Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik personellerinden Ziraat Mühendisleri Asiye Şenbaş, Sercan Karaca, Didem Tombul, SS Kayıkçılar Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Bayram Cura, Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu ve üreticiler katıldı. Teknik personellerce domates güvesi ergini, pupası, zarar şekli, konukçuları, mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildi.

Ziraat Mühendisleri Suna Güncan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

&[#]8220;Ergin, ince uzun vücutlu 6-7 mm boydadır. Antenleri iplik şeklindedir. Grimsi kahverengi ön kanatlarda irili ufak siyah noktalar bulunur. Ergin ömrü, erkek bireyde 6-7 gün, dişi bireyde 10-15 gündür. Yumurta, 0,4 mm uzunluğunda, 0,2 mm genişliğinde silindirik, krem-sarı renklidir. Dört larva dönemi geçirir. Birinci dönemde 0,9 mm dördüncü dönemde 8mm uzunluğundadır. Olgunlaşan larvanın vücudu yeşile, başı kahverengiye döner. Larvanın başının arkasında bulunan koyu renkli bant ayırt edici en önemli özelliği olduğu belirtildi. Pupa, önce açık yeşil, daha sonra açık kahve renkli olan pupa 5-6 mm uzunluğundadır. Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir. Yaprakta açtığı galeriler, geniş şeffaf boşluklar şeklindedir. Yeşil aksamında açılan galeriler nedeniyle bitki tamamen kuruyabilir Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri dikkat çekicidir. Ana konukçusu; patlıcan, biber, fasulye ve yabancı domatestir. Patates, otlardan köpek üzümü ve şeytan elmasında beslenmektedir.&[#]8221;

Toplantıda, mücadele yöntemleri, biyolojik ve biyoteknik ve kimyasal yöntemleri anlatıldı, özellikle feroman tuzak ve ışıklı tuzaklar hakkında bilgiler verilerek, nasıl kullanılması gerektiği uygulamalı olarak gösterildi.

Teknik personeller, domates güvesinin özellikle domates ve biberde önlem alınmazsa ekonomik anlamda önemli zararlar vereceği, üreticilerin, domates güvesini veya belirtilerini gördükleri takdirde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü&[#]8217;ne bildirmeleri gerektiğini söylediler .

Toplantıdan sonra seralarda inlemelerde bulunuldu.
Editör: Pusula Gazetesi