Gökçebey&[#]8217;in Bakacakkadı Beldesi Alaüzüm Çayı mevkiinde tapulu arazilerden imar planı olmadan, istimlak ve tebligat yapılmadan yol çalışması başlatıldığı iddia edildi. Bu yüzden 6 kişi, Bakacakkadı Belediye Başkanı Muhammet Albuz hakkında suç duyurusunda bulundu, 3 kişinin de suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı belirtildi.


Bakacakkadı Belediye Başkanı Muhammet Albuz ise çalışmaları belde halkının isteğiyle yaptıklarını söyledi.


ÇOK SAYIDA AĞAÇ KESİLDİ


Yolun geçtiği güzergahtaki arazi sahipleri Ahmet Albuz, Mehmet Albuz, Bahattin Albuz, Mustafa Albuz, Soner Kara, Metin Kara isimli şahıslar Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sulh Ceza Mahkemesi´ne de müracaat eden şahıslar, çok sayıda ağacın katledildiği ve bir evin bir kısmının yıkıldığı çok sayıda tarım ürününe zarar verildiğini ileri sürdü. Şahıslar, tapulu arazilerinden imar izni olmadan, istimlak ve tebligat yapılmadan yol çalışması başlatıldığı gerekçesiyle Başkan Muhammet Albuz ve çalışanlarından şikayetçi oldu. Savcılık ve Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Yol çalışması kapsamında babasına ait evin yıkıldığını belirten Saniye Uzun isimli kadın, aynı zamanda arazilerinde bulunan çok sayıda meyve ağacının zarar gördüğünü ifade etti. Yetişmese evin tamamının yıkılacağını ileri süren Uzun, "Baktım babamın evi yıkılıyor. Tümünü yıkmak istediler. Ben evin yıkılmasını istemiyorum. Babam ile annem yıllarca burada yaşadı. Buna izin veremem. Yıkım işleminin kanunsuz olduğunu söyleyerek, ev yıkılacaksa bedelinin ödenmesini istedim. Belediyenin gücü olmadığını söylediler. Meyve ağaçları yıkılmıştı. Belediye Başkanı tarafından bir bilgi verilmedi, hiçbir şey söylemediler. Bu zararı kim karşılayacak" diye yakındı.


Gökçebey Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunan ve Gökçebey Sulh Ceza Mahkemesi´nde Başkan Albuz hakkında dava açtığını anlatan Bahattin Albuz da, "Tapulu arazimizin üzerinde yol çalışması adı altında imar izni bulunmadan, ağaçlarıma ve arazime zarar verildi. Tarım ve Orman İşletmeleri&[#]8217;ne müracaat edip tutanak tutturdum. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak, Gökçebey Sulh Ceza Mahkemesi´ne dava açtım. İmar ve istimlak bedelini ödemeden, arazimi gasp ettiği gerekçesiyle Muhammet Albuz ve ekibinden şikayetçiyim. Benim gibi çok sayıda kişinin arazisi zarar gördü" dedi.


BAŞKANIN OĞLUNDAN GÖZDAĞI


Bahattin Albuz, şikayetçi olmasının ardından Başkan Albuz´un oğlu M.A. ile arkadaşları L.A., T.A. ve ismini bilmediği bir kişi tarafından yolunun kesilerek tehdit edildiğini iddia etti. Eşi ve kızının olay anında yanında olduğunu belirten Albuz, şunları söyledi: "Başkan Albuz´un oğlu M.A., arkadaşları ile aracımın önünü kesti. Beni sıkıştırdılar. Aracıma taş fırlattılar. Aracımın ön camını çatlattılar, aracımın ön kaputunda da iz var. Jandarmaya ve Savcılığa sözlü suç duyurusunda bulundum."


BAŞKANDAN ´USLU DUR´ UYARISI


Arazi sahiplerinden Metin Kara ise, Belediye Başkanı Muhammet Albuz´un önce kanalizasyon denilerek başlattığı çalışmayı yola dönüştürdüğünü söyledi. Kara, Başkan Albuz´un kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylemesine rağmen sözünde durmadığını ileri sürdü. Sözünü hatırlatması üzerine Başkan Albuz´un ´uslu durması´ uyarısı ile karşılaştığını anlatan Kara, şöyle konuştu: "Belediye Başkanı önce kanalizasyon geçireceğini söyledi. Sonra kanalizasyon çalışmasının da yol geçirmeden olmayacağını söyleyerek, yol açma çalışmasına başladı. Çalışmanın resmi olup olmadığını sorduğumda ise Başkan Albuz, ´Ben sana her türlü yardımcı olacağım, zararını ve ziyanını karşılayacağım´ dedi. Ama, burada babamdan kalma evin etrafını yolla çevirdi. Elektriği kesti. Evden bahçeme sulama saati gidiyordu. Elektrik kesildiği için bahçeyi sulayamadım."


Başkanın yardımcı olacağını söylemesine rağmen yardımcı olmadığını anlatan Kara, sözlerine şöyle devam etti: "Yardımcı olmadığı gibi, sadece kanalizasyon geçirmek için başlattığını söylediği yol büyük şehirlerdeki duble yollar gibi oldu. Burası 1. Sınıf tarım arazisi. Dünyanın birçok ülkesinde kayaların üzerine çeşitli ülkelerden toprak getirip tohum üstünlüğü sağlanıyor. Bizim başkanımız, 1. Sınıf tarım arazilerinden daha fazla yol geçirmenin hesabını yapıyor."


Arazilerin ve ağaçların katledildiğini anlatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üzerinde meyve bulunan kiraz, erik ve armut gibi ağaçları toplattırmamıza bile izin vermedi. Devamlı kandırmaca ve aldatmacayla harici yol gösterdi. Hiçbir şekilde başkana ağaç ve yol açmak için izin vermedik. ´Benim yaptığım her kişi kanun ve kurallara uygundur. Ne iş yaparsam, dört dörtlük nizamı olarak yaparım´ diyerek bizi kandırdı. Her tarafı talan ediyorsunuz dediğimde ise ´Önüme gelecek kimse yok. Uslu ol, uslu dur´ cevabı verdi. Aba altından sopa gösteriyor. Bu arazimiz babamızdan kalmadır. Kardeşlerimizle müşterek bir yerdir. Baba toprağını savunamıyorsak, vatan toprağını da savunamayız. Bir çok kişi zarar gördü. Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Belediyeye dilekçe de verdim. Bir bilgi alamadım. Resmi bir bilgi verilmedi. Ama şimdilik yol çalışması durdu."


HUKUKA UYGUN OLSUN


Yol yapımı için ihtiyaç ve talebin olmadığını söyleyen Ahmet Albuz isim arazi sahibi de, yasal yoldan resmi prosedürlerin yerine getirilerek yapılması halinde yolun yapılmasına razı olacaklarını söyledi. Kendi arazisinden de geçmesine rağmen yol çalışmasını tesadüfen öğrendiğini belirten Albuz, şunları söyledi:


"Yola karşı değilim. Yol çalışmasının yalnız hiçbir yasal yanı yok. Arsa sahiplerine ya da herhangi birisine haber vermeden başlattı. Benim arazimin ortasından yol geçti.


Haberim yok. Yasal iznini sorduğumda Başkan ve yanındakiler bana hakaret etti. Yol yapımı için ihtiyaç da talep de yok. Yine de yapılacaksa resmi olarak yapılsın. İmar planı yok. Belediye Meclisi´nden geçmemiş. Tapu ve Kadastro yok. Sınırlar belli değil. Prosedüre, hukuka uygun olarak yapılsın izin verelim."


Yol çalışması nedeniyle Recep Aydemir, Mehmet Aydemir, Yalçın Özkadem isimli arazi sahipleri de Başkan Albuz hakkında şikayetçi olacağını bildirdi.


BAŞKANDAN İDDİALARA CEVAP


Bakacakkadı Belediye Başkanı Muhammet Albuz ise yol çalışmasını ve ağaç kesimi yaptıklarını doğrularken, çalışmaları belde halkının isteğiyle yaptıklarını söyledi.


Albuz, arazi sahiplerinin yola razı olduğuna dair imzaları bulunduğunu, buna rağmen kendisi hakkında suç duyurusunda bulunanları tutarsız davranışlarda bulunduğunu ileri sürdü


Bölge yol çalışması ve ağaç kesimi, kök sökümü benzeri şeyler olduğunu anlatan Başkan Albuz, iddiaları şöyle cevap verdi: "Herkes bunu isteyerek, severek yapıyor. Ağacının kesilmesini istiyor, biz kesici buluyoruz. Kimsenin bağı ve bahçesinin zarar görmemesi için halat bağlanıyor. Burada vatandaşlar kendi arazilerine tarım, bağ ve bahçe yapmak için geçişleri yok. Bu ihtiyacı gördük, tespit ettik.


Sınırdan bu yolu yaptık. Sınırların etrafında bulunan tüm arazi sahipleri yoldan faydalanıyor.


Yol çalışması boyunca hiçbir eve yakınlık yok. Ev yıkılması gibi bir durum söz konusu değil. Yalnız belediyeye ait su kanalının üzerine priketten yapılmış bir baraka mevcut.


Barakayı sahiplerinin rızası ile söktük. Yol çalışması boyunca kavak ve meyve ağaçları gibi ağaçlar ile sebze ve bezelye, kabak gibi ürünler dikilmiş ama herkes memnun ve kendi isteğiyle başladı. Bu yönde vatandaşların yer sahiplerinin imzaları da var. Vatandaş seve seve istiyorsa, belediye olarak bunu yapmak zorundayız.


Şikayet edenler, yerden yoldan yararlanıyorlar neden şikayet ediyorlar. Şikayet edenlerden biri serasını bile kendisi söktü. Böyle tutarsızlar. Yol çalışmasının üzerinden 15 gün geçmiş, yolu istemediklerini para istediğini söylüyor."


BAŞKAN DA DAVACI OLUYOR


Çalışmalara şikayetler nedeniyle ara verdiklerini, yolu tamamlamadan geri dönüşlerinin mümkün olmadığını anlatan Muhammet Albuz, yolun durmasına neden olanlardan şikayetçi olacağını da söyledi.


Arazi sahiplerinin toplamının yarısından bir kişi fazlası yol istememesi durumunda çalışmadan vazgeçeceğini söyleyen Albuz, şöyle konuştu: "Yarıdan bir fazlası, yolu istemiyoruz desin. Cezası neyse on misli fazlasına razıyım. Şahsi yerim yok. ´Yerim değerlensin, paraya çevireyim´ hesabı yapayım. Bunu tamamen halkım istiyor. Yol sorununu çözemezsek, beldenin ufkunu genişletemeyiz de, açamayız da. Benim sözlerim var. Örnek bir belde olması için uğraşıyoruz. Vilayet merkezi olmaya aday bir beldedir.Vatandaşımdan para istemiyorum. Benden hizmet istesinler. Her zaman yanındayım. Beni de üzmeye çalışmasınlar. Teşekkür de etmesinler, yeter ki benden faydalansınlar."


Yapacağı işten geri dönmeyeceğini anlatan Belediye Başkanı Albuz, sözlerine şöyle devam etti:


"Milletimin menfaati için benim felsefem ya ölüm ya da başarıdır. Mutlak süretle yol yapılmıştır. Her şey devam edecektir. Elektrik döşenecek, hat çekilecek. Onlarca kişi isteyecek, bir kişi istemeyecek. O bir kişinin keyfine bırakmam. Gençleri, toplumu, halkımı, yöremi düşünüyorum. İşsizliği, yoksulluğu ve haksızlıkları ortadan kaldırmak için söz verdim. Bu yöreye faydalı olabilmek için dönmem söz konusu olmaz. 15 gün geçmiş aradan yol istemiyorum´ diyerek yolu geçişe kapatıyor. Sağa sola da şikayet edince, rahatsız olduk, canımız sıkıldı. Yolu bir süreliğine durdurmak zorunda kaldı. Aradan geçen zararda çalışmalar durdu. Çalışmalara engel olanlar, belediyeye uğratılan zararın suçlusudur.


Yargı yoluyla buradaki beklemelerin de tazminatını da kendilerinden talep edeceğim. Herkes sonucuna da katlanmak zorundadır"

Editör: Pusula Gazetesi