Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, gazeteci ve yazarlarla makamında bir araya geldi. Gündemin yoğun olması nedeniyle beklenen katılım sağlanamazken, gazetecilerin önerisi ile üniversite içi gezi programı başka bir güne ertelendi. Rektör Özer, sohbet sırasında soruları yanıtlarken, üniversite ve kent ilişkisine dikkat çekti. Zonguldaklıların üniversitenin önemini kavradıklarını ve bu ilişkinin daha dinamik hale gelmesi için çalıştıklarını belirten Özer, kentin üniversitenin akışına paralel büyümesi ve gerisinde kalmaması gerektiğini vurguladı. Üniversite bünyesinde gün itibariyle devam eden farklı yatırım projelerinin 70 milyon TL&[#]8217;yi bulduğuna dikkat çeken Özer, üniversitedeki büyümenin ve kente katkısının daha iyi anlaşılabilmesi için işadamlarına, yatırımları ve üniversitenin içindeki değişimi, gelişmeyi yerinde göstermek istediğini söyledi. Üniversitedeki büyümeye, gelişmeye ve artacak öğrenci-akademisyen sayısına paralel yapılabilecek pek çok yatırım olduğunu belirten Rektör Özer, fikirlere açık olduğunu belirtti. Özer, siyasete atılıp atılmayacağı veya böyle bir teklif gelmesi durumunda yaklaşımının ne olacağı yönündeki soruya, &[#]8220;Kesinlikle hayır. Bugün değil, her zaman hayır. Bu görevim bittikten sonra da akademik anlamda hedeflerim olacak&[#]8221; dedi.

&[#]8220;ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ&[#]8217;Nİ İSTİYORUZ&[#]8221;

Buluşmada pek çok konu gündeme geldi. Özer, Endüstri Meslek Lisesi&[#]8217;nin üniversiteye devriyle ilgili talebin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

&[#]8220;Meslek Lisesi&[#]8217;ni biz Erdal Bey zamanında da talep ettik. Erdal Bey&[#]8217;in bana dediği, &[#]8216;Orada 3 bin 500 öğrenci okuyor. Bina yaptırın. 3 bin 500 kişiyi oraya transfer ettirin ve size orayı verelim&[#]8217; demişti. Üniversitemizin referans noktası 1924. O referansla fiziksel olarak birleşmemiz lazım. Yani oranın bir şekilde üniversitenin olması lazım... Sembolik de olsa bir binasının üniversiteye ait olması lazım. Mesela biz o binayı Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanabiliriz. Dolayısıyla da o mekanla birleştirilmiş olur. Gönül rahatlığıyla &[#]8216;1924 bizim referansımız&[#]8217; diyebiliriz. Ama şu ana kadar bir gelişme yok. Yatırım bütçeleri çok kritik şeylerdir. Bir sene sonrasını bekleyecek durumunuz yok. Planımızı yapmamız ve hızlı bir şekilde kaynaklarımızı aktarmamız lazım. Bir sene sonra verilirse, oranın yatırımını 2 sene sonra gerçekleştirebilirsiniz. Onun için biz mevcut kampüslerimize yöneldik. Makro plan yapmaya çalışıyoruz. Onun için benim hiçbir yerden arazi talebim yok. Bizim tek problemimiz, arazilerimizi verimli kullanmak. Biz de verimli kullanıyoruz. Makro planlarımızı yaptırdık. Üniversitelerin aslında temel sorunu, bir üniversite kurulduğu zaman 50 yılının planlanması lazım. Bir bina yapılacaksa, arazide en uygun yer neresiyse oraya kurulması gerekir. Ama genelde bir sonraki bina yapıldığı zaman arazi tıkanıyor. Çünkü bir sonrakinin planı yapılmamış. Bunlar planlı yapılırsa kafada üniversitenin nereye gideceği de belli olur.&[#]8221;

&[#]8220;ZONGULDAK SİNERJİSİNİ KULLANAMIYOR&[#]8221;

Özer, daha fazla destek verilmesi durumunda Zonguldak&[#]8217;ta çok daha fazla şeyler yapabileceklerini belirterek, &[#]8220;Bazı şeylerde ben başlangıçta çok ısrarcı davrandım. Merkez Atölye&[#]8217;ye talip oldum, şehrin dönüşümüyle ilgili başka yerlere de talip oldum. Sağlık Yüksekokuluyla ilgili kapasiteyi arttıracaktık. Ama bu zaman kadar Zonguldak&[#]8217;tan hiçbir şey almadık. Hep verdik. Binalarımızı, arazilerimizi verdik. Zonguldak&[#]8217;ta süreçler yavaş gidiyor. Zonguldak çok güzel, örgütlü bir kent, ama iş yapabilirlik anlamında bu örgütlü olmanın getirdiği sinerjiyi pozitif anlamda kullanamıyor. Kullanamadığı zamanda iş yapabilirlik düşüyor. O nedenle şehir ve araziyle ilgili bir şeyim yok. Ben arazilerimi çok verimli şekilde kullanmaya bakıyorum&[#]8221; dedi.

&[#]8220;LAVUAR ALANINI TEKLİF ETTİLER&[#]8221;

Uzun zamandır kamuoyunun gündeminde olan lavuar alanının kendilerine teklif edildiğini belirten Özer, üniversite ve kent algısı açısından yaşamsal ve sosyal dengeleri hatırlatarak şunları söyledi:

&[#]8220;Mesela bana lavuar alanını teklif etmişlerdi, ama ben istemiyorum. Çünkü orası şehrin nefes alması gereken yerlerdir. Şimdi ben orayı alsam, bina yapacağım ve etrafını kapatıp güvenlik koyacaktım. Ama olmazdı. Biz daha bize ait olan alanı, hayvanat bahçesini alamadık. Onun için mevcut alanları güzelleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü kapasite anormal derecede arttı.&[#]8221;

HAYIRSEVERLERE TEŞEKKÜR

Hayırseverlerin katkılarıyla üniversitenin dolayısıyla kentin daha hızlı büyüyüp belirten Özer, &[#]8220;16 bin öğrenciden 22 bin öğrenciye geldik. Önümüzdeki yıl 8 bin öğrenci alacağız. Mezunları düştüğümüz zaman 26 bin bandına gidiyoruz. Bu hakikaten büyük rakamdır. Onun için biran evvel yatırımların hızlanması, hayırseverlerin desteklerini arttırması lazım. Daha önceki yıllarda Zonguldak hayırseverleri çok yardımda bulunmuyordu. Ama şuanda Zonguldak üniversiteyi algıladı. Benim için yapılan yatırımın miktarı önemli değil. Önemli olan yatırım yapılmasıdır. 2 sene içerisinde yapılan yatırımlar 8 milyonu aştı. Bunun dalga dalga artması lazım. Zonguldak geleceğinin üniversiteyle ilişkili olduğunu fark etti. Bu bizim için çok güzel bir şey. Biz de elimizden geldiğince hayırseverlere vefalı davranmaya çalışıyoruz&[#]8221; diye konuştu.

Karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçen buluşma, Özer&[#]8217;in yurt dışı gezisinin ardından yeniden buluşmak üzere sona erdi.

Sağlık alanında yapılan ve yapılmak üzere bütçelendirilen yatırımlar (Aralık 2010-Nisan 2013):

Diş Hekimliği Fakültesi İnşaatı Yapım İşi: 13 milyon 200 bin TL

Kanser Tedavi Merkezi Binası Yapım İşi (4402 metrekare): 6 milyon TL

Diyabet ve Obezite Araştırma ve Uygulama Merkezi Binası Yapım İşi: 3 milyon 250 bin TL

Sağlık Kampusu ile Hastane Binası Alt Yapı Tesisatlarının Tamamlanması ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşleri: 11 milyon TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Yapımı ve Donanımı: 1 milyon TL

Kanser Tedavi Merkezi Donanımı (2014 yılı): 2 milyon 5 bin TL

Diyabet ve Obezite Araştırma ve Uygulama Merkezi Donanımı (2014): 2 milyon 5 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisinin Yenilenmesi İşi (Hayırsever Ümit ve Vahdet Velioğlu tarafından hibe olarak yapılmıştır): 500 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tadilat ve Onarım İşleri: 529 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kapalı Devre Kamera Sisteminin Yenilenme İşi: 136 bin TL

Diş Hekimliği Kliniklerinin Yapımı ve Ofislerin Düzenlenmesi İşi: 270 bin TL

Diş Hekimliği Kliniklerine 18 Yeni Diş Üniti Alımı: 500 bin TL

Diş Hekimliği Fakültesi Bilgisayarlı Tomografi Cihazı Alımı: 240 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çok Fonksiyonlu Digital Anjiografi Cihazı Alımı: 1 milyon 500 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları ABD Vitrektomi Cihazı Alımı: 190 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD 4-boyutlu Ultrason Cihazı Alımı: 160 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz ABD Tıbbi Cihazlarının Alımı: 500 bin TL

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Digital Mamografi Cihazı Alımı: 475 bin TL

olmak üzere toplam 44 milyon 450 bin TL

Ayrıca yaklaşık maliyeti 2 milyon 500 bin TL olan ve kanser teşhis ve tedavisinde kullanılan PET-CT cihazı hizmet alımı suretiyle Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanemize kazandırılmıştır. Bu yatırım maliyeti de göz önüne alındığında toplam yatırım 46 milyon 950 bin TL&[#]8217;ye ulaşmaktadır.

Başlayan ve Devam Eden Yatırımlar:

Merkez Kampus Derslik ve Ofis Blokları (17029 metrekare): 19 milyon TL

Kapalı Yüzme Havuzu ve Sosyal Tesisler (4435 metrekare): 8 milyon 500 bin TL

Mühendislik Fakültesi Laboratuvar İnşaatı (5980 metrekare): 7 milyon TL

Diş Hekimliği Fakültesi İnşaatı (9000 metrekare): 14 milyon TL

Kanser tedavi Merkezi (4402 metrekare): 9 milyon TL

Oditoryum-Merkezi Yemekhane İdari Bina (7800 metrekare): 13 milyon TL olmak üzere toplam 70 milyon 500 bin TL.

Editör: Pusula Gazetesi