Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Devrek Kaymakamlığı, Devrek Belediyesi ve Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile hazırlanan ve üç gün boyunca devam edecek olan “Bastoncular için satış, pazarlama ve tasarım eğitim programı” Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nda başladı.

Üç gün boyunca devam edecek olan eğitim programına, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek Kaymakamı Orhan Yalınız, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, CHP Devrek Belediye Başkan Adayı Songül Malkoç, Devrek Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sefa Kocabaş, Devrek Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Akdemir, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekayi Bükrü, Devrek Bastoncular Kooperatifi Başkanı Metin Dedemen, Devrek Bastoncuları Derneği Başkanı Tansel Işık, İlçe Özel İdare Müdürü İlyas Açık, İl Genel Meclisi Üyesi Şahin Aldıbaş ve baston ustaları katılırken, konuşmacı olarak ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu katıldı.

BÜKRÜ: AMACIMIZ BASTONU DÜNYAYA TANITMAK

Programda ilk olarak Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekayi Bükrü bir konuşma yaptı.

Bükrü, konuşmasında; “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliği ile düzenlenen ve üç gün boyunca devam edecek olan, bastoncular için satış, pazarlama ve tasarım eğitim programına hepiniz hoş geldiniz. Eğitim programımızın amacı, Devrek Bastonu üzerinde değişik projeler yapmak, bastonumuzu tüm dünyaya tanıtmaktır” dedi.

SEMERCİ: DEVREK BASTONU İLE ÜNLÜDÜR

Daha sonra Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci Devrek Bastonunun önemli bir sanat eseri olduğunu ifade ederek; “Devrek bastonu ile ünlüdür. Devrek’te bastonculuk yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. 1892 tarihli Kastamonu Salnamesi Devrek’te 1892 yılında baston yapıldığını kanıtlamaktadır. Devrek Bastonu 1965’de bir bilgi yarışmasına konu edilmiştir. Daha sonraları ekonomik nedenlerle kaybolmak üzere olan baston 7 Temmuz 1984 tarihinde “Baston ve Güreş Festivali düzenlenirken yurt içi ve yurt dışında tanınır hale getirilmiş, ardından tanıtımı daha da yaygınlaştırmak için 1989 yılında “Baston ve Kültür Festivaline” dönüştürülmüştür. Devrek Bastonu festivaller hariç 1994 yılı içerisinde Kültür Bakanlığının desteğiyle Ankara ve Topkapı Sarayında düzenlenen sergilerde tanıtılmıştır. Birçok Üniversitede de Devrek Baston sanatı ile ilgili seminerler düzenlenmiştir” dedi.

KABAN: ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Valilik olarak bastonculuk konusunda önemli projeleri olduğunu belirterek; “Her şey bir adımla başlar. Yapacağımız projeler kağıt üstünde kalmamalı. İşbirliği içerisinde projelerimizi hayata geçirmeliyiz. Devrektaş’ın yanında bulunan alana Zonguldak Valiliği olarak yöresel ürünlerimizin tanıtılacağı, bastonlarımızın yapılacağı alanlar yapacağız. Devrek Bastonu gücü simgelediği için Devrek insanının da güçlü olduğunu belirtir. Devrek Bastonunun üzerinde değişiklik yaparak imzalarımızı bastonun üzerine atmalıyız. Bastonu tüm dünyaya tanıtmalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu, inovasyon kavramının ortaya çıkışı, tarihçesi, anlamı ve türleri, inovasyon geliştirmenin alt yapısı ve kurgusu, inovatif düşüncenin kodları ve tasarım kavramı, tasarım süreci analizi, anlamı, sürecinin üretime ve markalara etkisi hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Bastoncular için düzenlenen satış, pazarlama ve tasarım eğitim programının üç gün boyunca devam edeceği belirtildi.
Editör: Pusula Gazetesi