Zonguldak kent merkezinde haftanın 7 günü, gün içerisinde yaşanan trafik işkencesine karşın Kadırga´da kalan TIR, kömür ve çimento kamyonları adeta hayatın durmasına neden oluyor. Zonguldak kent merkezi Cumartesi günü Kadırga´da kalan TIR nedeniyle bir kez daha tamamen kilitlendi.


Zonguldak Limanı&[#]8217;na girmesi gerekirken yanlışlıkla Kilimli yönüne hareket eden yabancı plakalı bir TIR öğlen saatlerinde Kadırga Yokuşu&[#]8217;nda kaldı. Trafiğin kilitlenmesi üzerine yardıma gelen polis memurları yolu açabilmek için büyük mücadele verdiler. Arkada ki araçların sağlı sollu çekilmesinin ardından TIR geri geri çekilerek yol tek şeritli olarak açıldı. Bir süre trafik tek şeritli olarak açılırken büyük araçlar beklemek zorunda kaldı. TIR ikinci denemede de rampadan çıkamayınca yolun trafiğe açılabilmesi için geri geri çıkartılmaya çalışıldı. Bu sırada yol yeniden tamamen trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 15 dakika süren bu çalışma sırasında siren çalarak geride bekleyen araçların arasından konvoyun başına gelen Ambulans TIR´dan geçit bulamayınca beklemek zorunda kaldı. Bu sırada TIR´ın geri geri gelmesi sağlandı. Ancak sağlı sollu araçların park etmesi ve virajlar nedeniyle bu çalışma uzun sürdü. Trafik polisleri çaresiz şekilde çevrede bulunan araçların sürücülerini bulmaya çalışırken, vatandaşların duyarsızlığı dikkat çekti. Bir süre sonra park eden araçların kaldırılması ve TIR´ın geri geri gelmesi sayesinde yol trafiğe açılabildi. Gümrük Kavşağı&[#]8217;ndan geri dönen TIR´ı kurtarma çalışması yaklaşık 20 dakika sürdü. Trafik polisleri yol açma çalışmasının tamamlanmasının ardından derin bir oh çektiler.


Tünel olsa bunlar yaşanmayacak


Trafik sorununun kesin çözümü için 36 yıl önce gündeme gelen ancak yatırım programına bile aldırılamayan Mithatpaşa Tüneli´nin açılması durumunda bu tablo yaşanmayacak. Günde yüzlerce kömür kamyonun geçtiği kamyonların yanı sıra ÇATES´ten kül taşıyan kamyonlar da aynı yolu kullanmak zorunda.


Eren Holding´in yaptırdığı elektrik santraline malzeme taşıyan TIR´lar nedeniyle sorun büsbütün artıyor. Santral inşaatının bitmesi de sorunu çözmeyecek. Bu güzergahta kül ve kömür taşıyan kamyon sayısının giderek artması bekleniyor. Hemen hemen her gün yaşanan bu manzara karşısında siyasilerin ve yerel yönetimlerin gerekli ilgiyi göstermemesi dikkat çekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi