Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin, öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan verilmesi uygulamasının kaldırılması nedeniyle bu liseler yükseköğretimde öğretmen yetiştiren alanlara kaynaklık etme işlevini yitirdi. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı&[#]8217;nın aldığı karara göre, Anadolu Öğretmen Liselerinin dönüşümlerinin yapılmasına başlandı. Bu kapsamda Devrek ilçesindeki Sabahat-Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesi&[#]8217;nin, &[#]8220;Sosyal Bilimler Lisesi&[#]8221;ne dönüşümü gerçekleşti.
Konu ile ilgili açıklama yapan Okul Müdürü Turgay Kırgil, &[#]8220;Sabahat-Cemil Ulupınar Anadolu Öğretmen Lisesi&[#]8217;nin &[#]8216;Sosyal Bilimler Lisesi&[#]8217;ne dönüşümü gerçekleşmiştir. Bu kapsamda mevcut eğitimine devam eden öğrenciler, aynı statüde eğitim-öğretimine devam edecek ve aynı statüde yani Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi olarak mezun olacak. 2014-2015 yeni eğitim-öğretim yılındaki öğrenci kayıtları Sabahat-Cemil Ulupınar Sosyal Bilimler Lisesi olarak devam edecektir. Bu konuda kontenjan ve okul durumları tespit edilecektir. Temel Eğitimden Ortaöğrenime Geçiş (TEOG ) sisteminde öğrencilerimizin tercihine sunulacaktır. Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye&[#]8217;de toplam 33 tane bulunuyor. Öğrenciler tarafından tam talep görmekte olan Sosyal Bilimler Lisesi, bu yıl ilk kez Zonguldak&[#]8217;ta hizmet vermeye başlayacak. Sosyal Bilimler Liseleri, 2003 yılında, edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştu. Sosyal Bilimler Liseleri, eğitim-öğretim süresi hazırlık sınıfı hariç 4 yıl olan yatılı ve karma okullardır. Sosyal Bilimler Liselerinde öğrenciler, türkçe, matematik ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim görebiliyor. Sosyal Bilimler Liseleri; İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir, Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Gaziantep, Trabzon, Adana ve Diyarbakır büyükşehirlerimiz başta olmak üzere birçok ilimizde bulunuyor. Böyle bir eğitim hizmetinin Zonguldak&[#]8217;ta da olması Zonguldak halkının ve Zonguldak&[#]8217;ta eğitimin adına bir şanstır. Bu konuda gerekli girişimlerimiz sonuç verdi ve bu dönüşüm Bakanlık düzeyinde gerçekleşti.
Özellikle de sözel alanlarda başarılı, sosyal zekâsı yüksek öğrencilerin eğitim-öğretim görmesi için kurulan Sosyal Bilimler Lisesi&[#]8217;nin Zonguldak&[#]8217;ta kurulması, eğitimde iddialı ve marka bir kent olmamız adına ayrıca önem taşıyor. Başta öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrenci velililerine, eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum&[#]8221; dedi.
Müdür Kırgil, Sosyal Bilimler Liseleri kuruluş yönetmeliğinde okulların hizmet amaçlarını da açıklayarak, &[#]8220;Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlar. Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar. Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar. Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir. Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur. Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar. Sosyal bilimler liselerinde öğrenciler; Türkçe, matematik ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim görebilmektedirler. Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır&[#]8221; dedi.

Kırgil, &[#]8220;100 kız, 100 erkek olmak üzere 200 kişilik kız ve erkek pansiyonu 2014-2015 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecektir. Konferans salonu ve spor salonu yapımına yakın bir zamanda başlanacaktır. Desteklerini esirgemeyerek, böyle bir okulu bölgemize kazandıran Sayın Vekilimiz Özcan Ulupınar&[#]8217;a ve tüm emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyorum&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi