Ereğli Belediye Meclisi&[#]8217;nin Temmuz ayı olağan toplantısı gündem oluşturulmasında yaşanan sert tartışmalar gerekçe gösterilerek, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından 7 Temmuz 2013 Pazar gününe ertelendi.

3 Temmuz Çarşamba günü yeterli çoğunluk sağlanamadığı için dün toplanan meclise ek gündem ve gündem maddeleri üzerinde yapılan tartışmalar damgasını vurdu. Yoklamanın ardından toplantı yeter sayısının olduğunu söyleyen Posbıyık, ek gündem maddelerini aldı. AK Parti grubu ve bağımsız üyelerden gelen ek gündem önerilerini alan Posbıyık, önerileri okuduktan sonra, "Mevcut öneriler biri dışında kanuna aykırıdır. Bu nedenle oylama yapmaksızın gündeme almayacağım" dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da yönetmeliklere göre kanunları meclisin çözemeyeceğini, kanunun verdiği yetkiyi uygulamak zorunda olduklarını belirterek önergelerin kabul edilemeyeceğini söyledi. Verilen önergelerinin oylamaya sunulmasını isteyen bağımsız ve AK Partili meclis üyelerine Başkan Posbıyık, &[#]8220;Kanuni maddeler gündeme getiremez, beni mahkemeye verin. Sizin Aydın Karadağ&[#]8217;ın orada zincir kurmanıza benzer&[#]8221; diye yanıt verdi.

Bağımsız meclis üyelerinin verdiği önergeleri okuyan ve eleştiren Başkan Posbıyık, daha sonra AK Partili Meclis üyelerinin verdiği &[#]8220;meclis ses ve görüntü kayıtlarının 6 ay süreliğine saklanması&[#]8221; önergesini okudu. AK Partili ve Bağımsız Meclis üyeleri, Başkan Posbıyık&[#]8217;ın tavırlarını eleştirerek, kendi verdikleri önergeyi ret ettiler.

POSBIYIK: &[#]8220;AYIPTIR, HİÇBİR İŞE YARAMIYORSUNUZ&[#]8221;

Meclisin ana gündem maddesinin oylaması, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylamada oy çokluğu ile gündem maddeleri ret edildi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında, &[#]8220;Ayıptır, hiçbir işe yaramıyorsunuz, bu meclisi çalıştırmamakla ne iş yapacaksınız? 4 ayınız kaldı, benim meclisten para istediğim falan yok, kendi kendinize oynuyor, Ereğli halkına rezil oluyorsunuz. Kanunsuz önergeleri gündeme almıyorum, ben konulara hakimim, dersime çalışıyorum. Ereğli halkı oyun değil, çalışma bekliyor&[#]8221; dedi.

Başkan Posbıyık, bazı belediye meclis üyelerine ve belediye görevlilere ne yapılacağını sorarken CHP&[#]8217;li Meclis Üyesi Erol Çivici de, &[#]8220;Başkanım, gündem maddelerini kabul edelim, komisyonlara gönderelim&[#]8221; önerisini getirdi.

Başkan Posbıyık, &[#]8220;Genel arzu üzerine bunu komisyona aktaracağız, bunu komisyonda ret edeceğiz. Çünkü yasa dışı bir şey. Arkadaşlarımız derslerine çalışmadıkları için, Halil Bozkuş ve Necat Bakan önerge veriyor. 20 Senelik belediye başkanıyım, bazı arkadaşlarımızı tenzih ediyorum, böyle bir meclis görmedim. İlk defa görüyorum Ereğli&[#]8217;nin haline acıyorum. CHP&[#]8217;ye yeni geçerken mecbur olduk bazı şeylere&[#]8221; sözleri ile konuştu.

AK Partili Meclis Üyesi Yusuf Kalay ise, gündem maddelerinin ret edildiğini, bu yüzden meclis toplantısının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra önce ret edilen AK Partili meclis önergesi yeniden gündeme alındı ve oy birliği ile kabul edildi.

Bağımsız meclis üyelerinin önergelerinin okunması sırasında AK Partili Belediye Meclis Üyesi Esra Alpago ile CHP&[#]8217;li Belediye Meclis Üyesi Nalan Köseoğlu Selvi arasında tartışma çıktı. Tartışma bir süre devam etti. Başkan Posbıyık daha sonra bağımsız ve AK Partili meclis üyelerinin verdiği önergeleri okuyarak oylamaya sundu.

Oylamada gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 5 dakikalık ara verildiğini duyurdu. Başkan Posbıyık&[#]8217;ın yaklaşık 35 dakika sonra meclise gelerek, toplantıyı 7 Temmuz 2013 Pazar günü saat 10.00&[#]8217;a ertelediğini duyurarak salondan ayrıldı.

KALAY: &[#]8220;YAPILAN TAMAMEN HUKUKA AYKIRI BİR OLAYDIR&[#]8221;

AK Partili Meclis Üyesi Yusuf Kalay da, Başkan Posbıyık&[#]8217;ın kararına tepki göstererek, &[#]8220;Acil durumlarda meclisi terk edebilir, meclis ikinci başkanına devam ettirmekle ilgili yetkiyi verebilir. Başkan da, meclis ikinci başkanı da terk etti. Normal gündemimiz açılmadı bile. En azından bir maddenin görüşülüp ondan sonraki maddelerin görüşülüp karara bağlanıp ileri bir tarihe ertelenmesi gerekir. Yapılan tamamen hukuka aykırı bir olaydır. Bizde bunu ilk kez yaşıyoruz. Biz vatandaşlarımızın sıkıntılarını dile getirdik onları gündeme taşımak istedik. Kanunun bizlere verdiği hakları kullanıyoruz, başkan ve meclis üyeleri önerge verebilir diyor biz de önerge veriyoruz oylarsın gündeme alırsın veya almazsın. Başkanımız artık yorulmuş, meclisi yönetemiyor&[#]8221; dedi.

Kalay, yaşanan durumu ilgili makamlarla görüşerek, hukuksuzluğun giderilmesine çalışacaklarını, öncelikle Ereğli Kaymakamı ile görüşerek durumu aktaracaklarını sözlerine ekledi. Daha sonra AK Partili üyeler, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay ile görüştüler.
Editör: Pusula Gazetesi