dünyada yaşanan krizin öz kaynakların değerlendirilmesinin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Kaymakçı kömür ve madencilikteki istihdamın stratejik önemini anlattı.
Kömürü üreten Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun siyasi tasarruftan uzak bir şekilde yatırım ve istihdam açıklarının giderilmesini isteyen Kaymakçı, ise şöyle konuştu;
&[#]8220;Kömür, dünya enerji politikaları açısından gelecekte daha uzun yıllar önemini koruyacak, vazgeçilmez öneme sahip bir hammaddedir.
Madencilik istihdam ağırlıklı bir sektördür. Madencilik sektöründe 1 kişilik istihdam yan hizmetlerle birlikte 10 kişiye istihdam sağlamaktadır. Yine işletmelerin yol, su, elektrik ve diğer altyapısı kalkınma ve yaşamın temel unsurlarıdır. Kentlerin maden işletmeleri çevresinde gelişmesinin nedeni de budur. Bu açıdan bakıldığında madencilik kuruluşlarına hak ettikleri önem verilmemektedir. Bu kuruluşların küçülmesi değil büyümesi hedeflenmelidir. TTK stratejik öneme sahip taşkömürünün tek üreticisi olan ve Türkiye Cumhuriyeti&[#]8217;nin ilk yıllarında ülkemizin bir numaralı ağır sanayi bölgesi olarak kalkınmamızın lokomotifi olmuş bir kurumdur. TTK, milli kaynaklarımızın değerlendirilmesi açısından son derece önemlidir. Hazırlık-üretim ve yıkama gibi asli işlerini mutlaka kendisi gerçekleştirmelidir. Siyasi tasarruflardan uzak kalarak yatırımlar yapılmalı, teknik eleman ve işçi açıkları giderilerek üretim seviyesi hızla arttırılmalıdır. Üretilen kömür başta demir-çelik sektörü olmak üzere diğer sektörlerde de kullanımının artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.&[#]8221;
Uzunmehmet Anıtı´na çelenk bırakılıdığı törende, şiirler de okundu.
Editör: Pusula Gazetesi