Torba Yasa ile Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan aile hekimlerine, hastane acillerinde nöbet tutma zorunluluğu getirilmesine, sağlık çalışanları tepki gösterdi. Zonguldak Aile Hekimliği Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının çalışma yükünün ağır olduğu dile getirildi.

Soğuksu Aile Sağlığı Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına; Zonguldak Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Zonguldak Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erol Ünal, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Arzu Kara, Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Türk Diyanet-Sen Şube Başkanı Halil Korkmaz, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Erol Ünal ve Yönetim Kurulu üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Zonguldak Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Erol Ünal, yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda sizlerin de fark ettiği, bizim ise uzun zamandır dile getirdiğimiz üzerimizdeki iş yükü ve baskılar giderek artmaktadır. Dört yıldır Zonguldak’ta başarı ile devam aile hekimliği sistemi, artık tıkanma noktasına gelmiş ve tıkanmıştır. Aile hekimi ve ebe-hemşire arkadaşlarımız, kendilerini kandırılmış hissetmektedir” dedi.

Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde idarelerin sivil toplum örgütleriyle ortak çalıştığını ifade eden Erol Ünal, “Ama bizde durum çok farklıdır. Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir karar alıyor. Bizler, sendikalar ve bizlerin yanında İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve tüm çalışanlar olup bitenleri televizyonlardan öğreniyoruz” dedi.

“TORBADAN TAVŞAN ÇIKARTIRCASINA…”

Sağlık çalışanlarının nöbet tutmasına yönelik çıkan kanunları eleştiren Dr. Ünal, “Bir bakıyoruz, hastane acillerinde en az 8 saat olmak üzere ve üstü belirlenmemiş nöbetler -torbadan tavşan çıkartırcasına- torbaya eklenip bir gecede kanunlaşıp, çıkıyor. Biz itirazlarımızı yaparken, suçlu durumuna düşürülüyoruz. Mahkeme kapılarında hak aramaya çalışıyoruz. Sayın Sağlık Bakanının söyleminde, ‘Aile hekimlerine acilde ihtiyacımız var’ diye başlayan süreç, ‘aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi yapıyoruz’ şeklinde devam etti, sonra, ‘Nöbetsiz sağlık sistemi olmaz’ şekline dönüştürüldü. Son olarak da ‘Aile hekimlerini aileler ile daha çok bir araya getireceğiz’ şekline çevrildi. Torba Kanun yeni çıkmışken, bir başka kanunla aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarımıza hastane acillerine ek, 112 acil servislerine ek, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, hafta sonu nöbeti de ekleniyor. Bakanın ifadelerine göre; yetmiyor, mesai saatlerine de nöbet ekleniyor, adına da; ‘nöbet demeyelim, isterseniz, ne diyelim, esnek mesai diyelim, yok olmadı uzamış mesai diyelim, yok uzatılmış fazla mesai diyelim, ya da adını boş verin de siz bizim her istediğimizi yapın, yoksa çalışmayın’ diyor. Bu arada, ‘Aile sağlığı merkezine 08.00-17.00 gelen tüm hastalar, sizi poliklinikte bulsun, ama ev hastalarına da gidip takip edin. Mobil hizmet ile köyleri gezin, Suriye’den, Irak’tan gelenleri bulun, aşılayın ve muayene edin. Tüm bebek ve çocukları takip edin, aşılarını yapın, büyüme ve gelişmelerini izleyin ve eğer bir çocuğun aşısı ve izlemi yapılmazsa maaşınızdan kesinti yaparız! Tüm 15-49 yaş grubu kadınları izleyin, tüm gebeleri tespit edin, gebeliklerini takip edip izlemlerini aşılarını yapın, ama bir gebeyi tespit edemez, izlemini ya da aşısını yapamazsanız maaşınızdan keseriz. Tüm kronik hastaları takip edin, obezite ile savaşın, her bireyin boy, kilo vücut kitlesini hesap ederek, beslenmesini düzenleyin. 30-60 yaş kadınların ve 65 yaş üstü tüm bireylerin kanser taramalarını yapın. Eğitim verin, danışmanlık yapın, acil müdahale yapın, enjeksiyon yapın, pansuman yapın, yapın da yapın’ demek istiyor” dedi.

Bunlar azmış gibi bunun yanında kendilerine başka sorumlulukların da verildiğini ifade eden Dr. Ünal, “Bizlere, ‘Belediyeler de hekim yok, defin nöbeti de tutun, gece gündüz demeden gidip defin raporu düzenleyin. Adliye de hekim yok, adli nöbet de tutun. İşyerlerinde hekim yok, iş yerini bilmeseniz de tüm işe giriş raporlarını sorumluluğu üzerinize alarak raporlandırın. Askerlik şubesinde hekim yok askerlik raporu verin. İşe gidene-gidemeyene; okula gidene-gidemeyene; spor yapmak isteyene-istemeyene; satranç oynamak isteyene-istemeyene; geziye, kursa gitmek isteyene-istemeyene sorumluluğu üzerinize alıp her türlü rapor düzenleyin’ diyorlar” şeklinde konuştu.

“BİZİM DERDİMİZ SADECE NÖBET DEĞİL, ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ”

Sadece nöbet ile ilgili dertlerinin olmadığını belirten Dr. Ünal, “Çalışma saatlerimiz bizlerin ne durumda olduğumuz düşünülmeden değiştirilecekse, eksik olan her şeyden biz sorumlu biz olacaksak, iş güvencemiz ve hizmet verdiğimiz kurum belli olmayacaksa, her akşamdan sabaha başka başka sorumluluklar yüklenilerek uyanacaksak, 4 yıldır ilimizde, birinci basamak sağlık hizmetlerinde azim ve cefakarlıkla sürdürmeye çalıştığımız aile hekimliği yok edilmeye çalışılacaksa, derdimizi anlatmak isteyince Halk Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Bakanlık ölüm sessizliğinde olacaksa; biz Aile Sağlığı Merkez çalışanları olarak, Zonguldak Aile Hekimliği Derneği, Zonguldak Tabip Odası, Sağlık-Sen Sendikası, Türk Sağlık-Sen Sendikası ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın birlikte aldıkları ve destekledikleri kararla, 12 Aralık’ta tüm ülke aile sağlığı çalışanları ile birlikte Zonguldak’ta Aile Sağlığı Merkezlerimizde bir günlük iş bırakacağız” diye konuştu.

Zonguldak Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Erol Ünal, 13 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı önünde tüm ülke il dernekleri ve bağlı olduğu Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ile Türk Tabipleri Birliği ve tüm sendikalarla birlikte bir basın açıklaması yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Memur-Sen´e bağlı Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi, basın açıklamasına destek verirken, 12 Aralık´taki iş bırakma eylemi ile 13 Aralık´taki Ankara´daki basın açıklamasına destek vermeme kararı aldı.

Editör: Pusula Gazetesi