Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının nöbet uygulamasının Zonguldak’ta da başladığını belirterek, nöbet uygulamasına tepki gösterdi.

Başkan Kara, “Türk Sağlık-Sen olarak, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulamasına başından beri karşıyız. Bu haksız uygulamanın dayanağı olan genelgenin iptali için Danıştay’a dava açtık” dedi.

Kara, yazılı açıklamasında, şunları söyledi:

“GENELGENİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY’A DAVA AÇTIK”

“200’ün üstünde görevi olan, belli bir nüfustan sorumlu olan aile hekimlerine, hastanelerde ikinci bir yük daha yüklenmesinin mantıklı bir izahı olduğunu düşünmüyoruz. Gündüz çalışıp, gece nöbet tutan, ertesi gün tekrar çalışmaya devam eden sağlık çalışanının sağlık hizmeti zorluklar gayet açıktır. Bu durum vatandaşlarımızın da aleyhine olan bir durum olacaktır. Sadece birinci basamaktan sorumlu olacaksınız diye çıkılan bir yolda aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına hastanelerde nöbet tutturmak çalışanların kandırılması ve açıkça zorla çalışmaya mecbur bırakılmasıdır. Sağlık Bakanlığı, ihtiyacı olan sağlık personelinden çok daha az bir sayı ile sağlık hizmeti vermektedir. Bu durumda Sağlık Bakanlığı elinde bulunan sağlık personelini etkin ve verimli bir şekilde kullanmak durumundadır. Bunun yolu da mevcut çalışanların iş yükünü arttırmak yerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 45’inci maddesi hükümleri çerçevesinde tüm sağlık çalışanlarını sınıfı içerisinde istihdam etmek ve Sağlık çalışanların sayısını artırmaktır. Çalışan sayısını gerekçe göstererek Aile Hekimliği çalışanlarına nöbet tutturmak yerine, çeşitli ayak oyunları ile nöbet tutması gereken çalışanları, nöbetten muaf ederek yeni görev yerleri icat etmekten vazgeçmek, daha adil bir uygulama olacaktır. Ayrıca Danıştay’ın Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının ihlal edilmemesine yönelik düzenlemelerin yapılamayacağı yönündeki karar rağmen nöbetin uygulama geçirilmesi de ayrı bir yanlıştır. Türk Sağlık-Sen olarak, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulamasına başından beri karşıyız. Bu konuda yaptıkları tüm eylem ve etkinliklerde çalışanlara destek olan tek sendika olduk. Çalışanların yanlarında olmaya da devam ediyoruz. Bu haksız uygulamanın dayanağı olan genelgenin iptali için Danıştay’a dava açtık. Ayrıca Danıştay’dan bu genelgenin dayanağı olan 6514 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’yi Anayasa aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini de talep ettik. Çalışanların hakları için mücadelede kararlı olduğumuz herkes iyi bilsin.”
Editör: Pusula Gazetesi