Meyve ve sebze yetiştiriciliği ile ünlü Çaycuma ilçesine bağlı Kayıkçılar Köyü’nde armut hasadı başladı. Çaycuma Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam ve Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, armut yetiştiricisi Hasan Girgin’in bahçesindeki hasada katıldı.

İNAM: “YÜZDE 30’U MASRAFA GİTTİ, YÜZDE 70’İ KAZANCI OLDU”

6 dönüm bahçenin yarı bodur ağaçlardan meydana geldiğini belirten Çaycuma Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, “Şu anda 6 yaşında olan bu bahçeden iki yıl önce hasat zamanı 10 ton ürün elde edilirken, bu yıl yaklaşık 25 ton ürün bekliyoruz. Bu bahçenin sulanması, ilaçlanması ve gübrelenmesi Ziraat Odamız öncülüğünde yapıldı. Üretici kardeşimiz de uygulamasını gerçekleştirdi. Armut bahçeleri, en fazla verimi 10 yaşından sonra veriyor. 15 yaşına geldiği zaman bir ağaçtan 2-3 ton armut elde etmek mümkündür. Yani 6 dönüm bahçeden 100 ton armut elde edileceği anlamına geliyor. Bu yıl üretici arkadaşımız dalında hasadın kilosunu 2 liradan sattı. Yaklaşık yüzde 30’unu bahçe için harcamış, yüzde 70’i de kazancı olmuştur. Çaycuma Ziraat Odası Başkanlığı olarak, çiftçilerimize her türlü desteği veriyoruz ve yeni girişimciler bekliyoruz. Bahçe sahibi Hasan Bey’e teşekkür ediyor, gelecek yıl hasadının daha bol olmasını diliyoruz” diye konuştu.

KANDEMİR: “ZİRAT ODASI”NI HEP DESTEKLEDİK”

Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir ise, Ziraat Odası’nı her zaman desteklediklerini belirterek, hasat zamanı meyve bahçelerini ziyaret ettiklerini söyledi. Başkan Kandemir, “Çiftçilerimiz ne kadar yüksek hasat alırsa, esnaf ve sanatkârımıza o kadar katkı sağlanır. Yöremizde daha çok meyve bahçeleri kurulmasını istiyoruz. Bu sene karpuz bahçelerini destekledik. Talep çok olduğu için karpuz bu sene bir ay erken bitti. Meyve bahçeleri artarsa, yöremize daha çok ekonomik katkı sağlayacaktır. Bahçe sahibi emekli kardeşimiz, kahve köşelerinde oturmamış, zamanını bahçesinde değerlendirmiş ve meyvecilikte başarılı olmuştur. Kendisinin diğer insanlara örnek olmasını diliyorum. Gençlerimizin asgari ücretle şehir dışında çalışmaktansa, kendi arsalarını bu şekilde değerlendirirlerse, daha çok kazanç sağlayacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bahçe sahibi Hasan Girgin de, hasattan memnun olduğunu ve bodur meyveciliği herkese tavsiye ettiğini söyleyerek, desteklerinden dolayı Oda Başkanlarına teşekkür etti.

Editör: Pusula Gazetesi