Zonguldak, Cumartesi günü güzel bir hava yaşarken, deniz sütlimandı. Dalgalar durulunca, Zonguldak Belediyesi 100’üncü yıl Şehirlerarası Otobüs Terminali ile DemirPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi arasındaki sahil şeridinde denizin değişen rengi dikkat çekti. Özellikle Karakum sahilinde akan kanalizasyonlar, yaydığı kötü koku ile de oradan geçenleri rahatsız etti.

Esasında bu durum yeni değil. Yılardır yaşanan bu manzaranın Mayıs 2013’te hizmete açılan Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi ile sona ereceği zannediliyordu. Ancak öyle olmadı. Zonguldak Belediyesi´nin 22 milyon Avro’luk Kanalizasyon Arıtma Tesisi’nin ana hattı üzerinde yaşanan bu manzara, yaşanan rezilliğin de ortaya çıkmasına neden oldu. Tesis; gerek 500 bin liralık elektrik borcu, gerekse şebeke sorunları nedeniyle yeterli düzeyde çalıştırılamıyor. Zonguldaklının mavi ve temiz deniz özlemi ise, bir türlü gerçekleşemiyor. Çalışmayan tesis ve verilmeyen hizmet için tüm abonelerden 1 lira alan Zonguldak Belediyesi, seçim sonrası bu rakamı en az 4 liraya çıkarmayı hedefliyor.

TESİS FİYASKO MU?

DYWIDAG International GMBH-MASS Arıtma Sistemleri-PASCH Cia S.A Consortium tarafından gerçekleştirilen tesisin işletimi, bir yıl süre boyunca aynı konsorsiyum tarafından yapıldı. Süre tamamlandı, devir teslim günü geldi. Mevcut atıkların ancak yüzde 25’inin toplandığı tahmin ediliyor. Ana güzergahlar dışında kalan atıklar ise, bu hatta dahil değil.

Onun için ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor.

Tesisin 500 bin liralık elektrik borcunu kimin ödeyeceği belli değil. Bu borç ödenmediği için sık sık elektrikleri kesilen tesisi çalıştırılamıyor.

Tesis, 35 bin m3/gün debiye sahip olurken, 127 bin kişi eşdeğer nüfusa göre dizayn edildi.

Proje kapsamında; 19,5 kilometre toplama hatları, ana boru hatları ve ev bağlantıları, 9 adet pompa istasyonu ve deniz deşarjı, ön arıtma, biyolojik arıtma, 640 metre DN 800 çapında çıkış suyu derin deniz deşarj hattı, çamur arıtımı, gaz sistemi ve kojenerasyon ünitesi bulunuyor. Projenin toplam bedeli 22 milyon 244 bin Avro…

AKDEMİR NE DEMİŞTİ?

Eski Belediye Başkanlarından İsmail Eşref’in çabalarıyla başlatılan, Secaattin Gonca’nın çabasıyla hazine garantisi sağlanan ve ihalesi gerçekleştirilen tesisin inşaatı, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in dönemine denk geldi. Akdemir, tesisisin açılışında yaptığı konuşmasında, “İlimizin en acil ihtiyaçlarının başında gelen çevreyi korumaya yönelik alt yapı tesislerinde 1998 yılında başlayan çalışmalarımız Kasım 2012 itibariyle gerçekleştirilmiştir. Bugün de bu projenin açılışını yapıyoruz. Ben bir Zonguldaklı olarak, bir belediye başkanı olarak bundan çok büyük bir onur duyuyorum. Ancak, bu anlamda burada bizden önceki belediye başkanlarımı da yürekten kutluyorum. Onlar bu işin adımını atmışlar. Projeyi uygulamaya koymak için bize de devletteki devamlılık esası itibariyle bitirmek nasip oldu. Zonguldak için gerçekten de büyük fırsat. Zonguldak halkı, bu nedenle şanslı... Tesisimiz atıkları tek tek ayırarak, çöp yerine atıyor. Zonguldak halkı hizmetin en güzeline layık… Zonguldak emeğin kenti... Bundan sonra Zonguldak’ın denizi ve dereleri tertemiz olacak. Gönül rahatlığıyla çocuklarımızı torunlarımızı denize girebilecek. Tesis, yüzde 40 kendi kendine elektrik üretiyor. Bir Zonguldaklı olarak bu anlamda da sevinçliyim” demişti.



Editör: Pusula Gazetesi