Türkiye’de, özellikle büyük kentlerde uygulanmaya başlanan profesyonel apartman yöneticiliği, Zonguldak’ta da başladı. Bu konuda Zonguldak’ta ilk adımı atan, genç bir isim olan İş Güvenliği Danışmanı ve Jeoloji Mühendisi Uğur Turan. Zonguldak’taki sektörel boşluğu gören Turan, bu yolla apartmanlardaki yönetim sorunlarının azalacağı ve stresin sona ereceği görüşünde. Bu alanda iddialı bir çıkış yapan Turan, kat maliklerinin her anlamda daha rahat daha avantajlı konuma geçeceği görüşünde.

İşte Pusula’nın soruları ve Uğur Turan’ın sektöre ilişkin anlatımları...

Pusula: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Uğur Turan: Lise tahsilimi Mehmet Çelikel Lisesi’nde tamamladım. Lisans eğitimimi ise Jeoloji Mühendisliği’nde bitirdim. Aynı zamanda iş güvenliği uzmanıyım. Amatör olarak fotoğrafçılık ile uğraşıyorum.

Pusula: Neden mühendislik değil de ticaret?

Turan: Aslında bu işe girmeden önce kendi mesleğimle alakalı olarak mühendislik bürosu açmayı düşünüyordum. Fakat daha sonra ikisi arasında kalınca, hizmet sektörü daha ağır bastı ve bu işi seçtim. Kentimizde böyle bir hizmetin eksikliğini gördüm ve başladım.

Pusula: Profesyonel apartman ve site yönetimi nedir?

Turan: Profesyonel apartman site yönetimi, toplu yaşam alanlarımızın rahat, huzurlu, güvenlikli bir şekilde A’dan Z’ye her şeyiyle ilgilenilip yönetilmesidir. Stresli apartman toplantılarından, ‘yöneticilik sırası bana mı geldi?’ gibi sorulardan ve apartmanla alakalı kafamıza takılan bütün soru ve sorunlardan kurtarmak için yapılan bir hizmettir. Bunu biraz açacak olursak, biz yönetimini aldığımız projelerin genel yönetimini, bütçe, temizlik, teknik, sosyal, güvenlik ve personel yönetimi de dahil olmak üzere her şeyi ile ilgileniyoruz. İlk etapta apartmanımızın yönetim planı yok ise, yönetim planını oluşturuyoruz ve daha sonra yıllık işletme projesini hazırlıyor, kat malikleri ve sakinlerine duyuruyoruz. Gelir-gider takiplerini yapıp aidatların banka hesabında toplanmasını sağlıyoruz. Banka hesaplarında toplanan para, çift imza ile birlikte işlem görüyor. Bir imza bana ait olup, diğer imza ise apartmanda seçilecek olan bir denetçiye ait oluyor. Aynı zamanda bütün bu işlemler profesyonel programımıza kaydediliyor. Programımıza tüm kat malikleri, 7 gün 24 saat online olarak girip kontrol edebiliyorlar. Bunun için kat maliklerinin hepsine ayrı bir kullanıcı adı ve şifre vererek sisteme girişlerini sağlıyoruz. Ve bu şekilde her şey profesyonel olarak şeffaf ve güvenilir bir biçimde yönetiliyor. Burada kimsenin aklında soru işareti kalmamasını sağlıyoruz. Aynı zamanda apartmanımızın ortak kullanım alanlarında yapılması gereken tadilat, değişim, boya, temizlik gibi işleri varsa, bunların tespiti yapılarak, çözüm ortaklarımızla birlikte bu işler yapılıyor. Bütün işlemlerimiz faturalı ve belgeli olarak yapılmasına önem göstermekteyiz. Çözüm ortaklarımıza yapmış oldukları işler için faturaları apartman adına kestiriyoruz, böylece güven su istimalinin önüne geçiyoruz. Apartmanın yakıt alımı, yasal olarak tutulması gereken karar defterinin tutulması, personelin SGK işlemlerinin ve maaşının takibi, noter işlemleri, sayaç takipleri yine biz tarafından takip edilip yapılmaktadır. Diyoruz ki: “Biz yönetelim, siz rahat ve huzurlu bir yaşam sürün.”

Pusula: Bunun hukuksal dayanağı nedir?

Turan: Hukuki yönden dayanağımız 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’dur. Kanuna göre, ana gayrimenkulde sekiz veya daha fazla bağımsız bölüm varsa, yöneticisi olma zorunluluğu bulunuyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34’üncü maddesinde ‘ana gayrimenkulün yönetimi dışarıdan bir kuruma verilebilir’ denmektedir. Bu kanun çerçevesinde yapmış olduğumuz bütün yönetimler hukuka uygun şeffaf ve güvenilir şekilde yürütülmektedir. KMK’ya göre yöneticinin görevleri kat maliklerinin kararlarını yerine getirmek, ana gayrimenkulün onarım, tadilat, asansör, kalorifer gibi işlerinin yürütülmesini ve takibini yapmak vb. yükümlülükleri kanun çerçevesinde yürüteceğiz.

Pusula: Zonguldak’ta veya ilçelerinde bu uygulama ne zaman başladı veya neden bugüne kadar başlanamadı?

Turan: Bu uygulama kentimizde bizimle beraber profesyonel olarak başladı. Zonguldak’ta ilk ve tek profesyonel site, apartman, iş merkezi, kısaca toplu yaşam alanların yönetimini ve danışmanlığını yapmaktayız. Sadece Zonguldak ta değil, çevre illerde de ilkiz. Bu sektör, 30 yılını aşkın süredir Türkiye’de varlığını sürdürüyor. Ama Zonguldak halkımız bu hizmetle bizimle beraber tanıştılar. Zonguldak’ta geç başlaması, bu işle uğraşan firmaların kentimizde büyük sitelerin olmamasından kaynaklanıyor. Fakat son zamanlarda çok konutlu projelerimiz yükselmeye başladı. Bu sektörün öncüleri İstanbul, Ankara ve İzmir firmalarıdır. Kentimizde çok konutlu sitelerin az olması sebebiyle Zonguldak’a gelmediler. Fakat Zonguldak’ımız yeni projeleriyle her geçen gün profesyonel yaşam alanı yönetimine daha çok ihtiyaç duyuyor. Biz Zonguldak firmasıyız. Burada 8 daire ve üzeri her binaya hizmet veriyoruz.

Pusula: Bir apartman veya site kendi işini görebilirken, neden böyle bir hizmet alsın?

Turan: Çünkü bizim işimiz sadece yönetmek. Yani farklı bir işimizin yanında yaptığımız bir şey değil. Bundan dolayı da bütün mesaimizi bu işe harcıyoruz. Yaşam alanlarının huzurunu artırarak, komşuluk ilişkilerinin eski günlerdeki gibi sürdürmek istiyoruz. Başarılı bir bütçe planlaması ve yönetim organizasyonu ile uzun vadede aidat giderlerimizi düşürerek, konutlarımızın ana gayrimenkulün değerini itibarını arttıracağız. Bu nedenlerle kat malikleri ve sakinlerimize avantaj sağlayacağız. Biz kat maliklerini bilgilendirmek ve daha detaylı bir şekilde yönetimde yapacağımız işleri anlatmak için davetleri üzerine kat malikleri toplantılarına katılıyoruz.

Pusula: Apartman veya site görevlisini neye göre belirleyeceksiniz? Görevliyle apartman sakinleri arasında sorun yaşandığında ne yapacaksınız?

Turan: Çalışacak olan personellerimiz sitemizde, apartmanımızda yaşayan sakinlerimize daha iyi hizmet verecek, güler yüzlü olacak ve memnuniyeti sağlayacak kişiler olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü bizim amacımız yönetimini üstlendiğimiz projelerin daha huzurlu, daha güvenilir, daha temiz olmasıdır. Bundan dolayı personellerimize önem veriyoruz. Personellerimize zaman zaman eğitimler vererek, hizmet kalitemizi artıracağız. Aynı zamanda sakinlerimiz arasında dönemsel olarak memnuniyet anketleri yaparak, eğer varsa eksikliklerimiz unları gidermeye ve hizmetimizi arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunacağız.

Pusula: Apartmanların veya sitelerin güvenliği konusunda bir çalışmanız var mı?

Turan: Güvenlik konusu, değer verdiğimiz konularımızın başında geliyor. Çocuklarımız, eşimiz ailemiz biz işe veya seyahate gittiğimizde evlerimizde tek kalıyorlar. Aklımızın onlarda kalmaması güvenliklerini arttırmak için apartmanlarımıza güvenlik kamera sistemlerinin, sitelerimize ise güvenlik görevlileri ve güvenlik kamera sistemlerinin uygulanması konusunda önerilerde bulunuyoruz ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Bir de yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre apartmanlarımızda risk değerlendirmesi yapması gerekecek. 2016 yılında bu yasal bir zorunluluk haline gelecek ve yaptırmayanlara yüksek fiyatlarda ceza işlem uygulanacak. Kendim de iş güvenliği uzmanı olduğum için bu işlemleri zamanında uygulayacağız.

Pusula: Ticari hedefiniz nedir?

Turan: Zonguldak ilimizde bu hizmeti herkese ulaştırmak istiyoruz. Daha sonra bu hizmetimizin teknolojik ve hukuksal alt yapısını geliştirerek ülke genelinde franchising sistemini oluşturmak ve Zonguldak merkezli bir Türkiye markası yapmaktır. Bu röportajımızı okuyan sakinlerimizi daha detaylı olarak konuşmak için ofisimize bekliyoruz. Ayrıca (0.372) 666 07 67 numaralı ofis telefonu ile (0.532) 237 93 34 numaralı cep telefonundan ulaşabilirler. Umarım bu iş hem bizim için, hem de Zonguldak için hayırlı olur.
Editör: Pusula Gazetesi