Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, 67 TV’de önceki akşam konuk olduğu “Gözlem” programında gazeteci Akay Turhan’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Parti çalışmalarından Zonguldak Belediyesi’nin çalışmalarına, istifalardan yerel seçim sürecine kadar pek çok soruya yanıt veren Başkan Furat, AK Parti iktidarını da sert dille eleştirdi.

Turhan, programda, Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz’ün “CHP’de neyin kavgası?” başlıklı yazısında yer alan soruları da hatırlatarak, Furat’a yönelttiği sorulara ilginç yanıtlar aldı.

CHP İl Başkanı Halil Furat, soru üzerine CHP’li Belediye Meclis üyelerinin 2 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen Meclis toplantısına neden katılmadıklarını şöyle açıkladı:

“MECLİS ÜYELERİ AKDEMİR’E ‘BU KADAR YOĞUN GÜNDEMDE NEDEN İZİN YAPIYORSUN?’ DİYE GÖNÜL KOYMUŞLAR”

“En son yaptığımız partideki grup toplantısı, bana göre yaptığımız toplantıların en verimlisiydi. Her şeyi tartıştık, her şeyi konuştuk. Yaz mevsimi nedeniyle birçok arkadaşımız tatile çıktı. 13 arkadaş toplantıya katıldı. Diğer arkadaşlar da izne çıktı. Bütün bu konuları konuştuk. İmar ile ilgili, benzin istasyonu ile ilgili konuları görüştük. Belediyeye benzin istasyonuyla ilgili müracaat gelmiş. Belediye de bu müracaatları değerlendirir. Tabii ki yasal boyutunu, prosedürlerini yerine getirmek gerekiyorsa, vatandaşın talebini belediye yerine getirmek zorundadır. Ben belediyecilik bilmem, yapmadım, ama bu toplantılara girdiğimiz için sürekli bu tartışmaları yaşıyoruz. Mecliste arkadaşlarımızın çoğuyla konuştum. Şöyle bir sıkıntı yaşamışlar. ‘Belediye Başkanı, böyle önemli konuların görüşüleceği bir mecliste neden vekalet bırakıyor? Önceden programlanmamış, söylenmemiş mevzu olduğu için’ diye gönül koymuşlar. Ama son meclise geldiler ve maddelerin hepsi meclisten geçti. Bunun altında ‘kavga varmış’ diye bir şey aramaya gerek yok. Vekalet alacak arkadaşımız Gürbüz Kamber de, bu sıkıntılar neticesinde, ‘Madem arkadaşlarımızın böyle bir talebi var, ben o zaman vekalet etmiyorum’ demiş. Başkanımız da bu sefer bir başkasını görevlendirmiş. ‘Herhangi bir uyumsuzluk var’ diyemeyiz. Uyumsuzluk olsa, meclise gelip de oy vermezlerdi. Arkadaşlar, Başkan Akdemir’e, ‘Bu kadar yoğun gündemde neden izin yapıyorsun? Keşke bizi bilgilendirseydin’ diye gönül koymuşlar. Bu işi sulandırmaya ya da başka bir şey aramaya gerek yok. Bunları ‘saptırma’ olarak buluyorum. Gündemin ağırlığı, gündemin çokluğu nedeniyle Başkan bize en son ayrılırken, grup dağılırken, ‘Ben arkadaşı vekil bıraktım’ deyince, arkadaşlar buna tepki koymuşlar. Benim burada yalan konuşacak halim yok, olanı-biteni söylüyorum. Meclise gelmemek, Meclis üyesinin kendi özgür iradesiyle demokratik hakkını kullanmış, ‘niye geliyorsun, niye gelmiyorsun?’ diyemiyorsunuz. Kısaca Belediye Başkanı’na tavır olsaydı, ‘son toplantıya da gelmezlerdi’ diye düşünüyorum.”

Gazeteci Turhan, “Partinizde son günlerde olumsuz olaylar yaşanıyor, Ereğli’de de bir takım istifa olayları yaşandı. Siz İl Başkanısınız. Siz de bir otorite eksikliği olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Furat, “Bunun otoriteyle ne ilgisi var? Elimde sopayla meclis üyelerinin peşinde dolaşacak halim yok. Sonuçta meclise gelmeyerek demokratik haklarını kullanmışlar” şeklinde yanıt verdi.

Editör: Pusula Gazetesi