Sigara yasağının uygulanmasına ilişkin hazırlıklar son aşamaya geldi. Zonguldak İl Tütün Kurulu çalışmalarını ciddi bir şekilde sürdürüyor. Kurulun üyelerinden biri de yasağın uygulanmasında kilit nokta kabul edilen kahveciler ve lokantacıların temsilcisi olan Oda Başkanı Alparslan Küçük. Küçük kurallara uymanın müşteri kaybettirmeyeceğini söyledi.



Kapalı mekânlarda sigara içme yasağı 19 Temmuz&[#]8217;da başlıyor. Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, 19 Temmuz&[#]8217;dan sonra lokantalar, kahvehaneler kafeterya, birahane gibi eğlence ve ikram sektöründeki işletmeler başta olmak üzere kapalı alanlarda tütün kullanımının yasaklanacağını söyledi.


Yasalara uymayanlara ciddi para cezaları uygulanacağını belirten Küçük, sigara içen kişiye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500 lira ile 5 bin TL arasında ceza uygulanacağını belirtti.


Yasakların başlaması için hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmadığını, 19 Mayıs 2008´de bu yasanın yürürlüğe girerek kapalı mekânlar için 18 aylık bir süre tanındığını dile getiren Başkan Alparslan Küçük; &[#]8220;4207 sayılı kanun yürürlüğe girdi. 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kapalı alanlarda sigara içilmesi tamamen yasaklanacak. Özellikle, lokantalar, kahvehane, kafeterya, birahane ve eğlence merkezleri gibi kapalı mekânlarda tütün ürünleri tüketilmeyecek. Bunun için zaten 18 ay süre tanınmıştır. Bir 18 ay daha süre istemenin mantıklı bir gerekçesi olamaz. Kalan iki ay işletmeleri temizleme ve yasak yazılarını asmak için yeterli süredir. Ülkemizdeki işçi sağlığı ve iş güvenliği yasaları çalışanların toksit gazlara maruz bırakılmasını yasaklamaktadır. Sağlık Bakanlığı da konunun üzerine düşüyor. İşletme karlılığı öne sürülerek insanları hastalık ve ölüme sürüklemek kabul edilemez ve yasal yaptırım gerektirir&[#]8221; dedi.



İŞYERLERİ TEDİRGİN


Alparslan Küçük işyerlerinin böyle bir uygulama ile ilk kez ve ciddi olarak karşılaştıklarını belirterek esnafın tedirgin olduğunu belirtti. Küçük; &[#]8220;Sigara yasağının başlamasıyla birlikte odamıza bağlı üyelerimizin tedirginlikleri olacaktır. Ekonomik sıkıntılarında gündemde olmasıyla müşteri potansiyelinin düşeceğini belirtiyorlar. Sigara yasağının başlamasıyla birlikte müşterilerimizde iş yapamama kaygısı arttı. Çok önemli bir halk sağlığı kanunu yok edilmeye çalışılırken, işletmeci mağduriyeti gibi, hiç bir bilimsel kanıtı olmayan bir gerekçe öne sürülmektedir. Üyelerimiz yapmış olduğumuz toplantılarda bu konuyu hep dile getiriyor. Esnaf odası olarak çıkan kanuna saygılıyız. Kapalı alanlarda uyulması gereken kurallara herkes uymalıdır. 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kişilerine ait olan lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler bir kamu kuruluşuna ait ise, dernek, kulüp lokali, sosyal tesis olarak kullanılıyorsa, sağlık, eğitim, kültür kurum kuruluşları içinde bulunuyorsa ve havalimanı, istasyon, liman, iskele, otogar, toplu taşıma araçlarının mola yerleri gibi alanların içinde yer alıyorsa bu mekânlarda sigara içmek yasak hale gelecek. Bu mekânların işletmecileri müşteri düşüklüğü nedeniyle iş yerlerinin kapanacağından endişe ediyor. Aslında bu endişeleri çok yersiz, bu yönde mekân kapanacağını yanmıyorum. Amacımız bütün esnafların kanunlara uymasıdır&[#]8221; dedi.



YASAYA UYMAYANLARA KESİLECEK CEZALAR


Sigara yasağına uymayanlara ciddi para cezaları uygulanacağını belirten Küçük konuşmasına şöyle devam etti: &[#]8220;Burada asıl amaç cezalandırmak değil, toplumu bilgilendirmek. Biz hiçbir vatandaşın mağdur olmasını istemiyoruz. Esnaf arkadaşlarımız ve vatandaşlarımız bu kanunlara uymalıdır. Her ilçede sağlık, emniyet, milli eğitim ve belediye temsilcilerinden oluşan kişilik denetim ekipleri tüm kamu kurumları, özel hukuk kişilerine ait işletmeler, toplu taşıma araçları (taksi, minibüs, otobüs, vapur), tütün ürünleri satılan işletmelerde denetim yapacaktır. Denetim sonucunda tütün yasağına aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanması için kanunun yetkilendirdiği (mahalli mülki amir, kolluk kuvvetleri, belediyeler ve tütün alkol piyasası düzenleme kuruluna) kurumlara bildirim yapılacak. Vatandaşlarımız idari para cezalarına maruz kalmamaları için kanunlara uyması gerekiyor. Sigara içen kişiye 69 TL, sigara içimine izin veren işletmeye 500 lira ile 5 bin lira arasında ceza uygulanacak. &[#]8216;Sigara içmek yasaktır&[#]8217; yazısını asmayanlar ise bin TL ceza ödeyecek. Ayrıca sigara paketi şeklindeki reklâmları kullanan işletmelere de reklâm başına 250 bin TL ceza kesilecektir&[#]8221;



SİGARA İÇERİM DİYENLERE CEZAYI HATIRLATIRIM


Yasak yürürlüğe girdiğinde iş yerlerinin kapanacağı endişesine düşen esnafı da bilgilendiren Küçük; &[#]8220;Bu yasayla ilgili esnafı ve vatandaşı bilgilendirmek çok önemlidir. Bizim amacımız burada üzümü yemek, bağcıyı dövmek değil. Zonguldak&[#]8217;ta tüm kahvehane gibi işletmeler kapanır diyemem. Ben bunu söyleme hakkına sahip değilim. Bende kahvehane işletip, çay taşıyorum. Benim iş yerimde çalışan insanlar var. Sigara yasaklandı senin kahvene gelmem diyenler oluyor. Ben kimseye kahveme gelmeyecek diye yasaları çiğneyemem. Herkeste yasalara uymalı. Sigara içerim diyenlere cezayı hatırlatırım. Bu yasak yüzünden hiçbir iş yeri kapanmaz. Bunu söyleyemem. Savunduğum bir konu bu o zaman benimde iş yerim kapanır. Bu yasakla iş yeri kapanmaz. Kimse endişe etmesin&[#]8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi