Zonguldak Belediyesi Kültür, Turizm ve Çevre Komisyonu üyeleri, Zonguldak’taki tarihi ve sanatsal değeri olan yapılarla ilgili yeni bir çalışma başlattı. Yapılar üzerinde araştırma yapan Komisyon üyeleri, hazırladıkları raporu Zonguldak Belediye Meclisi’ne sunacaklar. Komisyon üyeleri, tarihi yapıların restorasyonu konusunda Zonguldaklı işadamlarından destek bekliyor.

Kültür, Turizm ve Çevre Komisyonu Başkanı CHP’li Lale Karakulak, Zonguldak’ın kimliğini gösteren yapıların harabe durumda olduğunu ifade ederek, “Zonguldak, kimliğine sahip çıksın. Buraları kurtaralım, bakım yapalım. Tarihimize sahip çıkalım, bu bizim geçmişimiz, kimliğimiz” diye konuştu.

Kültür Turizm ve Çevre Komisyonu Üyesi MHP’li Mevlüde Yalçıner ise, Zonguldak’ı Zonguldak yapan kültürel ve sanatsal anlamda bulunan her yapıya sahip çıkmak adına böyle bir girişimde bulunduklarını söyledi.

Tarihi yapılar üzerinde yaptıkları çalışmanın içine Fransız evlerini de aldıklarını belirten Kültür, Turizm ve Çevre Komisyonu Başkanı Lale Karakulak, şöyle konuştu:

KARAKULAK: “TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM, BU BİZİM GEÇMİŞİMİZ, KİMLİĞİMİZ”

“Bu evlerin yaşamasını istiyoruz. Bu şekilde harap bir şekilde durmasını istemiyoruz. İstanbul’da ya da büyük şehirlerde tarihi evleri çok görüyoruz. Tarihi evler müze olmuş, hapishane binasından 5 yıldızlı otel çıkıyor. Bu evler de neden bir kafeterya ya da başka bir şey olmasın? Manzarası çok güzel, bu evler yaşasın istiyoruz. Onun için destek istiyoruz. Zonguldak’ın kimliğini sadece bizler yaşatmadık. 1900’lu yıllarda Fransızlar, liman ihalesiyle gelmişler. EKİ’de kömür işine de bulaşmışlar. 30-40 yıl Zonguldak’ta yaşamış, balolar yapmışlar. Şehrin kültürünü, kimliğini değiştirmişler. O zamanlar bu hareketler çok büyük hareketlerdi. ‘Burada bir zamanlar Fransızlar yaşadı’ diyebiliriz. Biz Zonguldaklı olarak kentimize sahip çıkmak istiyoruz. Ve buradan işadamlarına sesleniyoruz. Bizi destekleyeceklerini söylediler. Zonguldak, kimliğine sahip çıksın. Burayı kurtaralım, bakım yapalım. Tarihimize sahip çıkalım, bu bizim geçmişimiz, kimliğimiz.”

“ZONGULDAK, ÜSTÜNDE YAŞAYAN KÜLTÜRLERLE DE ŞEHİR OLMUŞTUR”

Gazipaşa Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapıların önünde “Gezi Yolu” yapmak istediklerini belirten Karakulak, “Bizim meselemiz sadece Fransız binaları değil, onların da kurtarılmalarını, sahip çıkılmasını istiyoruz. Ama Zonguldak’ın bir kimliği var. Bir İstanbul Pastanesi binası var. Onun yıkılıp yerine gökdelenler yapılmasını istemiyoruz. İstanbul Pastanesi’nden başlayarak, BKM binasının önünden geçip Adliye Sarayı’nın önüne kadar o yolu Zonguldak’ın tarihini anlatacak ‘Gezi Yolu’ yapmak istiyoruz. Liman arkasının kurtarılmasını istiyoruz. Böyle düşüncelerimiz var. Kent kimliği insanlarla bir bütündür. Zonguldak, sadece kömürle şehir olmamıştır. Üstünde yaşayan kültürlerle de şehir olmuştur. Tarihimizi yakıp, yıkıp, yok etmek istemiyoruz. Bunun için bir ses olmak istedik” dedi.

“Merdiven kenti” olarak anılan Zonguldak’ın merdivenlerine de yeni bir doku kazandırmak istediklerini belirten Karakulak, “İtalya’da binlerce turistin akın ettiği merdivenli bir yer var. Zonguldak da merdiven kenti, hiç değilse bir tane sembolik güzel bir merdiven olsun. O tarihi yapısına uygun bir merdiven yapılarak bir doku yaratalım istiyoruz” diye konuştu.

Komisyon üyesi Mevlüde Yalçıner ise, Zonguldak’ta tarihi yapılara sahip çıkılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

YALÇINER: “ESKİ VALİLİK BİNASI YIKILMIŞ, YERİNE BÖYLE ÇİRKİN BİR BİNA KONDURULMUŞ”

“Zonguldak’ta kent kimliğini anlatan, insanların daha önceden burada yaşamışlığını anlatan binalarımızı, anıtlarımızı koruma altına almak amaçlı Çevre Komisyonu olarak böyle bir girişimde bulunduk. Fransız evleri, daha önceden Valilik kanalıyla tescillenmiş, koruma altına alınmıştır. Eski hükümet binamız, tarihi değeri ve sanatsal değeri olan bir hükümet binasıydı. O bina yıkılmış, yerine böyle çirkin bir bina kondurulmuş. Aynı zamanda Maden Mühendisleri Odası’nın yanında bulunan İşçi Müdürlüğü binası vardı. Bu İşçi Müdürlüğü binası da yeniden yapılmak şartıyla yıkılmış. Ama şu ana kadar yapılmadı. Herhangi bir çalışma da yok. Bununla birlikte koruma altına almak istediğimiz İş Bankası binası var.”

Zonguldak halkı, işadamları, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmek istediklerini ifade eden Yalçıner, şöyle konuştu:

“ZONGULDAK’TA BAZI ŞEYLERİ YAPMA ADINA BİRÇOK YAPI YOK EDİLİYOR”

“Belediye Meclis üyesi arkadaşlarımızla ‘Zonguldak’ı Zonguldak yapan kültürel ve sanatsal anlamda bulunan her yapısına sahip çıkalım’ diyoruz. Biz; Zonguldak halkı, işadamları, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmek istiyoruz. Temmuz ayında bu konuyla ilgili bir çalışma yaptık. O toplantıda söz alan bir arkadaşımız, burada doğup büyüdüğünü söyledi. Çocuklarına yaşadığı anılarını anlatmak istediğini, ancak bu anılarını anlatabilecek hiçbir eserin olmadığını söyledi. Çocuğuna anlatacak bir şey bulamadığını söyledi. Bu da beni üzdü. Zonguldak’ta bazı şeyleri yapma adına birçok yapı yok ediliyor. BKM binasının önceki halinin dışının temizlenmesi zor olduğu gerekçesiyle bugünkü hali yapılmış. Tarihi ve sanatsal bir dış yapısı varmış. O da tahrip edilmiş, bugünkü şekli yapılmış, yazık olmuş. Bu gibi binalar, daha özüne yakışır şekilde restorasyon yapılırsa, Zonguldak’a kazandırılmış kültürel, simgesel yapılar oluşur.”

Uzun Mehmet Anıtı’nın insanlar tarafından tahrip edildiğini söyleyen Yalçıner, anıtlara sahip çıkmak için vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Sonuçta her şeyi Zonguldak için yapıyoruz. Zonguldak’ın simgesi olan Uzun Mehmet Anıtı birkaç kez tadilat görmesine rağmen beton kısmının insanlar tarafından tekrar tahrip edildiğini, yıprandığını görüyoruz. Şehrimizin simgesi olan Uzunmehmet Anıtı’na sahip çıkmalıyız. En kısası 4,5 metre olan Uzun Mehmet, 9 metre olan Madenci Mehmet, 13 metre olan Türkiye’mizde şehit olan Asker Mehmet. Yani Mehmetçikleri temsil etmektedir. Böyle anıtlarımızı Zonguldak halkı olarak bizler de korumalıyız” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi