Mart 2009&[#]8217;da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.25&[#]8217;lik artış, mutfak harcamasına 1,77 TL ek yük getirdi. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 710,95 TL&[#]8217;ye yükseldi. Mart 2009&[#]8217;un mutfak harcaması artışında tavuk, baklagil, sıvı yağ, sebze ve meyvedeki artışlar etkili oldu. Mart ayında süt grubu, yumurta ve margarinde önemli düşüşler gözlendi. Diğer gruplarda değişim olmadı. Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın her ay yaptığı, Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre
Mart 2009&[#]8217;da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,25 oranında arttı. Mart ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 1,77 TL artışla 710.95 TL&[#]8217;ye yükseldi. 2009 Mart ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık artış oranı yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Mart 2008&[#]8217;de mutfak harcaması aylık yüzde 2,2, yıllık yüzde 15,5 oranında artmıştı. Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
&[#]8220;Süt ve süt ürünleri grubunda, tüm ürünlerde düşüş tespit edildi. Süt yüzde 5.5, yoğurt yüzde 20, peynir yüzde 6, kaşar yüzde 2 geriledi. Et ürünlerinde, kırmızı et ürünleri grubunda değişim olmadı, sadece kıyma yüzde 1 arttı. Tavuk etinde ihracat etkisini mart ayında da gösterdi. Tavuk eti mart ayında yüzde 15 arttı. Balık ve sakatat grubunda değişim olmadı. Bakliyat grubunda artış gözlendi, kurufasulye yüzde 8, nohut yüzde 2, barbunya yüzde 15 arttı. Kırmızı mercimek yüzde 6 geriledi. Tahıl grubunda da bulgur yüzde 16 arttı, makarna yüzde 19 geriledi. Mart ayında turfanda sebzelerde istikrarsızlık devam etti. Yeşil biber yüzde 88 artışla dikkat çekti. Dolmalık biber yüzde18, domates yüzde 5 artarken hıyar yüzde 26, kabak yüzde 13, patlıcan yüzde 8 geriledi. Patates, soğan, pırasa gibi önemli kışlık sebzelerde ise artışlar dikkat çekti. Kış sebzelerinden kereviz yüzde 10, karnabahar yüzde10, ıspanak yüzde 4, havuç yüzde 16, pırasa yüzde 10 arttı. Ailelerin en fazla tükettiği sebzelerden olan patates yüzde 12, soğan yüzde 19 arttı. Yağlar grubunda tereyağ yüzde 5, margarin yüzde 6 düştü. Zeytinyağı yüzde 9, ayçiçeği yağı yüzde 3 arttı. Kahvaltılık yeşil zeytin yüzde 9 geriledi.
Şekerli ürünler grubunda, kristal toz şeker yüzde 2, bal yüzde 25 arttı. Dut pekmezi yüzde10, reçel yüzde 10 geriledi. Çaylar grubunda Rize Turist çayı yüzde 2 arttı. Salça ve konserve ürünlerinde domates ve biber salçası yüzde 5 arttı. Mart 2009&[#]8217;da, ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı 4,65 TL artış ile 1.868.20 TL oldu.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi