Zonguldak Merkez Kırat Mahallesinde meydana göçükte mahsur kalan 9 işçi 14 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Erol Civelek´in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi´ne ait kömür ocağındaki göçüğün saat 02.00 sıralarında meydana geldiği belirtildi. Ocakta çalışan madencilerin, mahsur kalan 9 arkadaşlarını kurtarmak için göçük açma çalışmasına başladığı, ancak başarılı olamayınca öğleye doğru polise haber verilerek Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinden yardım istendi. Olayın duyulmasının ardından AFAD, 112 ve Polis olay yerindeydi. İşçilere saat 16:20 sularında ulaşıldı. Oldukça sağlıklı görünen işçilerin yürüyerek çıkması dikkat çekti. İşçiler tedbir amaçlı olarak bekletilen ambulanslar ile hastaneye götürüldü.

10 METRELİK GÖÇÜK

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinin çalışmaya başlamasıyla kurtarma çalışması daha güvenli hale geldi.

Ocak girişinden yaklaşık 10 metre ileride 2 metre yüksekliğinde, 1.5 metre genişliğindeki ana galeride tavan çökmesi sonucu oluşan göçüğün arka tarafında kalan işçiler, plastik hava borusunu keserek kurtarma ekipleriyle irtibat kurdu. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunun anlaşılmasının ardından çalışmalar titizlikle yürütüldü. Yaklaşık 10 metre genişliğindeki göçük kazma ve kürekle kazılarak açıldı.

İŞÇİ YAKINLARI TEPKİLİYDİ

Saat 02.00 sıralarında meydana gelen göçüğün ardından ocakta aç ve susuz kalan madencilerin yakınları ocak önünde gözyaşlarına boğuldu. Madencilerin yakınları, göçüğün kurtarma ekiplerine zamanında bildirilmemesine tepki gösterdi. Ocakta mahsur kalan işçilerden Muhammet Kilitçi´nin eşi Funda Kilitçi, "Neden zamanında haber vermediler" diye ağlayarak tepkisini gösterdi. Murtaza Pazarcık´ın eşi Erman Pazarcık da "Benim eşim korkar. İnşallah bir şey olmaz" diyerek ağladı. Madenci yakınlarını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Çiğdem Acar teselli etmeye çalıştı.

HAVALANDIRMA HORTUMUNU KESTİK

Ocakta yaşadıklarını anlatan Mankır, ocakta üretim yaptıkları sırada ocak girişinde göçük olduğunu öğrendiklerini söyledi. Mankır, şöyle dedi:

"Göçüğün olduğu yere gittik. Panik yapanlar oldu, ama ne yapacağımızı biliyorduk. Mesela istim (havalandırma) hortumunu kestik havalandırma için. Haberleşmeyi de onunla sağladık. Bu işte biraz tecrübe de var. Bunun kursunu da aldık. Geçen hafta bitmişti kursu. Tabii korktuk. Önce çoluk çocuğun geliyor aklına. Biz içeride garantideydik. Tehlikedeydik ama hayat düşüncesiyle dışarıdakiler bizden daha endişeliydi. Kendi aramızda çoluk çocuğu düşündük. Aile yaşantısını düşündük. Zaman geçmek bilmiyordu zaten. Karanlıktı. Lambalarımızı sırayla yaktık."

POLİSİ AİLELERİ ARADI

Oğlu Ayhan Gümbel´in arkadaşlarıyla ocaktaki göçükte mahsur kaldığını öğrendikten sonra polise haber vererek yardım isteyen Kemalettin Gümbel, oğlu sabah eve gelmeyince servis şoförünü aradığını ve göçüğü öğrendiğini söyledi. Ocağa geldiğinde kimseyi göremediğini ve şoke olduğunu anlatan Gümbel, kurtarma çalışmalarının devam ettiği dakikalarda şöyle konuştu:

"Ocak önünde kimse yoktu. Göçük olduğunu bile söylemediler. Hemen polisi aradım ve yardım istedim. Ocak sahipleri medya duymasın diye gizlemişler. Burada oğlum, yeğenim ve komşumuz var. İnşallah sağ salim ulaşılır."

FİRMA TAŞERON

Ocağı işleten şirketin, başka özel bir şirkete ait sahayı kiralayarak üretim yaptığı öğrenildi. Genel Maden İşçileri Sendikası Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin, ocak sahiplerinin, işçilerin sağ olması nedeniyle aileleri paniğe sevk etmemek için kazayı gizlemeye çalıştıklarını öğrendiklerini söyledi.

OCAK SAHİBİ KONUŞTU

Ocak sahibi Erol Civelek, maden ocağında her şeyin yasal olduğunu belirterek, "Bir sıkıntı yok. Her şey yasal. İşçilerimiz sigortalı. SGK İl Müdürümüz geldi. İşçilerimiz de sağ olarak çıktı. En büyük sevincimiz bu" dedi. Ocak sahibi Erol Civelek daha sonra ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

ÜRETİME KAPATILMIŞTI

Zonguldak Dilaver’de taşeron maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki müfettiş görevlendirdi. Ankara’dan yola çıkan müfettişler dün akşam saatlerinde Zonguldak’a ulaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Zonguldak’taki göçük olan maden ocağındaki üretimin bakanlık müfettişlerince 2013 Kasım ayında durdurulduğunu, göçüğün işletme yetkilileri tarafından zamanında bildirilmediğini açıkladı.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada; “Zonguldak’ta göçük meydana gelen özel maden ocağı Bakanlığımızca 2013 Kasım ayında yapılan teftişler sonucu üretim faaliyetleri durdurulan bir iş yeridir. Müfettişler bu tarihte yaptıkları inceleme ve teftişlerde; Havalandırma, merkezi izleme ve taşınabilir gaz ölçüm cihazlarına ilişkin eksiklikler tespit ederek üretimi durdurmuşlardır. İşletmeye de 14 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. Bakanlık Müfettişleri, durdurmaya esas tespit edilen bu eksikliklerin tamamlanması için işletmeye Mayıs 2014 tarihine kadar süre vermişlerdir. Bu süre içinde Bakanlık müfettişleri, Mart 2014 tarihinde ilgili ocakta kontrol amaçlı tekrar incelemelerde bulunmuş ve işverenin durdurma kararına uymayarak üretime devam ettiği tespit edilmiş ve yine 11 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. İlgili ocak üretimi halen durdurulmuş bir ocaktır.” denildi.

KILIÇDAROĞLU MADEN İŞÇİSİYLE GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk ile birlikte Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi´nde tedavi altına alınan maden işçilerini ziyaret etti. Yakup Akkaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nu telefonla arayarak maden işçisi Ferhat Mankır ile görüştürdü. Kılıçdaroğlu, maden işçisine geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Gazetecilere açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da maden kazalarının Türkiye´nin acı bir gerçeği olduğunu vurguladı. Akkaya, "Ne yazık ki her gün böyle kazlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu olay bizleri gerçekten derin üzüntüye boğdu. Aşağıda 9 işçi arkadaşımızın kaldığını öğrenmek zordu. Ama çok şükür onların sağ salim çocuklarına ailelerine kavuştuklarını gördük" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi