Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali, dün sabah Paşa Kebap’ta Yönetim Kurulu üyeleriyle düzenlediği kahvaltıda, esnafın sorunlarını kamuoyu ile paylaşırken, 26 Ocak’ta yapılacak genel kurul ile ilgili de bilgiler verdi.

22 senedir Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanlığı görevini sürdürdüğünü ve aynı zamanda esnaflık yaptığını ifade eden Başkan Küçükali, “Benim ve yönetimde bulunan arkadaşlarımın hiçbir zaman sadece oda başkanı veya yöneticisi unvanına sahip olmak gibi bir düşüncemiz olmamıştır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrası için de böyle bir düşüncemiz olmayacaktır” dedi.

Amaçlarının temsil ettikleri kitleye faydalı olabilmek ve sorunlarına çözüm bulabilmek, üyelerin hak ve hukukunu korumak, mesleki konularda eğitim faaliyetleri geliştirmek, mesleki dayanışmayı güçlendirecek, ekonomik ve sosyal anlamda huzurlu olabilmeleri sağlamaya çalışmak olduğunu söyledi.

“İLİMİZİN SORUNLARINA DA KAYITSIZ KALAMAYIZ”

Sadece mesleki değil şehrin tüm sorunlarına el attıklarını ifade eden Başkan Küçükali, “Zonguldak´ta görev yapan önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak, ilimizin sorunlarına olabildiğince duyarlı davranmayı da vicdani bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Çünkü hepimiz bu şehirde yaşıyoruz, hepimiz aynı geminin yolcularıyız, o halde mesleki sorunlarımız yanında, ilimizin sorunlarına da kayıtsız kalamayız. Bilindiği gibi küçük esnaf ve sanatkarlar toplumun belkemiğini oluşturur. Toplumda önemli bir denge unsuru olarak görülür. Ancak, özellikle son yıllarda gerek bakkal ve bayi esnafımız, gerek tüm küçük esnaf ve sanatkarlarımız adeta bir yaşam mücadelesi vermektedir. Siftah etmeden işyerini kapatan, borçlarını ödeyemediği için yasal takibe uğrayan, hatta cezaevlerine giren, çek ve senetleri protesto edilen, işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflarımız vardır. Bu tablo Zonguldak´ta daha da vahimdir. Örnek vermek gerekirse, Zonguldak, ülke düzeyinde bankaların yasal takip oranı en yüksek olan ikinci il durumundadır. Bartın ve Karabük illeri, ilimizden ayrılmadan önce sadece bir icra dairesi bulunan Zonguldak´ta bugün tam dört icra dairesi bulunmakta, beşinci icra dairesi kurulması için de çalışmalar yapılmaktadır. Verdiğimiz örnekten de anlaşılacağı gibi, pek çok konuda geride kalmış olan ilimiz, bankaların yasal takibi bakımından şampiyonluğa oynamaktadır. Zonguldak esnaf ve sanatkarı son derece güç şartlarda ayakta kalma mücadelesi vermekte, ancak esnaf temsilcileri olarak beklediğimiz çözümler tozlu raflarda bekletilmektedir. Bu tablo içinde üyelerimiz olan bakkal ve tekel bayi esnafının acil çözüm bekleyen sorunlarını da sizlerle paylaşmak ve yetkililere bir kez daha duyurmak istiyorum” dedi.

“MARKETLER YASASI’NIN ACİLEN ÇIKARILMASI LAZIM”

Bakkallar ve Tekel Bayileri olarak yıllardır marketler yasasıyla mücadele ettiklerini ifade eden Küçükali, şöyle devam etti:

“Marketler Yasası’nı her platformda dile getirdik. Bakkalımızın korunması için bu yasanın mutlaka çıkarılması gerektiğini siyasetçilerimize, milletvekillerimize ve kamuoyuna defalarca anlattık. Bizim marketlerden kastımız, büyük marketlerdir. Mahallelerimizde ‘büyük bakkal’ diyebileceğimiz marketler değildir. Vatandaşımızın her zaman yanında olan, ışığı her zaman yanan, veresiye defteri hiç kapanmayan, acil işi olanın, hastası olanın kapısına koştuğu bakkal esnafımızın, büyük sermayelerle faaliyet gösteren büyük marketlerle rekabet etmek şansı yoktur. Dolayısı ile toplumda denge unsuru olan küçük esnafımızın, bakkalımızın korunması için bu yasasın acilen çıkarılması gerekmektedir. Ülkemizde alkol ve sigara konusunda yapılan yasal düzenlemeler, içki ve sigara kaçakçılığının patlamasına neden oldu. Bu alanda kayıt dışı devreye girdi. Önceden çantalarla, valizlerle yapılan sigara kaçakçılığı şimdi TIR´larla yapılıyor. İstanbul´un göbeğinde kaçak sigara fabrikası yakalandı. Sigara ve alkol konusundaki kayıt dışı ülke ekonomisine büyük darbe vuruyor. Bu alandaki kayıt dışı ile üç Marmaray Projesi daha yapılabilirdi.”

“ZAMLAR HEM VATANDAŞI, HEM ESNAFI VURUYOR”

Başkan Şükür Küçükali, esnafın sıkıntılarını şu sözlerle dile getirdi:

“Piyasa koşulları ve her geçen gün çoğalan büyük marketler nedeniyle can çekişen bakkal esnafımız, son zamlar nedeniyle nefes alamaz duruma gelmiştir. Piyasadaki temel tüketim maddelerinin zamlanması demek, vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesi, dolayısı ile ticaret hacminin iyice azalması demektir. Pek çok üyemiz raflarını dolduramıyor, sattığı malı yerine koyamıyor. LPG´den temel gıda maddelerine değin peş peşe gelen zamlar sadece vatandaşımızın değil, esnafımızın da belini büküyor. Bunun dışında bütün yük küçük esnaf ve sanatkara yükleniyor. Yeni uygulamalar, yeni ruhsatlar, yeni harçlar hepsi esnafın üzerine yükleniyor. Hijyen eğitimi, kapasite raporu, alkol ve sigara satanlara ayrı ayrı ruhsat alma zorunluluğu hepsinin ücretleri arttırıldı. Dolar 2,50 lira sınırını aştı, Euro 3,10 lira sınırında. Piyasalarda para kalmadı. Bakkalımız ve küçük esnafımız hayatta kalma mücadelesi veriyor.”

“ÜYE SAYIMIZ 2 BİN 500´DEN 630´A DÜŞTܔ

“Zonguldak´ta dört sene önce odamıza kayıtlı 2500 üyemiz vardı. Bugünkü üye sayımız 630´dur. Başta bakkal esnafı olmak üzere küçük esnafımız eriyip gidiyor. Çözüm arıyoruz, Federasyon Başkanımızla sürekli görüşüyoruz. Kendisi de çaresizlik içinde. Bir an önce Hükümet düzeyinde acil önlemler alınması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarlar, bizim toplumumuzda önemli bir denge unsurudur. Hükümetin, yerel siyasetçilerin, milletvekillerinin biran önce esnaf sorunlarına sahip çıkmasını ve çözüm üretmesini bekliyoruz.”

“BAKKALLARIMIZ İÇİN TOPTAN DAĞITIM MAĞAZASI KURACAĞIZ”

Yıllardır mücadele ediyorum. Zonguldak esnafının kendisine ait toptan dağıtım mağazası olması için. Bunu sağlamak üzere büyük toptancılarla görüşüyorum. Depo yeri hazır… Bakkallar Odalarının toptan dağıtım mağazaları Trabzon, Bursa, Adana ve Adapazarı´nda mevcut. Bu konu üzerinde yoğun araştırma yapıyoruz. Bazı mahallelere toptan satış mağazalarının şubelerini kurmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Zonguldak Bakkallar Odası´nın öncülüğünde böyle bir toptan dağıtım mağazası açabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”

“İŞİNİ KAYBEDEN ESNAFA İŞSİZLİK SİGORTASI SAĞLANMALI”

“Nasıl ki, işini kaybeden bir işçiye devletimiz tarafından işsizlik sigortası sağlanıyorsa, işini kaybeden esnafımıza da işsizlik sigortası sağlanmalıdır. Sosyal adaletin gereği budur. Yukarıda da belirttiğim gibi son dört yıl içinde sadece bizim üyelerimizden binlerce esnafımız piyasa zorlukları nedeniyle işini kaybetmiş durumdadır. Devletin bütün sektörlere ve bütün çalışanlara aynı şekilde davranması da adaletin gereği olacaktır. Bugüne değin bakkal esnafımızı ilgilendiren konularda, yeni bilgi ve duyuruların kendilerine iletilmesinde Oda Başkanlığı olarak 30 civarında mesaj sistemi kullandık. Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası olarak yeni dönemde tüm üyelerimiz arasında bilgi ve iletişim sistemi kurmak üzere harekete geçiyoruz. Tüm üyelerimizin, doğum, düğün, vefat, hastalık gibi hallerinde mesaj sistemi ile birbirinden haberi olacak. Böylece, üyelerimiz arasındaki birlik ve beraberlik duygusu ile mesleki dayanışmayı da güçlendirmiş olacağız.

Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası olarak Şekerbank Zonguldak Şubesi ile çok uygun koşullarda kredi anlaşması imzaladık. Bu konuda protokol yapıldı, odamıza kayıtlı üyeler bu kredi anlaşmasından yararlanabilecek.”

“SİCİL AFFI MUTLAKA ÇIKARILMALI”

“Yukarıda belirttiğim gibi bakkal esnafımız dahil, tüm esnaf ve sanatkarlarımız ekonomik sorunlarla boğuşmakta, borçlarını zamanında ödeyemeyen esnaflarımız yasal takibe uğradığından bankalardan kredi kullanmaktadır. Kredi kullanamayan küçük esnafın işyerini yenileyip dönüşüm sağlaması mümkün değildir. Bu konunun çözümü ise mutlaka uygulanabilir bir sicil affından geçmektedir. Gerek Türkiye´de, gerek Zonguldak´ta tüm esnaf ve sanatkarlarımızın acil beklentisi bu yöndedir, Hükümet, yeni yasal düzenlemeler yaparak ve bankalarla anlaşma sağlayarak, uygulanabilir bir sicil affını mutlaka çıkarmalıdır.”

“YÖNETİME YENİDEN DAVET EDERİZ”

Başkanı Küçükali, son olarak tüm üyeleri 26 Ocak’ta yapılacak kongreye davet ederek, “Ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım oda yönetimine yeniden talibiz. Başkanlığa yeniden adayım. Bütün üyelerimize 26 Ocak´ta yapılacak genel kurulumuza katılmalarını, kongre salonunda görüş, düşünce ve önerilerini söylemelerini, eksiğimiz hatamız var ise ifade etmelerini bekliyorum. Benim bütün hayatım esnaflıkla ve son 22 yılım Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanlığı ile geçti. Üyelerimizin hak ve hukukunu savunmak için büyük mücadele verdim. Yine onlarla beraber olmak ve bu mücadeleye kaldığım yerden devam etmek üzere yeniden başkanlığa adayım. Tüm üyelerimize bir kez daha kongreye katılmaları için çağrıda bulunuyorum.”

Editör: Pusula Gazetesi