Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uluslararası İşbirliği ve Diyalog Öğrenci Topluluğu, “Geleceğin Şekillenmesinde Gençliğin Rolü” konulu söyleşi düzenledi. BEÜ Merkez Kampüs Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleyişe konuşmacı olarak 23’üncü Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı, Devlet, Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanlarından AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan katıldı. Öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Milletvekili Toptan, söyleşi öncesinde BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’i makamında ziyaret etti. Söyleşiyi, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, akademik ve idari personelin yanı sıra, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Akbaş da izledi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide konuşan Toptan, bizzat kendi bakanlığı döneminde kurulan Karaelmas Üniversitesi’nin bugün Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yola devam ettiğini hatırlatarak, kent ve öğrenciler için önemi üzerine görüş ve duygularını paylaştı.

Bülent Ecevit Üniversitesi’nde söyleşide olmanın kendisi için büyük önem arz ettiğini söyleyen AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, BEܒnün ulusal ve uluslararası platformlardaki başarılarını yakından takip ettiğini, bu başarıların kendisini de gururlandırdığını ifade etti. Toptan, başarılarından dolayı BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkürlerini iletti.
Gençliğin üretken olmasını ve çok çalışması gerektiğini vurgulayan Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“GELECEĞİMİZİ ŞEKİLLENDİRECEK GENÇLİĞİMİZ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR”

“Bizler gençliğimize güveniyoruz. Gelecek kuşaklar, genç nesiller ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Bu kapsamda bizler gençliğimize her türlü imkânı sunmaya çalışıyoruz. Bilim ve ilim ortamlarımızı genişletiyor ve geliştiriyoruz. Tüm bu çalışmaların meyvesini vereceğine inanıyoruz. Gençlerin düşüncelerini özgürce ifade edebilmeleri için uygun zeminler oluşturuyor, genç kuşaklara rahat bilimsel ve ilimsel çalışmalar yapmaları için uygun ortamlar sağlıyoruz. Gençliğimizde karşılaştığımız zorluklara rağmen araştırmacı, bilimin ve ilimin peşinden koşan bir kuşaktık. Şimdi ise daha müreffeh ortamlar var. Bizler de inanıyoruz ki, gençliğimiz bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceklerdir. Uluslararası ve ulusal her alanda gençliğimizin başarılarıyla ön plana çıkması en büyük temennimizdir. Bu temennimizi gerçekleştirecek nesilleri bu salonda görüyorum. Geleceğimizi şekillendirecek gençliğimiz emin adımlarla ilerlemektedir. Bülent Ecevit Üniversitesi yönetimiyle ve öğretim kadrosuyla gelecek kuşaklara bilimi ve ilimi aşılamayı hedefleyen bir eğitim kurumumuzdur. Yani gençler sizler bu fırsatı değerlendirmeli ve kendinizi geliştirmek için üniversitemizin sunduğu imkânlardan istifade etmelisiniz.”

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin beden gücü için Türkiye’den işçi aldığı yılların geride kaldığını belirten Toptan, bundan sonraki yıllarda yetişmiş ve iyi derecede dil bilenlerin Avrupa ülkeleri tarafından talep edileceğini söyledi. Ülkede ekonomik ve işsizlik alanında sıkıntılar yaşandığını, üniversite mezunlarının iş bulma zorluğu çektiğini belirten Toptan, daha kolay iş sahibi olabilmek için yapılması ve izlenmesi gereken yollar üzerine görüşlerini paylaştı.

KIZ ÖĞRENCİDEN YUMURTALI TEPKİ!

TBMM eski Başkanı Köksal Toptan´ın konuşması sırasında salondaki bir kız öğrenci ayağa kalkarak, "Sizi üniversitemizde istemiyoruz" dedi. Toptan, güvenlik görevlilerinin öğrenciye müdahalesini engellerken, konuşmaya devam eden öğrenci, "Ben sizi dinlemek istemiyorum. Üniversiteleri şirket haline, öğrencileri müşteri haline dönüştürmek isteyen AKP zihniyetine karşıyız, bunu istemiyoruz. Üniversitelerin gerçek sahibi öğrencilerdir" diyerek Toptan´a yumurta attı.

Yumurta, Toptan´a isabet etmezken, slogan atmaya devam eden öğrenci, salondaki güvenlik görevlilerince ağzı kapatılıp yaka paça salondan çıkarıldı.

“KİMSE BAŞKA BİR PARTİYİ SEVMEK ZORUNDA DEĞİL”

Öğrencinin çıkarılmasından sonra konuşan Köksal Toptan, kimsenin AK Partili olmak zorunda olmadığını, kendisinin de AK Parti´nin bir propagandisti olarak üniversiteye gelmediğini söyledi. Toptan, şöyle konuştu:

"Ben üniversitemizin bir öğrenci topluluğunun daveti üzerine geldim. Bu üniversiteyi kuran Milli Eğitim Bakanıyım, ama bu kızımızı da anlıyorum, düşüncelerine saygı gösteriyorum. Hiç kimse bir başka partiyi sevmeye mecbur değil, hiç kimse hükümeti sevmeye mecbur değil. Demokrasiden söz ediyoruz. Demokrasi çeşitli fikirlerin sergilenebildiği bir model demektir. Onun savunuculuğunu yapıp, karşı fikirlere karşı olmamız söz konusu olamaz. Genç kızımızı bu anlayış içinde değerlendiriyorum ve düşüncelerine saygı gösteriyorum. Başka üniversitede olsaydı ama burada olması hoş olmadı."

“YAKA-PAÇA ÇIKARILMASINDAN RAHATSIZ OLDUM”

Salonda, kendisini protesto eden öğrenci gibi düşünmeyen öğrenciler olduğunu belirten Toptan, "Hiçbir arkadaşımız o öğrenciye müdahale etme, yuhlama gereği duymadı. Bu çok güzel bir şey… Onun düşüncelerine de saygı göstermemiz gerekiyor" dedi. Toptan, bir öğrencinin, protestocu öğrencinin yaka-paça çıkarılmasının doğru olmadığını ifade etmesi üzerine de, "Bundan ben de rahatsız oldum" diye konuştu.

Protestonun ardından koruma görevlisi araçtan getirilen şemsiye ile Toptan´ın arkasında durarak, yeni bir eylem olasılığına karşı önlem aldı. Toptan´ın şikayetçi olmaması üzerine de öğrenci hakkında işlem yapılmadı.

“T.C.´Yİ KALDIRMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ”

Köksal Toptan, bir öğrencinin sorusu üzerine TBMM´de yaşanan kavga ortamından rahatsız olduğunu söyledi. Toptan, "Önceki gün olanları utanç verici olarak karşıladım. Meclis´te öyle bir şey olamaz. Söylenenlere baktığınız zaman insan yerin dibine giriyor" diye konuştu. Toptan, başka bir öğrencinin bazı kamu kurumlarının tabelalarındaki T.C. ibaresinin kaldırılmasını sorması üzerine de "Türkiye Cumhuriyeti´ni kaldırmaya ne kimsenin niyeti olur ne de gücü yeter" dedi.

“MECLİS’TEKİ TABLO UTANÇ VERİCİ”

Bir öğrencinin TBMM’de yaşanan küfürleşmelerle ilgili sorusu üzerine Toptan, şöyle konuştu:

"Evvelki gün yaşananları utanç verici karşılıyorum, Meclis’te öyle bir şey olamaz. Birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Birinin üzerine yürümek ayıp bir şey... Söylenenlere baktığınızda insan yerin dibine giriyor. Bunu genelleştirmemek lazım... ´Mecliste her gün böyle oluyor´ diye değerlendirmemek gerekir. Bunu aşmanın yolu özellikle gençlerimizin birbirini sevmesinden geçmektedir.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ GENETİK YAPIMIZA UYGUN”

"Sıkıntılı süreçleri atlatmanın yolu nedir?" sorusunun yöneltildiği Toptan, siyasette istikrarın önem taşıdığını, başkanlık tartışmalarında dikkate alınması gereken en önemli hususun istikrar olduğunu vurguladı.

Koalisyon dönemlerinde karar almak ve uygulamanın zorluğuna dikkati çeken Toptan, "İstikrardan vazgeçmeden temsilde adaleti gözden kaçırmamak lazım. Yeni anayasa çalışmalarında bu hususa dikkat ediliyor. Belki ´Türkiye Milletvekilliği´ denilen yeni bir kavram anayasaya konulacak" diye konuştu.

Toptan, "Türkiye´de yasama ve yürütmenin birbirinden tam bağımsız olabilmesi için ne tür çözüm üretilebilir?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Parlamenter sistem tercihi yapan bir demokrasiyiz, fakat yaşatabildik mi, koruyabildik mi, geliştirebildik mi? Hayır. Öteden beri parlamenter sistemi şekil olarak koruduk. Şu an zaten fiilen bir başbakanlık sistemi var. Başbakanlık sistemi, parlamenter sistemle uyumlu değil. ´Gelin, şunun adını koyalım, başkanlık sistemine yahut yarı başkanlık sistemine geçelim, güçlü bir parlamentoyu da kurmanın yollarını arayalım´ deniliyor. Başkanlık sistemi, başkanın tek başına kral gibi hareket etmesi demek değildir, onun yanında güçlü bir yasama organı bulunmaktadır. Başkanlık sisteminin genetik yapımıza daha uygun olduğunu düşünüyorum."

“ATATÜRK YAŞASAYDI BAŞKAN SEÇERDİK”

Toptan, bir öğrencinin, "Atatürk başkanlık sistemini ister miydi?" sorusunu da, "Atatürk´ün dönemi fiilen başkanlık sistemiydi zaten. O kadar kısa sürede yapılan kanun ve reformları insanın aklı almıyor. Atatürk yaşasaydı biz onu başkan seçerdik. Allah rahmet eylesin, biz onun attığı temeller üzerine bir şeyler yapmaya çalışıyoruz" cevabını verdi.

Toptan´ın üniversiteden ayrılması sırasında polis kampüs içinde önlem aldı. Toptan´ı protesto etmek isteyen bir grup öğrenci de, görevliler tarafından yemekhaneye götürülerek, dışarıya çıkmalarına izin verilmedi.

Söyleşinin sonunda BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer´in teşekkür plaketi verdiği Toptan´ın, kendisine yumurta atan öğrenciden şikayetçi olmadı.

Toptan, okuldan ayrılırken, Rektör Özer’den öğrenciler hakkında işlem yapılmamasını istedi.

Editör: Pusula Gazetesi