Zonguldak İl Özel İdare tarafından satılan Bakacakkadı 100´üncü Yıl Atatürk Hizmet Köyü´nü satın alan 100´üncü Yıl Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cemil Çakmaklı’nın burada organik ve ekolojik tarımı amaçlayan bir üniversite ve fakülte kurmak istedikleri yönündeki görüşleri kamuoyunda tartışma yarattı. Çakmaklı, Zonguldak’ın ekolojik ve organik dokusunun yanına akademik ve bilimsel imkanları sağlayarak bölgenin önünün açılması gerektiğini ifade etmişti.

“GEÇ BİLE KALINDI”

Düşünceye ilk destek deneyimli siyasetçi ve işadamı Şerafettin Turpcu’dan geldi. Turpcu, Zonguldak’ın ekolojik ve organik doku avantajının kesinlikle değerlendirilmesi gerektiğini ve geç bile kalındığını ifade etti. Turpçu, bunun aynı zamanda ciddi bir kalkınma projesi olacağını belirterek, “Zonguldak bunu çoktan yapmalıydı. Türkiye’nin pek çok yerinde olmayan avantajlara sahibiz. Bugüne kadar değerlendirebilseydik, zaten bugün Zonguldak’ın pek çok sorunu çözülmüştü” dedi.

NEDEN YENİ ÜNİVERSİTE?

Turpcu, geçtiğimiz yıl Bülent Ecevit Üniversitesi ismini alan Karaelmas Üniversitesi’nin kurulma aşamasında dönemin milletvekillerinin kendi seçim bölgelerine fakülte kurdurma kavgasının üniversitenin bütünlüğünü olumsuz yönde etkilediğini ve sıkıntıların hala çözülemediğini belirterek, bölgede kurulacak yeni bir üniversitenin Bülent Ecevit’in üzerindeki yükü de alacağını ifade etti.

Filyos Projesi’nin geleceğinin de dikkate alınması gerektiğini ifade eden Turpcu, “Yeni üniversitenin ismi ‘Filyos Karaelmas Üniversitesi’ olmalı. Bu şekilde Devrek, Çaycuma, Gökçebey’deki fakülte ve yüksekokullar da bir alanda toplanmış olur. Dağınıklık ortadan kalkar. Filyos Projesi’nin yanında böyle bir üniversiteye mutlaka ihtiyaç var. Vadi, üniversite ile birlikte daha sağlıklı büyür” dedi.

VAKIF DEĞİL, KAMU ÜNİVERSİTESİ

Turpcu, ayrıca, yeni üniversitenin sadece vakıf değil, devlet ve herhangi bir vakıf ortaklığıyla kurulması durumunda daha faydalı ve kapsamlı olacağını söyledi. Kamu desteği veya ortaklığı olmadan düşüncenin eksik kalacağına dikkat çeken Turpcu, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, STK’ların, işadamlarını çabasıyla yeni bir üniversitenin kurulabileceğini söyledi.

Çaycuma, Devrek ve Gökçebey’deki işadamlarının zaten bugüne kadar okul yapımı gibi pek çok desteği verdiklerine dikkat çeken Turpcu, “Burada siyasi kesimler konuyu politize etmeden tamamen iyi niyetlerini ortaya koymalı. Karaelmas Üniversitesi’nin kurulumunda yaşanan bölünmeden dersler çıkarılarak AKP’si, CHP’si, MHP’si ve diğer iştirakçiler ortak akılda buluşmalı” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi