1- 50 lira borcu olana bile elektronik haciz uygulanacak
2- Sürücü koltuğunda sigara içen 88 lira ceza ödeyecek

Ye­ni ge­lir ka­lem­le­ri için kol­la­rı sı­va­yan hü­kü­met, bu ko­nu­da iki adım da­ha atı­yor. Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ‘Tah­si­lat Ge­nel Teb­li­ği va­tan­da­şın ca­nı­nı ya­ka­cak. Bu­na gö­re, am­me ala­cak­la­rı için yurt ça­pın­da mal var­lı­ğı araş­tır­ma­sı elek­tro­nik or­tam­da ger­çek­leş­ti­ri­le­cek. Ala­cak­lı tah­sil da­ire­le­ri, yet­ki alan­la­rı­na bağ­lı kal­mak­sı­zın doğ­ru­dan ha­ciz bil­di­ri­si teb­liğ ede­rek elek­tro­nik or­tam­da ha­ciz ya­pa­bi­le­cek. Bu mal­lar için ya­zı­lı or­tam­da mal var­lı­ğı araş­tır­ma­sı ol­ma­ya­cak. Gay­ri­men­kul­ler var­lı­ğı araş­tır­ma­la­rı, ta­pu si­cil mü­dür­lük­le­ri­ne ha­ciz bil­di­ri­si­nin teb­li­ği su­re­tiy­le ger­çek­leş­ti­ri­le­cek.

TV ya­yın hak­la­rı kap­sam­da

Da­ha ön­ce 5 bin li­ra üs­tü ola­rak be­lir­le­nen mik­tar da kalk­tı. Ar­tık 50 li­ra bor­cu ola­nın bi­le mal var­lı­ğı araş­tır­ma­sı on­li­ne ya­pı­lıp elek­tro­nik ha­ciz uy­gu­la­na­bi­le­cek. Mo­tor­lu ta­şıt, ha­va ve de­niz araç­la­rı ile iş ma­ki­ne­le­ri de elek­tro­nik or­tam­da hac­ze­di­le­bi­le­cek. Mar­ka, rad­yo TV ya­yın hak­kı ve pa­tent de ha­ciz kap­sa­mın­da.

Sü­rü­cü­ye 88 li­ra ce­za

Bu ara­da hü­kü­met si­ga­ra ya­sak­la­rın­dan da ye­ni ge­lir el­de ede­cek. 4207 Sa­yı­lı Tü­tün Ürün­le­ri­nin Za­rar­la­rı­nın Ön­len­me­si ve Kon­tro­lü Hak­kın­da Ka­nu­n’­da De­ği­şik­lik Ön­gö­ren ya­sa­ya gö­re, ar­tık hu­su­si araç­la­rın sü­rü­cü kol­tuk­la­rın­da si­ga­ra içi­le­me­ye­cek. Bu hük­me uy­ma­yan ki­şi­le­re 4207 Sa­yı­lı Ka­nu­n’­un 5. Mad­de­si kap­sa­mın­da ce­za ve­ri­le­cek. Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün her yıl gün­cel­le­di­ği bu ce­za 2013 için 88 li­ra.
Res­to­ran­lar­da si­ga­ra içil­me­si­nin önü­ne geç­mek için de şart­lar ağır­la­şı­yor. Sağ­lık Ba­ka­nı Meh­met Mü­ez­zi­noğ­lu, si­ga­ra ya­sa­ğı­nı ikin­ci kez ih­lal eden iş­let­me­le­re ka­pat­ma ce­za­sı uy­gu­la­ya­cak­la­rı­nı açık­la­dı.
Mü­ez­zi­noğ­lu, “Bir işletme si­ga­ra ya­sa­ğı de­li­ne­cek­se 5 bin li­ra faz­la öde­me alı­yor. Bu du­rum­da da ya­sa­ğın cay­dı­rı­cı­lı­ğı or­ta­dan kal­kı­yor. Bu dü­zen­le­me ar­tık de­ğiş­ti­ril­di. İl­kin­ce pa­ra ce­za­sı ikin­ci ya­da üçün­cü kez ya­sa de­li­nir­se o ku­rum ka­pa­tı­la­ca­k” şeklinde konuştu.
Ya­pı­lan dü­zen­le­me­ye gö­re, si­ga­ra içil­me­si­ne izin ve­ri­len iş­let­me­ler, bir yıl için­de bu hük­mü üç kez çiğ­ner­se, dör­dün­cü­de 10 gün ile 30 gün sü­rey­le ka­pa­tı­la­cak.
Her bir ih­lal­de ise ke­si­len pa­ra ce­za­sı kat­la­ma­lı ola­rak uy­gu­la­na­cak.

Editör: Pusula Gazetesi