Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, emlak vergisi konusunda halkın yanlış bilgilendirildiğini belirterek, emlak vergisi oranlarını belediyenin belirlemediğini ifade etti.

Belediye Başkanı Posbıyık, makamında düzenlediği basın toplantısında, emlak vergileri konusunda Ereğli halkının yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Ereğli’deki emlak vergilerinin ve Erdemir’in kurulu bulunduğu alandaki emlak vergisi oranlarının diğer şehirlerdeki emsallerine göre yüksek olmadığını savunan Posbıyık, “Takdir Komisyonu, 213 sayılı Kanun’un 2’nci fıkrası uyarınca; Belediye Başkanı’nın veya yerine vekil edeceği bir memurun, ilgili belediyeden bir memurun, Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan kentlerde Vergi Dairesi Başkanı’nın veya onun görevlendireceği 2 memurun, Tapu Sicil Müdürü veya onu temsil edecek bir memurun, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından seçilmiş bir üyenin, İlgili olduğu arsalara ilişkin Organize Sanayi Bölgesi’ni temsil eden bir üyenin, İlgili mahalle muhtarının katılımlarıyla oluşmaktadır. Komisyonun kimliği böyle iken, özellikle de bazı açıklamalarda Ereğli Belediyesi’nin, emlak vergilerini yükselterek Erdemir’i zor durumda bırakmak istediğine dair iddiaları halkımızın takdirine bırakıyorum. Ayrıca, belli kesimlerin iddia ettiği gibi vatandaşlarımız için emlak vergisi oranlarının yüksek olmadığını, vergi oranlarından rahatsız olan kesimin arsa alım-satımı yapan bazı işadamları olduğunu, onların yaşadıkları sıkıntıların da halkın tamamına mal edilemeyeceğini vurgulamıştım. İçinde bulunulan ekonomik sıkıntılar sebebiyle emlak vergisi oranlarının artırılmasından yana olmadığımı bu kadar açık bir dille ifade etmiş olmama rağmen, hala ve hala Ereğli Belediyesi ile Erdemir’i karşı karşıya getirmek ve kavga ortamı yaratmak amacı taşıyan söylem, iddia ve girişimleri doğru bulmuyorum. 2013 yılında emlak verilerine zam yapılmamıştır” dedi.

“AK PARTİ İLÇE BAŞKANI MUHATABIM DEĞİL”

Posbıyık, emlak vergisi ile ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin çeşitli konularla ilgili sorularına da yanıt verdi. AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan ve eski Milletvekili Fazlı Erdoğan ile ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyen Posbıyık, “Siz dışarıdaki kayıkçı kavgalarına bakmayın. En çokta Fazlı Erdoğan ile aram iyi. Sürekli görüşüyorum. İki gün önce belediye başkanlığına aday olacağını söylemiş. İki gündür çok mutluyum. İlçe başkanı ona ‘hayır’ diyemez. İlçe Başkanı, Fazlı Erdoğan’ın adamı” diye konuştu.

Gazetecilere, “AK Parti İlçe Başkanı, benim için diktatör mü demiş?” diye soran Posbıyık, “İlçe Başkanı benim muhatabım olabilir mi? Seçimle gelmedi ki. Ben seçimle gelmiş ilçe başkanları ile muhatap olurum. Adam seçimle gelmemiş, diktatör sensin. Bir seçimi becerip de oraya gelmemişsin. Ne olur senden? Fazlı Erdoğan ne diyorsa, onu yapıyorsun. Ercan Bey de hissediyor mu, bilmiyorum. Onların hepsi bir kumpanya... Orada bir tek Yazıcıoğlu var, Ercan Candan’dan yana olan” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, "Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker’in Erdemir’in yanında yer alır gibi bir tavrı var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde ki sorusuna ise, Posbıyık, şu yanıt verdi: “Erdemir Genel Müdürü tehdit etmiş. ´Bu emlak vergilerini çıkacak parayı buluncaya kadar saca zam yaparım´ demiş. Ne yapsın Yaşar Bey…”

Erdemirspor’un kapatılması ve basketbol takımının BEKO Basketbol Ligi’nden çekilmesini de değerlendiren Posbıyık, Ereğli’de tepkisiz bir toplum olduğu sürece bu tür olayların hep yaşanacağını söyledi. Posbıyık, Erdemirspor Kulübü’nün kapatılmasını şöyle yorumladı:

“Ereğli gibi sessiz bir toplum bulunduktan sonra Ereğli’de her şey yapılır. Daha bundan sonrada yapılacak. ‘Size şunları, şunları yapacağız’ dediği sivil toplum kuruluşlarını yarın bağırttırmazsa namerdim. Neden, çünkü Ereğli’de yaşayanlar sessiz bir toplum. STK ve odalar sessiz. Şaplağı vurduğun zaman kafasını yere eğen bir toplum, Ereğli toplumu. Karabük’te nasıl veriliyor bu kadar para spor kulübüne? Hepsini atmışsın, benim kala kala basketbol takımım kalmış. Vatandaşlarımız; Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı, Fenerbahçe’yi izleme imkanı buluyorlardı. Ereğli’ye bir tane çivi mi çakmışlar şimdiye kadar? Ereğli’den üç adamı almışlar, demir çelik fabrikalarına? Bunları ben gündeme getirdiğimde herkes bana ‘kavgacı’ diyor. Erdemir’den de menfaatlerim kesiliyor. Köylere çamurlu yollara cüruf dökeceğim, her türlü üzerime gelme olaylarını yapıyorlar. Ereğli’de hakkını arayan bir topluluk yok. Onların seçtiği STK’lar ve meslek odaları da her tokadı yediğinde kafasını aşağı eğiyor. Demecimi biliyorsunuz; ben hazırım protestoya. Ereğli Belediyesi’nin önüne gelen işçiler kadar işçi gelsin, ben bu Ereğli’yi ayağa kaldırırdım. Buraya yürüyüşe gönderiyorlar. Ben hazırdım her şeye ama ses seda gelmedi. Eğer kapatıyorlarsa ‘Buyursunlar gelsinler, tesislerimi açıyorum onlara’ dedim. Benden başka bir tane konuşan varsa bana söyleyin Allah rızası için. Şimdiye kadar 4-5 kaymakam gitti, 8-9 genel müdür gitti. Ama ben buradayım. 40 yıldır siyaset yapıyorum. Ereğli’nin ruhunu okuyabiliyorum. Bir araya gelemediğimiz, tepkimizi ortaya koyamadığımız müddetçe her taraftan darbe yemeğe devam edeceğiz. Demir-çelik fabrikası benim için Tataoğlu fabrikasından farksızdır. Ereğli’deki sanayicilerle eş değerdir.”
Editör: Pusula Gazetesi