TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, yaz günlerinde serinlemek için kullanılan klimaların kullanımı ve klima yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı.

Başkan Şahin, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda sağlığımız açısından ciddi sorunlara da neden olabildiğini açıkladı. Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalığın &[#]8220;lejyoner hastalığı&[#]8221; olduğunu söyleyen Şahin, &[#]8220;Bilinen lejyoner hastalığı, iyi temizlenmemiş klimalarda herkesi tehdit ediyor&[#]8221; dedi.

Bakterilerin uygun nem ve ısıda çoğalıp ortam havasına kolayca yayılabildiğini belirten Şahin, şunları söyledi:

&[#]8220;BAKTERİLER KLİMADA KOLAYCA BARINABİLİYOR&[#]8221;

&[#]8220;Sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimalar aynı zamanda sağlığımız açısından ciddi sorunlara da neden olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan en önemli hastalık &[#]8216;klima hastalığı&[#]8217; olarak da adlandırılan &[#]8216;lejyoner hastalığı&[#]8217;dır. Lejyoner hastalığı ,ilk olarak 1976 yılında Pensilvanya lejyonerlerinin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş ve toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Lejyoner hastalığı, &[#]8216;Legionelle Pneumophilia&[#]8217; adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin´i de öldüren ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı, iyi temizlenmemiş klimalarda herkesi tehdit etmektedir. Bakteriler nemli ortamlarda ve akıntı halinde olan sularda rahatlıkla barınabilir ve kolayca çoğalabilir. Klima hastalığı adı verilen bu hastalık adını, tahmin edeceğiniz üzere klimadan almıştır. Klima içerisinde kolayca yer edebileceği gibi insan vücuduna yerleşmesi de çok zor değildir. Bakteriler klimada kolayca barınabiliyor ve yayılan havayı insanların soluması sonucu bünyeye nüfuz ediyor. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Klimatize büyük otel ve işyerlerinde çalışanlar, havalandırma işlerinde çalışan kişiler ve sağlık personeli riskli gruplardır.&[#]8221;

Araçlardaki klima kullanımları konusunda da vatandaşları uyaran Şahin, havanın direkt ön cama yönlendirildiğinde sorunları engelleyeceğini söyledi. Şahin, açıklamasına şöyle devam etti:

&[#]8220;ARAÇLARDA KLİMA KULLANIRKEN HAVA DİREKT YÜZE VE GÖĞSE GELMEMELİ&[#]8221;

&[#]8220;Hastalığı önlemek için klimalar, havalandırma sistemleri, su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletler bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmeli, enfeksiyon şüphesi oluştuğunda bakım ve dezenfeksiyon için hiç beklemeden, su 70 derecenin üzerinde ısıtılmalı, musluklar, duş başlıkları, basınçlı sıcak su ile 30 dakika süreyle yıkanmalıdır. Klima santrallerinin taze hava alış menfezlerinden ve açılabilen pencerelerden mümkün olduğu kadar uzağa yerleştirilmelidir. Soğutma kulesinin klima santralinin dış hava emiş ağızlarından ve pencerelerden, lokanta, kafeterya vb insanların yoğun olduğu yerlerde en az 10 metre ve daha uzak olmalı, hakim rüzgar yönünde soğutma kulesi drenajının hava kesicili (sifonla) dreneja bağlanması sağlanmalı, soğutma kulesinden 3 kilometre uzağa kadar lejyonella bakterilerinin taşınabildiği unutulmamalı ve kulenin bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri özenle yapılmalıdır. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmaması da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi bu sorunların oluşmasını engelleyecektir.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi