Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser ve Kanserden Korunma Haftası etkinlikleri çerçevesinde yeni hizmete giren Karaelmas Küçük Sanayi Sitesi Sosyal Tesisleri&[#]8217;nde usta ve çıraklara &[#]8216;Kanser ve Çevre Sağlığı&[#]8217; ile ilgili olarak eğitim verildi.
Eğitime İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayriye Göktaş, İl Sağlık Müdür Yardımcılarından Dr. Birsen Turan, Dr. Orhan Şahin, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, Uzun Mehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi&[#]8217;nden Uzman Dr. Abdülkadir Erbağcı, sanayide çalışan usta ve çıraklar katıldı. Düzenlenen eğitimin Kanser Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Birsen Turan açılış konuşması yaptı. Ardından sinevizyon gösterisi ile konuşma yapar Uzman Dr. Abdülkadir Erbağcı, &[#]8220;Burada çalışan insanların tozlu ortamlarda çalışmaları esnasında solunum sistemini koruyan mutlaka maske takmalıdır. Kaynakçılarımızın öncelikle kendini koruyacak baret, maske gözlük ve önlük takmaları gerekmektedir. En önemli olan da kaynakçı, mesleğini bıraktıktan sonra gözlerde kayma yaparak göz hastalıklarına sebep oluyor. Bunun için çalışırken mutlaka koruyucu önlemler alması gerekiyor. Özellikle boya çok ciddi bir sağlık problemi çıkartıyor. Akciğer ve solunum yollarını etkiliyor. Akciğer Kanseri&[#]8217;ne yol açabiliyor. Kanser olgusu özellikle boyada ki kimyasal maddelerden oluşabiliyor. Bunun için havalandırmanın çok önemlidir. Sonuç olarak ne yaparsak yapalım önce sağlığımızı ve çevremizi mutlaka korumamıza dikkat etmemiz gerekiyor &[#]8220; dedi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun ise konuşmasında şunları kaydetti:
&[#]8220;Sağlıklı bir çevre oluşumunda hem devlet, hem de vatandaş sorumludur. Çevre ve çevre değerlerinin korunması için idari yapılanmaya gidilmiştir. Artık günümüzde cezayı uygulayan kanunlar var. Bu sadece para değil yargı cezası boyutu da var. Kişi kasten çevreyi kirletiyor ve çevreye zarar veriyorsa altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Günümüzde bir kişi, bir kişiyi silahla öldürebiliyor, fakat kişi çevreyi kirlettiği için binlerce kişiyi öldürebiliyor. Bugün karşılaştığımız uygulamada kişiler ceza almayacak gibi görünse bile bundan sonra ceza almayacak anlamına gelmemektedir. Yakın zamana kadar atık yağları üstüb ile sobalarda yakılıyordu. Halbuki böyle olmaması lazım, bu soba ısı verirken çok büyük kanserojen etkisi bulunuyor. Bu tür atıkların 900 ile bin 200 derecedeki fırınlarda yakılmalıdır. Atıklar mutlaka bertaraf tesislerine verilmelidir ve gelişi güzel yerlere verilmemelidir.&[#]8220;
Editör: Pusula Gazetesi