Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, Pusula&[#]8217;yı ziyaretinde, derneğin çalışmaları ve projeleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı. Zonguldak ile Almanya&[#]8217;nın Recklinghausen kenti arasında yapılan &[#]8220;Kardeş Şehir Projesi&[#]8221;nin Zonguldak için de ayrı bir önemi olduğunu belirten Karakulak, bu işbirliğinin devam etmesi durumunda eğitim ve teknoloji transferinin maliyetsiz sağlanabileceğini söyledi.

Kongre sürecinin hatırlatılması üzerine Mart ayında kongre gerçekleştirdiklerini belirten Karakulak, &[#]8220;24 Mart 2013 tarihinde yaptığımız genel kuruldan sonra hızlı bir şekilde üye çalışmaları başladı. Üye çalışmalarının paralelinde Almanya&[#]8217;daki resmi kurumlarla, eyalet hükümetiyle, siyasi kuruluşlarla, eğitim kurumlarıyla hızı bir şekilde tanışma çalışmalarına başladık. Bunları neticesinde derneğimizle eyalet meclisine kadar mecliste görev yapan milletvekillerimizle derneğimizi tanıştırdık. Kendilerine görüşlerimizi aktardık. Bunun neticesinde derneğimizi ziyaret ederek dernekle ilgilendiler ve ilgileri arttı. Avrupa Birliği projeleri hazırlamak istediğimiz için bir seminere kayıt olmak istediğimizi ifade ettik. Çeşitli çalışmalarımız oldu&[#]8221; dedi.

&[#]8220;EKİM AYININ İLK HAFTASINDA İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ&[#]8221;

Karakulak, &[#]8220;Kardeş Kent Projesi&[#]8221; ile ilgili şu bilgileri verdi:

&[#]8220;Cumhuriyetimizin ilk vilayetlerinden biri olan ve Avrupa&[#]8217;ya en çok göç veren ilimiz Zonguldak&[#]8217;tır. Bu vilayetimizin Avrupa&[#]8217;da kardeş kenti olması gerekiyordu. Çünkü Avrupa&[#]8217;da çok gurbetçisi var. Bu düşünceyle 2005&[#]8217;te başka kentin kardeş kent arama çalışmaları varmış. Bu çalışmalar zamanla yavaşlamış, bazen de hızlanmış. Ama 2009&[#]8217;dan itibaren de belirli bir yöne doğru gitmiş. Geçen sene yaz ayında Recklinghausen bölgesine gittik. Burası büyük bir vilayet, 9 tane kaymakamlığı ve belediyesi olan bir vilayettir. O bölgeden bir milletvekili Zonguldak ilimizi ziyaret etti. Kardeş kent çalışmalarımız dahilinde daha önce bilgimizde olan bir çalışmaydı. Ama derneğimiz bu çalışmaya fazla dahil olmamıştı. Çünkü Zonguldak&[#]8217;ın karşısında küçük belediye olarak görülüyordu. Zonguldak büyük bir vilayet, Recklinghausen de 70-80 bin nüfusu olan küçük bir belediyeydi. Onun için &[#]8216;tepki alır&[#]8217; düşüncesiyle fazla sıcak bakmamıştık. Seçime bir buçuk ay kala tekrar eski yönetim bu görüşmeleri yapmak için beni görevlendirdi. Almanya&[#]8217;daki kardeş kent görüşmelerini yürüten komisyonla görüşme yaptık. &[#]8216;Recklinghausen Valilik bazında kardeş kent çalışmasına dönüştürürse, o zaman eşitlik olur&[#]8217; dedik. Yoksa Avrupa&[#]8217;da yaşayan gurbetçilerimiz tarafından tepki alabilirdik. Bu kabul görüldü. Görüşmeler bu yönde devam etti. Recklinghausen&[#]8217;un Valisi bu işe destek verdi. Şu anda iktidarda bulunan meclis kararı alındı. Eyalette sosyal demokratların partisi iktidarda olduğu için o bölgede de yine karar alındı. Şu anda Zonguldak Valiliği ve Recklinghausen Valiliği &[#]8216;Kardeş Kent Projesi&[#]8217; içindeler. Yürütmeler neticelendi. Artık önümüzdeki Ekim ayının ilk haftasında oradan gelen misafirlerimizle &[#]8216;Avrupa Etkinliği&[#]8217; adında bir etkinliği tanıtacağız. Hem de imza töreni gerçekleşmiş olacak. Sayın Valimiz başta olmak üzere Belediye Başkanımız, Milletvekillerimizi buraya davet etmek için resmi yazıları çıkaracağız.&[#]8221;

&[#]8220;MADENCİLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPAN ŞİRKETLERİN ZONGULDAK&[#]8217;A KARŞI İLGİSİ ÇOK&[#]8221;

Dernek olarak madencilik alanında yaptıkları bir program olduğunu ifade eden Karakulak, &[#]8220;Zonguldak maden kenti olduğu için yaşadığımız bölge de bir maden bölgesi, madene çok ağırlık vermiş bir kent&[#]8230; Hala iki maden ocağı aktif üretim yapıyor. Bu bölgede madencilikle ilgili çalışma yapan şirketlerin Zonguldak&[#]8217;a karşı ilgisi çok, ama onlara yeterince ön ayak olmayı sağlayamadık. Dernek olarak da yapamadık. Bundan sonra &[#]8216;Kardeş Kent Projesi&[#]8217; oluşumundan sonra hızlanacak. Çünkü bize böyle bir talep var, sorular soruluyor. Bunu üniversite bazında, sağlık kurumlarına aktarmak gerekir. Orman Bölge Müdürlüğü&[#]8217;nü bununla ilgili ziyaret ettim. Meslek eğitim okulları gibi birçok alanlarda Zonguldak&[#]8217;a verimli olmaya çalışacağız. Projelerin getirisi bizlere çok olacak. Elimizde somut çalışmalar var, ama imzalanmış resmi bir şey yok. Önümüzdeki Eylül ayında bir heyet gelecek. Oradaki kapanan maden ocaklarının yeni teçhizatlarından, özellikle buna dikkat ediyoruz. Oradaki pek kullanılmamış, neredeyse &[#]8216;sıfır&[#]8217; diyebileceğimiz araç gereçlerin Zonguldak&[#]8217;a gelmesini sağlayacağız. Kardeş kent getirilerinden bir tanesi de budur. Oradaki mühendislerin, Alman teknisyenlerin, Türk kökenli teknisyenlerimizin, maden mühendislerimizin Zonguldak&[#]8217;a ilgisini canlandırdı. Geçen sene derneğin de desteklediği bir projemiz vardı. Burada 14 öğrencimizin, 4 hocamızın da içinde olduğu grup, yer altına indiler. Araç-gereç kullanım semineri gördüler, sertifika aldılar. Bunun gibi maden ocaklarında kazaları önleyebilmek adına eğitimlerini Almanya&[#]8217;da almalarını sağlayacağız. Oradaki eğiticileri buraya getirmek için çabalayacağız. Bu bizim en önemli çalışmalarımızdan biri olacak&[#]8221; diye konuştu.

&[#]8220;BÖLGEDE İLK ÖNCE HAVALİMANININ BÜYÜTÜLMESİ GEREKİYOR&[#]8221;

Zonguldak&[#]8217;taki havaalanıyla ilgili konuşan Karakulak, &[#]8220;Zonguldak Havalimanı konusuna fazla girmek istemiyorum. Çünkü bölgede ilk önce havalimanının büyütülmesi gerekiyor. Havalimanı yöneticileri de bu konuda talepliler, görüşlerimiz bu anlamda uyuşuyor. Havalimanının büyütülmesi gerçekleştiğinde zaten bu fiyatların otomatik olarak aşağı çekileceğine inanıyorum. Bunlar karşıdaki şirketin fiyatları, zannetmiyorum ki yönetim kurulunun fiyatlarla bir yetkisi yok, alakası olduğunu da zannetmiyorum. Çünkü o yöneticilerle görüşmelerimiz oldu. Oraya bir tek şirket uçağını yolluyor. Her şirket uçağını yollamıyor. Arazinin durumu ve konumu ortada&[#]8230;&[#]8221; dedi.

&[#]8220;GENİŞ KAPSAMLI DESTEK GÖRÜRSEK, BİZLER O İŞTAHLA ALMANYA&[#]8217;DA DAHA HIZLI ÇALIŞIRIZ&[#]8221;

Taleplerini dile getiren Karakulak, şunları söyledi:

&[#]8220;İlgili kurumların başta Valimiz olmak üzere bizi yalnız bırakmamalarını talep ediyoruz. Bizim Zonguldak&[#]8217;ta belediye olsun, üniversite olsun bazı kurumlardan geniş destek istiyoruz. Biz Zonguldak&[#]8217;ta hoş karşılandığımızı hissetmek istiyoruz. Şimdiye kadar belki hissedemedik, ama artık geniş kapsamlı destek istiyoruz. Ne kadar destek görürsek, bizler o iştahla Almanya&[#]8217;da daha hızlı çalışırız. Daha çok enerji ve efor sarf ederiz. Bizler bundan sonra gurbetçilerimizin Türkiye&[#]8217;de tatil için geldiklerinde daha hoş, daha konforlu tatil yapabilmeleri için ve burada horlanmamaları için, ön yargıyla yaklaşmamaları için özel çalışmalarımız var. Bütün beldelerde, kaymakamlıklardan talebimiz var. Merkezi Zonguldak&[#]8217;ta olmak üzere gurbetçilerimizin yaşadığı sorunları aktarabilmek için direk ofisler açmak istiyoruz. Örneğin Çaycuma Belediye Başkanımız bu konuya çok sıcak baktı. Bunun yapılması gerektiğini savundu. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi